Natten mot tisdagen dödades den ryske generallöjtnanten Igor Kirillov och dennes assistent i ett bombattentat vid ett flerfamiljshus i Moskva.
Den ukrainska underrättelsetjänsten har tagit på sig sprängdådet som i Bonnierägda Dagens Nyheter beskrivs som ”ett ljus i mörkret för många”.
Redan 2013 förkunnade Dagens Nyheters chefredaktör, Peter Wolodarski, att man har för avsikt att satsa mer på ”agendasättande journalistik” – en arbetsmetod som enligt kritiker går ut på att försöka forma människors åsikter, tankar och världsbild – snarare än att rapportera konsekvensneutralt och sakligt.
Så har man också arbetat i många frågor – inte minst vad gäller det svenska Natomedlemskapet och massinvandringsrelaterade problem.
Även DN:s bevakning av kriget i Ukraina har frekvent präglats av den agendasättande journalistiken, där aktörer som vill ha fortsatt krig och eskalering lyfts fram och premierats – medan röster som förespråkar fred och diplomati ofta tystats ner eller misstänkliggjorts.
När Kirillov, chef för den ryska militärens avdelning för kemiska, biologiska och nukleära vapen lönnmördas väljer tidningen också att presentera händelsen med att ”dådet uppfattas som ett ljus i mörkret bland många”.

Påven misstänkliggörs
DN:s skribent förkunnar glatt att bombdådet förmodligen inte bara sprider skräck bland ryska militärer – utan även bland ”politiker och kända mediepersonligheter”. Dessutom ”är attentat av denna typ mycket populära bland vanliga ukrainare”, slår han fast.
När påve Franciskus samma dag istället manar till försoning och förståelse och önskar ett slut på konflikten betraktar DN däremot inte alls detta som någonting positivt – eller ens neutralt.
Istället blir Niklas Orrenius rubrik att ”Påvens tal om ukrainare och ryssar som bröder väcker vrede i Ukraina” och skribenten utmålar påven som en mycket suspekt och kanske till och med ”pro-rysk” figur.
