MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 14 september 2025

söndag 14 september 2025

Starka och framgångsrika veganer inom sport

publicerad 27 november 2017
Flera kända idrottsstjärnor har övergått till växtbaserad kost och fortsatt leverera. Från vänster Richard Roll, Venus Williams och Barny Du Plessis

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Följande exempel borde avfärda den föråldrade och felaktiga myten att man måste äta kött och annan animalisk kost för att bli stark, uthållig och framgångsrik inom sport. Det är även en myt att det endast är kött som innehåller så kallat fullvärdigt protein. Även växter innehåller fullvärdigt protein och växter är dessutom mer näringsrika än animalisk kost och innehåller fibrer som saknas i animalisk kost.

Det första exemplet gäller tennisstjärnan Venus Williams. När hon skulle spela Grand Slamturneringen US Open 2011 var hon tvungen att bryta turneringen på grund av sjukdom. Läkarundersökningen visade att hon led av Sjögrens syndrom. Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom som skapar torrhet i ögon och mun men den kan även medföra ledproblem och cirkulationsstörningar i fingrar. Enligt 1177 vårdguiden finns det ingen bot för denna sjukdom utan man kan endast lindra den med hjälp av olika läkemedel. Venus uppgav i en intervju att hon bland annat var torr i ögon och mun. Hon tappade känseln i fingrar och hon blev orkeslös. Hon upplevde att hennes tennisracket kändes som om den var gjord av cement.

Venus bestämde sig för att byta ut sin animaliska kost till en helt växtbaserad kost. Efter en tid blev hon bättre och symptomen på sjukdomen släppte. 2017 gick Venus till två Grandslamfinaler i singel som den äldsta spelaren i damtennis någonsin vid 37 års ålder. Hon har vunnit 49 WTA titlar i sin karriär inklusive sju Grand Slam titlar. Även i Venus fall visade det sig att det går att bota kroniska sjukdomar med växtbaserad kost trots att den skolmedicinska sjukvården ofta säger att det inte finns någon bot.

Martina Navratilova, en legendar i damtennis var vegan. Hon vann 18 Grand slam titlar varav nio i Wimbledon. Martina vann US Open i mixad dubbel sex veckor före sin 50 årsdag.

Carl Lewis, friidrott. Lewis anses av många som den största idrottsmannen genom tiderna. Vid 30 års ålder övergick han till att äta en växtbaserad kost från att tidigare ha ätit en animalisk kost. Lewis säger i en intervju att han blev bättre och snabbare sedan han hade börjat med växtbaserad kost.

1991 gjorde han sitt snabbaste lopp och vann guld på 100 meter i VM i friidrott i Tokyo och han slog även världsrekordet i det loppet. Detta skedde samma år som han övergick till en växtbaserad kost. Carl Lewis tävlade för den ledande friidrottsklubben Santa Monica. Han övertalade även sina lagkamrater att övergå till en växtbaserad kost som ett team. Eftersom Lewis klubbkamrater såg att han blev både snabbare och starkare av växtbaserad kost, började de att äta växtbaserad och även de blev bättre. Lewis vann nio OS guld och ett OS silver och åtta VM guld.

Edwin Moses, 400 meter häck var vegan. Moses vann osannolika 122 raka lopp under tio års tid och han var oskadad under dessa år. Han innehade även världsrekordet. Han var den förste 400 meters häcklöparen som tog 13 steg mellan häckarna mot det normala 14 steg. Han anses som en av världens främsta friidrottare genom tiderna med två OS guld och två VM guld.

Richard Roll är en ultramaratonatlet. Vid 39 års ålder hade Richard genomgått 100 dagars rehabilitering för sitt alkoholmissbruk. En kväll när han skulle gå upp på andra våningen i sitt hus var han tvungen att vila i trappan för att han blev så andfådd. Då blev han rädd och han bestämde sig för att han skulle börja att leva sunt. Richards fru åt vegetarisk kost och hon hade tidigare gett honom flera böcker om hälsa och näringsrik kost. Richard hade varit helt ointresserad av detta tills episoden i trappan uppstod.

