1400 busschaufförer går ut i strejk

publicerad 19 juni 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


När klockan passerade midnatt, natten till onsdag, förkunnade det att 1400 busschaufförer och annan busspersonal går ut i strejk i Stockholm, Södertälje och Umeå.

Foto: Pressbild/SL
Foto: Pressbild/SL

Kollektivtrafiken i Stockholm, Södertälje och Umeå kommer inte att fungera fullt ut så länge strejken fortsätter. Enligt SL ligger över 50 busslinjer nere i Storstockholmsområdet. Över 220 000 resenärer kommer att beröras av bussarbeternas strejk.

Konflikten mellan fackförbundet Kommunal och Bussarbetsgivarna handlar om anställningsvillkor och arbetstid. Enligt Aftonbladet flyttas personalen runt mellan bolagen i takt med att allt mer av kollektivtrafiken handlas upp på entreprenad.

Fackförbundet Kommunal ratade medlarnas bud i måndags. Sedan dess har parterna inte haft någon kontakt med varandra. När strejken kan lösas är ännu inte klart.

Vi är förberedda på en lång konflikt, även om vi förstås hoppas på en lösning. Men det pågår inga förhandlingar alls just nu, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare, till Aftonbladet.

Relationen mellan parterna skulle kunna beskrivas som frostig. På arbetsgivarsidan är man förvånad över Kommunals agerande.

– Spontant så tycker jag att Kommunal skapar en stor oreda för resenärerna bara för att man vill skaffa sig mer än alla andra på arbetsmarknaden. Det känns oansvarigt, säger Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna, till Aftonbladet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!