Det svenska järnvägsnätet upplever en alarmerande ökad mängd fel, något som skapar stora problem för såväl resenärer som godstransporter. Trafikverket säger sig arbeta intensivt för att åtgärda problemen, men trots detta slits järnvägen snabbare än vad den åtgärdas.
Enligt uppgifter till skattefinansierade SVT, har antalet anmälda fel på det svenska järnvägsnätet ökat till 73 649 under 2024 – den högsta nivån sedan 2018. Det handlar om allt från nedrivna kontaktledningar till sprucken räls och trasiga växlar.
– Vi befinner oss i en fas där anläggningen bryts ned i allt snabbare takt, säger Jon Sundh, avdelningschef, Järnvägssystem Underhåll på Trafikverket, till branschtidningen Järnvägsnyheter.

Underhållsskulden växer
Att återställa järnvägen beräknas i dagsläget kosta 91 miljarder kronor. Samtidigt som felen ökar uppger Trafikverket dock att järnvägsunderhållet intensifieras.
– Järnvägsunderhållet går på högvarv där vi rustar upp och byter ut allt från spår till signaler i en allt större skala och i en snabbare takt. Vi genomför fler åtgärder än någonsin tidigare, detta samtidigt som det också rullar fler tåg än någonsin, uppger Jon Sundh.
Tillsammans med tågoperatörer och branschaktörer planeras enligt Trafikverkets utsago ett flertal åtgärder för att komma till rätta med problemen.
Ett pågående exempel är utbytet av hela elkraftsanläggningen på Västra stambanan mellan Göteborg och Alingsås, som inleddes i januari i år. Arbetet har enligt uppgifter hittills fortskridit utan större trafikproblem.
– Vi vässar både vår planering och våra produktionsmetoder för att få ut så många arbeten som möjligt i spåren med så liten påverkan på trafiken som möjligt. Det handlar också om att utveckla affärsformer och branschsamarbeten. Vi ser att vi stegvis ökar vår förmåga och är på väg mot ett effektivare underhåll, säger Jon Sundh.