De två Åseleföretagare som tvingat ett stort antal thailändska bärplockare att leva under miserabla förhållanden döms inte för människohandel utan istället till 2,5 års fängelse för grov människoexploatering.
Bärplockarna vittnar om hur de blivit fråntagna sina pass, tvingats arbeta mycket långa dagar, inte fått någon lön och knappt heller någon mat att äta.
Åklagaren Petra Götell ville att de två skulle dömas till fem års fängelse och menade att företagarna gjort sig skyldiga till särskilt hänsynslös brottslighet.
– De har tagits från sina pass, befunnit sig i en skuldsituation i ett främmande land utan att kunna svenska, knappt engelska heller… Att det är ett grovt brott menar jag eftersom det är en verksamhet som bedrivits i en större omfattning med stor vinning.
Målsägarbiträdet Hampus Bergh gick ännu längre kallade agerandet för ”den moderna tidens slaveri” med hänvisning till den misär och utsatta situation som bärplockarna befunnit sig i.
Näringsförbud och skadestånd
Tingsrätten menar dock att paret inte gjort sig skyldiga till människohandel utan det mindre allvarliga brottet grov människoexploatering och de får förutom fängelsestraffet också näringsförbud i sju år. De 4,5 miljoner kronor som de tjänat på att strunta i att betala för övertid och obekväm arbetstid ska förverkas till staten.
Cirka 150 bärplockare flögs till Sverige för att utnyttjas, men en majoritet av dessa hade redan lämnat landet när rättegången drog igång och bara nio thailändare medverkade därför som målsägare.
Tingsrätten konstaterar att de befunnit sig i en mycket svår situation och arbetat under villkor som varit uppenbart orimliga – men att rekvisiten för det ska kunna klassas som människohandel inte har uppfyllts. De frias också från anklagelser om övergrepp i rättssak.
De nio kvarvarande bärplockarna får också 80 000 kronor i skadestånd för kränkning plus mellan 106 000 och 123 000 var i ersättning för utebliven lön. Den dömde mannens advokat hävdar att hans klient ”är oskyldig och ska gå fri” och överväger att överklaga domen.