Nästan hälften av högstadielärarna och fler än var femte gymnasielärare har utsatts för hot. Detta enligt Lärarförbundets rapport ”När tryggheten brister” som utkom under gårdagen.
Drygt 1000 lärare och ombud från Lärarförbundet berättar i en Kantar Sifo-undersökning om sina upplevelser. 27 procent av högstadielärarna menar att hot och våld är ett stort problem på deras arbetsplats och vittnar om en hotfull jargong, möbler som flyger och kränkande filmer på sociala medier.
Situationen är så allvarlig att 16 procent av högstadielärarna funderar på att lämna yrket på grund av denna otrygga arbetsmiljö.
34 procent av lärarna inom grundskolan och 14 procent av lärarna inom vuxenutbildningen berättar även att problemen med hot och våld är så omfattande att studieron störs.
I rapporten beskriver tre högstadielärare situationen på följande sätt:
“Filmer på TikTok, kränkande kommentarer från elever. Hot om att elev ska se till att jag får sparken eller blir anmäld. Hotfull jargong och gester. Fått bryta slagsmål med risk för att drabbas själv. Bänkar som farit då elever slagits med risk för att andra träffas. Känt oro, obehag och mindre rädsla.”
“Har vårdnadshavare som är aggressiv och hotfull om inte ungdomen får E i betyg. Hotar med att se till med att man får sparken om man inte sätter E och skickar andra hotfulla meddelanden där kränkningar förekommer.”
”Blev hotad av en elev när jag gick emellan i ett bråk mellan elever. Denna elev hotade med att jag skulle hamna på sjukhuset, allvarligt skadad om jag fortsatte att lägga mig i. Detta gjorde att jag för en stund kände mig förminskad, osäker och även besviken på min arbetsgivare som inte hanterade detta så seriöst som jag önskade.”
I SCB:s undersökning från 2017 uppgav ungefär 10 procent av tidigare verksamma lärare att de lämnade yrket som en följd av trakasserier, hot och våld från elever.