90 procent av Gazas befolkning befinner sig på flykt. Närmare 50 000 människor har dödats och – de allra flesta kvinnor och barn, och många fler är svårt skadade.
Lisa Hultman är freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet, och menar att mycket tyder på att massmördandet av palestinska civila sker avsiktligt och är en del av den israeliska strategin.
Enligt FN är cirka sju av tio dödade i Gaza kvinnor och barn, en extremt hög andel jämfört med andra väpnade konflikter.
− Nivån av våld mot civila i Gaza är extrem jämfört med andra konflikter, särskilt när det gäller antalet barn som dödats. Att så många barn avlidit är också ett tydligt bevis på att det främst är civila som drabbas, säger Lisa Hulman i en artikel publicerad på Uppsala universitets hemsida.
Israel har skyllt det stora antalet civila dödsoffer på att Hamas och andra grupper använder civila som sköldar, och fredsforskaren bedömer att så förmodligen också har skett, men att detta inte ger Israel något frikort att döda civila män, kvinnor och barn.
”Kan inte försvaras”
Hon pekar också på att de extremt höga dödstalen mycket väl kan bero på att Israel aktivt och medvetet riktar in sig på att döda civila – och att det inte alls behöver handla om någon form av misstag eller oavsiktliga sidoskador.
− Det finns indikationer på att det höga antalet dödsoffer i Gaza inte är en följd av oförsiktighet utan att det också kan vara avsiktligt, vilket stöds av uttalanden från vissa politiska och militära ledare. Dessa uttalanden tyder på en intention att rensa vissa områden, vilket kan peka på att ett folkmord pågår.
− I viss utsträckning får man slå mot militära mål även om det leder till civila dödsfall. Men i den omfattningen som vi ser i Gaza kan inte försvaras, fortsätter hon.
USA skyddar Israel
Att få länder hittills valt att benämna det som sker i Gaza som ett folkmord, beror enligt Hultman på att staterna ifråga då också har ett juridiskt ansvar att stoppa det som sker.
− Det beror delvis på att det kommer med ett ansvar. I folkmordskonventionen slås det fast att alla stater har ett ansvar att hindra folkmord. Det innebär att om vi erkänner att det pågår ett folkmord, då faller också ett ansvar på andra stater och det internationella samfundet att agera.
För Sverige och andra Västländers del handlar det också om att man inte vill stöta sig med USA som är Israels viktigaste allierade, och som de flesta europeiska länder är beroende av. Hon betonar också att det bara är FN:s säkerhetsråd som kan vidta tvingande åtgärder mot Tel-Aviv – och att USA där har vetorätt och hittills valt att blockera alla sådana initiativ.
”Måste stå upp för civilbefolkningen”
Någon nära förestående lösning på konflikten ser hon inte heller, men hon bedömer att det är nödvändigt att fler stater går samman och utöver påtryckningar mot Israel.
– EU-länder kan ta initiativ och sätta press men har inte tillräckligt mycket inflytande i regionen. Jag tror det krävs att USA och arabstaterna går samman och diskuterar någon slags överenskommelse för regionen. Och sen kommer det behövas understöd av militära styrkor, någon form av internationell eller regional styrka på plats.
− Vi måste kunna erkänna att det på båda sidor har förekommit övergrepp av olika dimensioner. Den politiska ledningen på bägge sidor är extremistisk. Vi måste stå upp för civilbefolkningens bästa, både i Gaza och i Israel, avslutar hon.