Han bad sin fru om hjälp att förändra sin kost och hon satte då ihop ett detox-program för Richard. De första två dagarna med detox-programmet var tuffa för honom men på den fjärde dagen blev han allt bättre och efter sju dagar hade Richard fått sån energi att han ”klättrade på väggarna”. Han började därför att motionera. Efter att ha cyklat och joggat en tid kände han att han kunde springa långt utan att bli speciellt trött och han fick då tanken att ställa upp i något motionslopp. Vid 45 års ålder hade han tappat 25 kilo i vikt. Han anmälde sig till ett ultramaratonlopp år 2008 och han slutade på elfte plats i tävlingen. År 2009 blev han utsedd till en av 25 Fitest man i världen av tidningen Mens Fitness Magazine. Vid 50 års ålder genomförde Richard fem Ironman-lopp på sju dagar. Han har sedan dess genomfört många ultramaratonlopp i sin karriär och han anser att en oraffinerad växtbaserad kost håller honom frisk, skapar energi och uthållighet.

Barny Du Plessis, bodybuilder. Barny vann bodybuildingtävlingen Mr Universe år 2014 i klass 4. Han säger att om någon fortfarande tror att veganer inte kan vara starka så uppmanar han dem att genomföra ett träningspass med honom. Det finns många andra utövare inom bodybuilding och styrketräning som är veganer.

För den intresserade kan man söka på Youtube, Vego bodybuilding eller gå in på webbsidan VeganBodybuilding.com. När man ser dessa killar i filmerna kan man knappast beskylla dessa utövare av bodybuilding och styrketräning för att vara taniga eller svaga, istället är de både stora och starka. Genomgående för dessa veganer är att de upplever att de har blivit friskare, har mer energi och blivit starkare sedan de har övergått från en kött- och animalisk diet till en växtbaserad diet.

David Carter, professionell spelare i amerikansk fotboll. Han led av svår tendinit. Tendinit innebär att olika senor i kroppen kan vara inflammerade. David uppger att han hade så ont att han hade svårt att ta sig ur badkaret. Eftersom han hade läst om att mjölkprodukter kunde förorsaka olika former av tendinit beslöt han sig för att bli vegan från den ena dagen till den andra. Hans fru hade varit vegan de senaste sex åren. Under första månaden med vegankost förbättrades tillståndet och David gick ner 20 kilo i vikt. Han blev både starkare och snabbare. Efter två månader med växtbaserad kost var alla symptom på sjukdomen borta och han slog sina tidigare rekord i bänkpress och benböj. Vid en intervju fick han frågan vad hans lagkamrater tyckte om att han blivit vegan svarade David att de inte säger så mycket eftersom han är större än de flesta spelarna i laget. När han träffar människor har de svårt att tro honom när han säger att han är vegan eftersom han är 195 cm lång och väger 136 kilo.

Patrik Baboumian, ”Världens starkaste vegan”. Från att tidigare ha tävlat i bodybuilding ställde Patrik upp i tävlingen: Starkaste Mannen i Tyskland år 2011 och han vann 105-kilosklassen. Han var vegetarian men sedan övergick han till att bli vegan. Han var orolig att han skulle tappa i styrka och i muskelvolym med en vegankost. Istället hände det motsatta, han fick större muskler och han blev starkare. År 2012 slog Patrik Guinness världsrekord i att hålla en 20 kilos vikt på raka armar framför kroppen i längst tid. År 2013 slog han världsrekord genom att gå 10 meter med den tyngsta vikten på axlarna och han klarade 555kg!

Några siffror på veganen Patriks styrka: Ben böj, 370 kg, marklyft 350 kg, 200 kg lyft över huvudet. Han tränar nu att gå med 620kg på axlarna och han klarat flera meter med denna vikt.

De exempel som jag har hänvisat till visar med all tydlighet att det går att bli starkare, snabbare och mer uthållig genom att äta växtbaserad mat. Genomgående för dessa atleter är att de uppger att de har blivit friskare och har mer energi sedan de har börjat äta en växtbaserad kost. Dessutom återhämtar de sig snabbare efter träningspassen och de blir mindre trötta av träningen. Det förefaller vara en positiv trend inom styrketräning och bodybuilding att allt fler av dessa utövare överger en kött- och animalisk kost för att istället övergå till en växtbaserad kost.

