Göteborgs styre vill bojkotta Israel

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 15 maj 2024
- av Redaktionen
Jonas Attenius (S) påpekar att Netanyahus Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det rödgröna styret i Göteborg vill stoppa samtliga kommunala inköp från Israel, Marocko och Ryssland. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) motiverar förslaget med att “skattepengar inte ska gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter“.

S, V och MP kräver att Göteborg snarast möjligt börjar fasa ut inköp av produkter och tjänster som kommer från stater som anses illegalt ockupera andra stater.

– Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter, säger Jonas Attenius i ett pressmeddelande.

I praktiken innebär förslaget att inköpsreglerna skärps och att kommunens inköps- och upphandlingsförvaltning får uppdraget att, i så hög utsträckning som möjligt, ”fasa ut” varor som produceras i dessa stater. Produkter, som har en märkning som tydligt visar att de kommer från Israel, Marocko eller Ryssland, ska ersättas med andra alternativ så fort som möjligt och så snart eventuella avtal löpt ut, skriver man.

Att sluta köpa ryska produkter har i regel mötts med hejarop från det politiska och massmediala etablissemanget, eftersom sådana bojkotter går i linje med Västländernas sanktioner.

Att bojkotta Israel är dock en känsligare fråga – inte minst då den sittande borgerliga regeringen vid flera tillfällen gett sitt uttalade stöd till Israel under pågående invasion av Gaza och relativiserat de förbrytelser den israeliska militären begått mot civilbefolkningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!