Över 200 lärare och forskare vid Göteborgs universitet har undertecknat ett upprop där man ger sitt stöd till de pro-palestinska studentprotesterna och kräver att Israel bojkottas.
Studenterna har tältat på universitetsområdet i en dryg månads tid och kräver bland annat att universitetsledningen avbryter alla samarbeten med israeliska myndigheter, forskningsinstitutioner och företag samt att ledningen går ut offentligt och tar avstånd från Israels invasion – på samma sätt som man gjorde när Ryssland invaderade Ukraina.
– Det är rimligt att ställa sig bakom studenternas krav, säger Håkan Thörn, professor i sociologi till statskanalen SVT.
– När man ser vad som händer i Gaza med 5 000 studenter som dödats och universiteten som ligger i spillror, då måste Göteborgs universitet kunna ta ställning i den här frågan, fortsätter han.
Sammanlagt har hittills 215 av universitets sammanlagt drygt 6707 anställda skrivit under uppropet. Rektor Malin Broberg menar dock att protesterna inte kommer att få önskvärd effekt.
– Vi ser ingen skillnad på om det är studenter eller anställda som protesterar mot Gazakriget. Vi lyssnar till allas åsikter.
– Vi har inte för avsikt att avbryta samarbeten med israeliska lärosäten. Vi har ett fåtal institutionella EU-projekt, där lärare själva får avgöra formen av samarbete. Projekten väljs med omsorg, fortsätter hon.
”Strider mot våra etiska riktlinjer”
Håkan Thörn anser dock inte att det skulle strida mot universitets policy om oberoende eller politisk neutralitet att ta ställning mot Israels invasion.
– Samarbetet med israeliska institutioner strider mot våra egna etiska riktlinjer som är grundade i mänskliga rättigheter. Därför är det motiverat.
– Som akademiker tycker jag nästan det är mer problematiskt att inte ta ställning i en situation där Israel anklagas för att begå ett folkmord, menar Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning.
De svenska studentprotesterna har fått såväl ris och ros, där kritiker menar att det handlar om ”vänsterextremister” som försöker pressa universitetsledningarna att fördöma Israel och ta politisk ställning.
Anhängare till protesterna menar dock istället att ledningens hyckleri synliggörs, eftersom man mycket snabbt och utan större problem kunde ta avstånd från Ryssland och fördöma kriget i Ukraina – men inte Israels invasion, trots att den sistnämnda varit mycket dödligare för civilbefolkningen och såväl FN som människorättsgrupper larmat om att de förbrytelser som sker kan tänkas uppfylla den juridiska definitionen för folkmord.