Förhoppningsvis kan nämnda exempel inspirera flera att prova en oraffinerad, växtbaserad kost vare sig man tränar eller inte tränar. Inte minst mot bakgrund av att tusentals vetenskapliga studier har bevisat att en oraffinerad, växtbaserad kost skapar långsiktig hälsa, förebygger och botar sjukdom. En animalisk kost skapar däremot ohälsa och ökar markant risken för att olika sjukdomar skall uppstå. Det borde var hög tid att avliva den föråldrade och felaktiga myten att vi måste äta kött och animalisk kost.

Det är självklart upp till var och en vilka val man skall göra när det gäller sin långsiktiga personliga hälsa och kunna förebygga sjukdomar. Även om man har utvecklat någon sjukdom finns det tydliga bevis och dokumenterade fall där en oraffinerad, växtbaserad kost har visat att patienter både har vänt och blivit friska från sin sjukdom trots att läkare inom skolmedicin och sjukvård anser sjukdomen som obotlig. Därför är det av största vikt att vi tar ett personligt ansvar och gör det vi kan för att hålla oss friska och undvika sjukdom så långt det är möjligt. Att övergå till oraffinerad växtbaserad kost är en win situation för den enskilda människan och det är förmodligen den bästa livsinvestering vi någonsin kan göra. Hälsan är det viktigaste och det är endast vi själva som kan ta ansvar för och påverka vår hälsa beroende på vad vi väljer att äta och dricka.

 

Bo G Jonsson

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Fler hälsoproblem vid högre strålningsnivåer

publicerad 12 september 2025
– av Redaktionen
De vanligaste symptomen var trötthet, huvudvärk, ökad irritabilitet, sömnproblem och ångest.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer som exponerats för högre nivåer av mikrovågsstrålning rapporterar fler hälsosymptom, visar en ny indisk studie. Sambandet var särskilt tydligt för trötthet, huvudvärk och sömnproblem.

Studien, som publicerades i Electromagnetic Biology and Medicine, undersökte 183 personer mellan 18 och 80 år som bott i samma hem i minst ett år i staden Shillong i nordöstra Indien. Forskare från Mizoram University i Indien mätte mikrovågsstrålningen i varje bostad och delade sedan in deltagarna i tre grupper baserat på de uppmätta värdena.

Den första gruppen hade de lägsta nivåerna (0–3000 μW/m²) och omfattade 43 deltagare. Den andra gruppen hade medelnivåer (3000–5000 μW/m²) med 49 deltagare, medan den tredje och största gruppen hade de högsta nivåerna (5000–8000 μW/m²) med 91 deltagare.

Alla deltagare besvarade ett frågeformulär om över 20 olika symptom.

Resultaten visade att personer i den högsta exponeringsgruppen rapporterade markant fler hälsoproblem än övriga grupper. Även medelgruppen rapporterade fler symptom än den lägsta gruppen. Forskarna upptäckte också att personer under 40 år rapporterade fler inflammationsrelaterade symptom.

Tydligare symptom bland flitiga mobilanvändare

De vanligaste symptomen i den mest exponerade gruppen var trötthet, huvudvärk, ökad irritabilitet, sömnproblem och ångest. Symptomen var även tydligare bland personer som använde mobiltelefon mer än fem timmar per dag eller bodde inom 50 meter från en basstation.

För att sätta resultaten i perspektiv: det svenska referensvärdet från Strålsäkerhetsmyndigheten är 10 miljoner μW/m², vilket innebär att samtliga nivåer i studien låg minst 1 250 gånger under detta värde.

Forskarna konstaterade att exponeringsnivån var den enda faktorn som påverkade antalet symptom för alla fyra undersökta hälsokategorierna. Studien bekräftar tidigare forskning som kopplat hälsoeffekter till strålning från mobilbasstationer. Enligt Strålskyddsstiftelsen är särskilt trötthet, huvudvärk och sömnproblem vanliga symptom bland personer som bor nära 5G-master.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Ultraprocessad mat slår mot mäns reproduktionsförmåga

publicerad 11 september 2025
– av Redaktionen
På endast tre veckor försämrades hälsan markant hos unga danska män, visar en ny studie.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bara tre veckor med ultraprocessad mat räcker för att försämra unga mäns spermiekvalitet och testosteronvärden, visar en ny studie från Köpenhamns universitet. Männen gick även upp i vikt jämfört med när de åt vanlig mat – trots identiskt kaloriintag.

