Klart: Göteborg bojkottar Israel

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 14 juni 2024
- av Redaktionen
Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För en knapp månad sedan rapporterade Nya Dagbladet om att det rödgröna styret i Göteborg ville stoppa samtliga kommunala inköp från Israel eftersom ”skattepengar inte ska gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter” – och nu står det klart att staden faktiskt bojkottar Israel.

Beslutet har tagits i inköps- och upphandlingsnämnden efter förslag från de styrande parierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, rapporterar flera medier.

– Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter, kommenterade kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) i ett pressmeddelande förra månaden.

Utöver en bojkott av israeliska varor så har man beslutat att även Ryssland och Marocko bojkottas av samma skäl.

I praktiken innebär bojkotten att inköpsreglerna skärps och att kommunens inköps- och upphandlingsförvaltning får uppdraget att ”fasa ut” varor som produceras i dessa stater. Produkter, som har en märkning som tydligt visar att de kommer från Israel, Marocko eller Ryssland, ska ersättas med andra alternativ som snabbt som möjligt.

Den borgerliga och pro-israeliska oppositionen motsatte sig beslutet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!