Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!
101 290 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
Ett intag på 20 gram nötter om dagen minskar risken att drabbas av flera åkommor, inklusive hjärtsjukdomar och cancer, enligt en studie från Imperial College London och Norwegian University of Science and Technology. Risken att drabbas av kranskärlssjukdom minskade med nästan 30 procent, risken för cancer med 15 procent, och risken att dö i förtid med 20 procent, skriver forskarna i BMC Medicine.
Forskarlaget har analyserat 29 studier som publicerats världen över, med 819 00 deltagare. Resultaten var varierade, men nötkonsumtion befanns minska sjukdomsrisken hos de flesta.
I studien ingick alla sorters trädnötter, inklusive hassel- och valnötter, liksom jordnötter, som egentligen är baljväxter.
– Nötter är lika på fiber, magnesium och fleromättade fetter – näringsämnen som är bra på att skära ned risken för hjärt- och kärlsjukdomar och sänka kolesterolhalten, säger Dagfinn Aune, medförfattare till studien.
Ett intag på mer än 20 gram om dagen tycks dock inte förbättra effekten nämnvärt.
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
Efter sin ovanliga resa genom världens medicinska traditioner hjälper hon nu andra med hälsoproblem med akupunkturen som bas. Möt en av Sveriges mest unika läkekonstnärinnor.
Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!
101 290 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
Några år efter gymnasiet avsåg Irsa att ge sig i kast med journalistiken. Drivkraften var att söka och förmedla sanningen – något hon dock snabbt kom underfund med att hon var ganska ensam om på Södertörns högskola.
– Jag ville gräva och lägga näsan i blöt där den inte skulle vara, åtminstone enligt vad vi fick lära oss där, berättar Irsa.
Hon insåg att journalistiken som den såg ut inte var en miljö där hon skulle hitta något som var sant och äkta överhuvudtaget. Hon beslöt sig därför att hoppa av.
– Jag stod inte ut med skolan, det var förljuget rakt igenom, fortsätter hon.
Den långa hälsoresan
Irsa fick samtidigt allt allvarligare hälsoproblem som hade fört henne in och ut på sjukhus sedan hon var barn. Anemi, kroniskt trötthetssyndrom, migrän och sköldkörtelproblem anhopade sig. 2009 var det så allvarligt att hon blev förlamad av smärta och sängliggande under ett helt år. Läkare efter läkare gjorde sina bedömningar men fann ingen lösning, tills hon en dag fick diagnosen fibromyalgi. Domen var att hon aldrig skulle kunna ha ett normalt liv igen, och Irsa förvisades till smärtstillande och antidepressiva läkemedel för att kunna härda ut.
Detta var dock inget som Irsa accepterade. Istället blev det en vändpunkt, där hon använde sitt journalistiska sinnelag till att börja forska ihärdigt om sin situation i ett försök att komma på fötter igen. Diagnosen hon själv inledningsvis ställde var att nervsystemet kollapsat och att detta kan ske bland annat på grund av förekomst av tungmetaller och toxiner i kroppen samt näringsbrist.
Metodiskt började hon rensa sin kropp, tillförde näringsämnen och kom sakta på fötter igen. Under resans gång märkte hon samtidigt att det inte räckte med rent fysiologisk rensning för att uppnå full hälsa utan att det även var helt nödvändigt att ta itu med emotionella låsningar för att bli helt frisk.
Inte bara blev Irsa frisk. Hennes överraskande förvandling väckte nyfikenhet och metoderna hon utvecklat efterfrågades i hennes närhet och hon började hjälpa andra på samma sätt.
Unik metodik
Med utgångspunkten i kinesisk medicin och akupunktur har hon idag dedikerat de senaste 13 åren till att fortsätta utveckla sin metodik och implementera det bästa även från västerländsk läkekonst – med influenser från hela världen i en unik syntes som tar hela människan i beaktande, inifrån och ut. Under en period studerade Irsa även traditionell sydamerikansk plantmedicin hos Shipibo-indianerna, ett exempel på ett inslag som lagt den breda grunden där näring och örter nyttjas som verktyg i läkeprocessen.
– Vi tror på att man bör bemöta, läka och sedan utveckla alla pusselbitar av sig själv för att kunna bli sitt bästa – och egentliga – jag, säger Irsa själv om den grundläggande filosofin.