Ultraprocessad mat är i korthet livsmedel som är industriellt framställd och innehåller en rad olika ingredienser, och är ofta en stor del av särskilt västerlänningars kost idag. Alltifrån bröd, flingor, proteinpulver till godis, chips och färdigrätter kan klassas som ultraprocessad mat. Tidigare studier har kopplat ultraprocessad mat till hjärt-kärlsjukdomar, depression, viktuppgång samt även näringsbrist.

Tre veckor räcker

I studien, som publicerats i Cell Metabolism, deltog 43 danska män mellan 25 och 30 år. Först åt männen under tre veckor enbart ultraprocessad mat, sedan följde tre veckor med minimalt bearbetad mat. Båda dieterna innehöll samma mängd kolhydrater, protein, fett och kalorier – den enda skillnaden var graden av bearbetning. Några av männen fick ett kaloriintag anpassat efter sin vikt, medan andra fick ett överskott på cirka 500 kalorier. Mellan de båda kosthållningarna hade männen ett uppehåll på 12 veckor, där de åt sin vanliga kost.

Resultaten visar tydliga hälsoförsämringar efter perioden med ultraprocessad mat, jämfört med när de åt mindre bearbetad mat. Männen gick upp cirka ett kilo i kroppsfett och deras hjärt-kärlhälsa försämrades – oberoende av vilket kaloriintag de hade. Dessutom fick männen sämre spermiekvalitet och deras testosteronnivåer sjönk.

Vi är chockade över resultaten, säger en av forskarna bakom studien, Romain Barrés, professor på Köpenhamns universitet vid Novo Nordisk-stiftelsens center för grundläggande metabolisk forskning till forskning.no och fortsätter:

Det är verkligen oroväckande att tänka på vad som händer om man äter sådan mat år efter år. Konsekvenserna kan vara allvarliga och kroniska.

Studien stödjer tidigare forskning som pekar mot att ultraprocessad mat kan vara skadligt för hälsan, men styrker också hypotesen kring att denna typ av mat innehåller kalorier som är mer fettbildande jämfört med hemlagad mat. Forskarna hoppas nu att studien ska påverka politikerna när de fattar beslut om kost och hälsa för danskarna.

Dessa produkter, som skadar vår hälsa, finns ju överallt i våra stormarknader, säger Barrés.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Tusentals svenskar vet inte om sitt höga blodtryck

publicerad 11 september 2025
– av Redaktionen
Nio av tio svenskar förväntas drabbas av hypertoni någon gång under livet.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Var annan person med högt blodtryck saknar kännedom om sin diagnos. Därför utvecklas nu nya nationella riktlinjer.

Högt blodtryck, eller hypertoni, är mycket vanligt och det beräknas att nio av tio svenskar kommer att drabbas av det någon gång under livet. Har man högt blodtryck innebär det en högre risk för bland annat hjärtinfarkt och stroke.

Idag beräknas cirka tre miljoner svenskar lida av det, men hälften vet inte om det. Kvinnor löper högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar kopplat till lägre blodtrycksnivåer jämfört med män, trots detta känner 40 procent av kvinnorna i åldrarna 35 till 49 år inte till sina blodtrycksvärden, enligt en rapport från Riksförbundet HjärtLung tidigare i år.

Var tredje svensk har inte koll på sina värden, något som Mattias Brunström, docent i epidemiologi vid Umeå universitet och ordförande i den nationella arbetsgruppen för hypertoni, anser behöver ändras.

Om vi kunde fånga upp fler skulle vi slippa 30 000 insjuknanden i hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt i Sverige årligen, säger han till TT.

Nya riktlinjer

Under hösten kommer nya riktlinjer att presenteras i Sverige. Idag ligger det så kallade blodtrycksmålet på 140/90 mmHg (millimeter kvicksilver), men kommer att sänkas till 130/80.

