Läsk med sötningsmedel kan öka risken för hjärtflimmer med 20 procent, enligt en kinesisk studie.
– Ta inte för givet att det är hälsosamt att dricka artificiellt sötade drycker med låg sockerhalt och lågt kaloriinnehåll, säger forskaren Ningjian Wang.
I studien, som publicerats i Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, deltog 201 856 personer i Shanghai under åren 2006 och 2010, som fick fylla i vad de åt och drack under dygnet. Forskarna återgick till deltagarna efter cirka tio år och fann att omkring 9362 fall av förmaksflimmer var dokumenterade hos dem, där en gemensam nämnare var läskdrickande.
Forskarna upptäckte att om man drack minst två liter lightläsk, eller andra artificiellt sötade drycker, i veckan kunde det kopplas till risk att oregelbunden hjärtrytm ökade med 20 procent, jämfört med personer som drack mindre eller inte något alls. Vidare fann man att drycker med tillsatt socker istället kunde öka risken för förmaksflimmer med tio procent. Drack man däremot max en liter osötad, ren juice i veckan minskade det istället risken för sjukdomen med åtta procent.
Däremot kan man inte fullt ut bekräfta att det är dessa drycker som orsakar hälsoproblemen, men sambandet kvarstod även efter att man tagit hänsyn till en persons genetiska känslighet för tillståndet.
”Potentiella hälsorisker”
– Resultaten av vår studie kan inte definitivt slå fast att en dryck utgör en större hälsorisk än en annan på grund av komplexiteten i våra kostvanor och eftersom vissa människor kan dricka mer än en typ av dryck, säger Ningjian Wang, forskare vid Shanghai Ninth People’s Hospital och Shanghai Jiao Tong University School of Medicine och fortsätter:
– Baserat på dessa resultat rekommenderar vi dock att människor minskar eller till och med undviker artificiellt sötade och sockersötade drycker när det är möjligt.
Vidare fann man att deltagare som konsumerade mer artificiellt sötade drycker oftare var kvinnor, yngre, hade högre kroppsmasseindex och även en högre prevalens av typ 2-diabetes.
– Ta inte för givet att det är hälsosamt att dricka artificiellt sötade drycker med låg sockerhalt och lågt kaloriinnehåll, det kan innebära potentiella hälsorisker.