Institutionen för genusvetenskap vid Lunds universitet läggs nu ner efter 45 år, på grund av bland annat omfattande arbetsmiljöproblem och interna konflikter. Verksamheten ska istället integreras med sociologiska institutionen vid årsskiftet.
Genusvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet grundades 1978 och har under åren fått utså såväl hyllningar som spott och spe. De senaste åren har varit särskilt turbulenta med ökade konflikter, interna problem och intriger.
Fakultetsstyrelsen har därför beslutat att lägga ned institutionen och istället fortsätta verksamheten som en avdelning inom sociologiska institutionen. Omstruktureringen förväntas vara genomförd till årsskiftet.
Ett internt dokument från universitetets samhällsvetenskapliga fakultet beskriver hur institutionen under senare år präglats av organisatoriska problem och slitningar.
”Organisationen har kämpat med bristande legitimitet för prefekter, vilket har lett till arbetsmiljöproblem och risker för verksamheten”, står det att läsa i dokumentet.
Historia av arbetsmiljöproblem
Sydsvenskan rapporterar att fackliga representanter fått officiell information om den planerade nedläggningen vid ett MBL-möte häromveckan. Den nuvarande ledningen för genusvetenskap kommer att sitta kvar till halvårsskiftet, varefter prefekten för sociologiska institutionen tar över ansvaret.
Det är inte första gången Lunds universitet tvingas lägga ned en institution på grund av arbetsmiljöproblem. År 2022 stängdes institutionen för astronomi och teoretisk fysik av liknande skäl.
Enligt planen kommer övergången till gemensamma lokaler för sociologiska institutionen och andra enheter att ske redan i augusti, medan det formella beslutet om nedläggning av institutionen för genusvetenskap förväntas tas av fakultetsstyrelsen i september.
Nedläggningen är en del i en bredare strategi för att minska antalet enheter inom samhällsvetenskapliga fakulteten och skapa större, mer sammanhållna enheter. För närvarande finns elva institutioner inom fakulteten, men fram till 2029 planeras antalet minska till ungefär hälften.