Det är viktigt att klargöra att vi inte ändrar gränsen för vad som är ett för högt blodtryck. Det som ändras är att blodtrycket ska behandlas ner mer än i dag, säger Brunström som varit med och tagit fram de nya riktlinjerna.

Vidare kommer också läkare att rekommenderas att sätta in två läkemedel direkt för att kunna sänka blodtrycket snabbare.

Högt blodtryck har sällan några symptom, varför många går runt med det utan att veta om det. Man kan dock få symptom som huvudvärk och trötthet, men det enda sättet att vara säker är att regelbundet kolla sitt blodtryck.

Riksförbundet Hjärtlung rekommenderar att personer under 40 år kontrollerar blodtrycket minst vart tredje år, och därefter bör man göra det årligen.

Genom regelbundna kontroller kan man tidigt upptäcka behovet av stöd till livsstilsförändringar, medicinsk behandling eller båda delar, säger Anders Åkesson, förbundsordförande för Riksförbundet HjärtLung, i ett pressmeddelande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Brittisk kardiolog kopplar kungafamiljens cancerfall till covidvaccin

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 8 september 2025
– av Markus Andersson
Enligt Aseem Malhotra är det "högst sannolikt att covidvaccinerna har varit en betydande faktor, i cancern hos medlemmar av kungafamiljen".

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den vaccinskeptiske kardiologen Aseem Malhotra väckte stor uppståndelse då han under Reform UK:s konferens bedömde att experimentella covidvacciner ”högst sannolikt” varit en betydande faktor bakom cancerdiagnoserna hos medlemmar av den brittiska kungafamiljen.

Under sitt tal på partikonferensen i Birmingham på lördagen framförde dr Aseem Malhotra omfattande kritik mot mRNA-vacciner. Den brittiska kardiologen, som är god vän och rådgivare till USA:s vaccinskeptiske hälsominister Robert F Kennedy Jr, talade inför delegaterna under konferensens sista dag.

Malhotra argumenterade för att hundratals studier visat på skador från mRNA-vacciner och att dessa påverkar människors gener på ett skadligt sätt.

— Det kan vara en riskfaktor för cancer. Många andra läkare känner likadant, sade han från scenen på konferensanläggningen och kopplade ihop samma vacciner med sjukdomsfall inom kungafamiljen.

— Det är högst sannolikt att covidvaccinerna har varit en faktor, en betydande faktor, i cancern hos medlemmar av kungafamiljen, fortsatte han.

”Ingen borde ha vaccinerats”

Under det 15 minuter långa talet argumenterade läkaren också för att covidvaccinet var betydligt mer sannolikt att orsaka allvarliga skador än själva viruset.

— Vad betyder det? Det är högst sannolikt att inte en enda person borde ha injicerats med detta.

Malhotra riktade även kritik mot Världshälsoorganisationen WHO, som han menade hade ”kapats” av Microsofts grundare och vaccinlobbyisten Bill Gates. Han uppmanade till att organisationen skulle ersättas av ett bättre och mer välfungerande system.

— Ingen är immun mot medicinsk desinformation, förkunnade han under talet.

”Farlig extremism”

Flera brittiska cancerorganisation har tagit avstånd från Malhotra kommanterar, bland annat Cancer Research UK och Blood Cancer UK som uppger att det inte finns några kontrollerade studier som visar på ökad cancerrisk efter covid-19-vaccination.

Storbritanniens hälsominister Wes Streeting har också reagerat mycket starkt på uttalandena och kräver att Reforms partiledare Nigel Farage tar avstånd från talaren.

— När vi ser sjunkande vaccinationstal bland barn och ett återupplivande av sjukdomar vi tidigare utrotat, är det chockerande oansvarigt av Nigel Farage att ge en plattform åt dessa giftiga lögner, dundrar Streeting.

Ministern uppmanar Farage att be om ursäkt och ”bryta alla band med denna farliga extremism”.

En talesperson för Reform UK konstaterar dock att Malhotra bjudits in som gästtalare och har rätt till sina egna åsikter – även om partiet inte delar dessa.

— Dr Aseem Malhotra är en gästtalare med sina egna åsikter som har en rådgivande roll i USA:s regering. Reform UK stöder inte det han sade men tror på yttrandefrihet, förklarar talespersonen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.