Fem lämnar AfS-styrelse efter konflikt

publicerad 2 mars 2023
- av Jan Sundstedt
AfS-ledaren Gustav Kasselstrand talar på Mynttorget i samband med riksdagsvalet i höstas.

Fem ledamöter har lämnat Alternativ för Sveriges partistyrelse efter ett extrainsatt partistyrelsemöte. Enligt icke namngivna källor anklagas partiledaren Gustav Kasselstrand och Per Sefastsson för att toppstyra partiet och för att plocka ut lön från partikassan samtidigt som partiet brottas med ekonomiska bekymmer. Kasselstrand menar dock att styrelsen ställde sig bakom anställningarna så sent som för en månad sedan.

I ett pressmeddelande bekräftar AfS att fem styrelseledamöter plötsligt har avgått efter vad man beskriver som en konflikt som ”briserade plötsligt” och som gjorde det tydligt att den nuvarande styrelsen inte längre skulle kunna arbeta tillsammans på ett konstruktivt sätt.

Gustav Kasselstrand menar att turbulensen inte ska påverka partiet nämnvärt.

– Medlemmar och sympatisörer kommer inte att märka av någon skillnad i partiets operativa verksamhet. Partiets politik är givetvis oförändrad, vilket heller inte varit en stridsfråga i styrelsen, kommenterar partiledaren.

Man nämner inte vilka ledamöter som hoppat av, men i andra medier och forum framgår att det handlar om Jeff Ahl, Andreas Feymark, Mattias Dahlgren, Yvonne Lindholm och Eva Dillner.

I en intervju i den Sverigevänliga podden Ingrid & Maria uppger en källa att konflikten handlar om ett missnöje kring Kasselstrand och Per Sefastssons ledarskap.

– De är totalt ointresserade av det praktiska och att ta in synpunkter kring hur organisationen ska struktureras för att partiet ska fungera och kunna växa. I ställer beslutar Per och Gustav allt på egen hand, menar källan som berättar att de båda plockat ut lön från partikassan – samtidigt som de haft andra inkomster och partiet inte haft råd att dela ut tillräckligt med valmaterial till alla sina distrikt.

Gustav Kasselstrand beklagar i en replik till Ingrid & Maria att ledamöterna valt att lämna och betonar att hans och Sefastssons deltidsanställningar varit kända sedan länge – och att det inte är några konstigheter med detta.

– Det är ingen hemlighet att jag och Per Sefastsson är deltidsanställda av partiet, styrelsen ställde sig bakom denna modell senast för en månad sedan. Ett parti måste ha en operativ ledning och kan inte kalla till styrelsemöte för varenda liten fråga. Men jag har aldrig hindrat ledamöterna från att komma med egna förslag, säger han och tillägger att han ska rannsaka sig själv samt att partirollerna måste bli tydligare framöver.

Alternativ för Sverige var det näst största partiet utanför riksdagen i valet 2022, efter det islamiska partiet Nyans och före Medborgerlig Samling. Totalt fick man 16 646 röster vilket uppgick till 0,26 procent av väljarstödet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!