Förvaltningsrätten väljer att stoppa den bojkott av varor från bland annat Israel som Göteborgs inköps- och upphandlingsnämnd tidigare beslutat om.
”Kommuner får enligt kommunallagen inte ha hand om angelägenheter som enbart staten ska ha hand om, exempelvis utrikespolitik”, slår man fast.
– Man kan konstatera att kommunen har fattat ett beslut som innebär ett utrikespolitiskt ställningstagande och det åligger inte kommunen i har alla olika åsikter om hur saker ska vara men kommunallagen ger inte något stöd för det, säger Maria Jolfors Detert, rådman vid Göteborgs förvaltningsrätt till GP.
Domstolen skriver vidare att det inte är tillåtet att ”manifestera sitt ogillande av vissa staters agerande” genom bojkotter och liknande ställningstaganden – ett beslut som inte var helt oväntat då rätten redan i juni flaggade för att det fanns ”starka skäl” att tro att Göteborgs beslut stred mot lagen.
– Vi har tittat vad som står i lag, förarbeten och praxis, som är väldigt tydligt på det här området, hävdar rådmannen.
”Utbredd antisemitism”
Beslutet att bojkotta israeliska varor väckte står uppståndelse i mer pro-israeliska läger och Liberalernas kommunalråd Axel Darvik överklagade beslutet som han hävdade bidragit till mer ”antisemitism” i kommunen.
– Det här är en viktig markering från rättsväsendet att man får inte bete sig på det här sättet. Det visar också att vänsterstyret har brutit mot lagen. Jag tycker det är allvarligt eftersom den här bojkotten har spätt på antisemitism och splittring i Göteborg.
Även SD överklagade beslutet och menar att det finns en ”utbredd antisemitism” i Göteborg idag – särskilt efter den 7 oktober.
”Skattepengar ska inte gå till ockupationsmakter”
Kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande, Jonas Attenius, argumenterade när bojkotten infördes för att ”skattepengar inte ska gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter” och påpekade att Israel bryter mot internationell rätt.
– Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza, kommenterade han då.
I ett gemensamt uttalande efter Förvaltningsrättens dom uppger kommunens rödgröna styre att syftet med bojkotten var att säkerställa att skattebetalarnas pengar inte finansierar företag som har ”arbetsrättsvidriga villkor, djurrättsvidriga produktionsförhållanden eller finansierar brott mot folkrätten”.