Hennes behandlingar på kliniken i Stockholm är svåra att placera i ett specifikt fack, men följer samtidigt en mycket utarbetad metodik som varierar mellan en form av samtal och coachning till kostrådgivning och riktad akupunktur för att balansera allt från fysiska, emotionella, spirituella och även sexuella aspekter av människan. I sin enkelhet beskriver hon det som att metodiken framförallt är fokuserad på att spåra verkliga rotorsaker till disharmoni som uppstått hos oss kroppsligen och själsligen.
– Hälsa är olika pusselbitar, därför behöver man gå igenom alla delar för att uppnå varaktig läkning, förklarar Irsa.
– Om man ska koka ner allt i sin enkelhet handlar det om att bemöta och läka trauman – emotionella skador som i längden tar sig uttryck i våra organismer, sammanfattar hon.
Hon betonar även vikten av att läka ”det inre barnet” och frigöra stagnerade känslor och emotionella låsningar som ytterst utgör grunden till all sjukdom. För att komma åt dessa blockeringar används även ett antal kompletterande och helt avgörande verktyg som exempelvis de-armoreringsmassage, energirensning och shamanistiska verktyg så som rapé.
Irsa sitter vid sitt skrivbord med olika sorter av rapé i förgrunden. Rapé är ett kompletterande verktyg hon använder i behandlingen som härrör från sydamerikansk medicinsk tradition.
”Så obeskrivligt tacksam”
Patienter beskriver Irsa som typen som verkar ha sett allt, att hon är ”på riktigt”. En annan återkommande beskrivning av behandlingen är att de känner sig trygga i hennes breda kunskap och det faktum att hon inte ryggar för någonting.
– Irsa har hjälpt mig att släppa smärtor och trauman som ingen annan terapeut har kunnat göra. Hon är personlig, autentisk och hängiven till just dig så länge som det behövs. Det finns inte många helare på denna jord och ingen som Irsa, säger patienten Sari.
Metodiken beskrivs också som mjuk, varsam och medmänsklig.
– Efter alla år som jag snubblat omkring och sökt efter svar eller försökt förstå men slagit knut efter knut på mig själv. Så kommer Irsa. Envis, bestämd och oerhört kärleksfull när hon lotsar sig fram genom djungeln av känslor inuti mig. För första gången är jag helt trygg i att kapitulera, motiverad att på riktigt börja leva, berättar patienten Hanna.
Efter att ha prövat hennes behandling är det lätt att känna igen sig i den beskrivning andra som fått hjälp förmedlat.
– Mötet med Irsa har förändrat mitt liv totalt till det bättre. Hon är så varm och omtänksam och hennes kunskap är helt fantastisk. Äntligen fick jag svar, klarhet och underbar hjälp med de hälsoproblem jag haft så länge men aldrig fått hjälp med på annat håll, säger patienten Karolina.
– Äntligen kan jag känna ett hopp igen och att orken och energin kan återvända igen. Jag är så oerhört, obeskrivligt tacksam för Irsas fina hjälp, tillägger hon.
Så bokar du en tid
Om du vill ta del av Irsas behandling börjar du med att välja ”Första samtalet” – titta här för att se vilka tider som finns. Du kan också boka en telefontid för en första konsultation.
På hennes hemsida Evolveme.se kan du även ta del av Irsas noggrant utvalda hälsoprodukter av särskilda tillskott, anpassade vitaminer och enzymer som är garanterat framställda av högsta kvalitet.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
Joshua Rys, ledande forskare inom regelverk på läkemedelsjätten Johnson & Johnson (J&J), bekräftar nu för dold kamera det som medströmsmedia förkastade som ”konspirationsteorier”.
– Har du någon aning om hur lite forskning som gjordes på dessa produkter? frågar Rys retoriskt bland annat i klippet.
Slagorden ”säkert och effektivt” som omgav massvaccinationskampanjen menar han var en direkt lögn från myndigheternas sida.
– Det var bara att testa det på några laboratorieråttsmodeller, analysera och se om det fungerar och sånt, och sedan släppa ut det på marknaden och se vad som händer, tillägger han.
Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!
101 290 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
Joshua Rys leder i sin roll skapandet och genomförandet av strategier för regelverk för nya och befintliga produkter inom Johnson & Johnson.
— Vi sköter allt från början till slut. Vi arbetar inte bara med produkterna, utan med allt som har med läkemedlet att göra. Vi måste se till att man förstår hur läkemedlet ska användas, hur du kan förskriva viss information och hur du ska kommunicera det till patienten, förklarar han själv sin roll.
Inför den oberoende journalisten James O’Keefes OMG:s dolda kameror bekräftar han att Johnson & Johnson var väl medvetna om att preparatet inte var säkert och effektivt.
— Har du någon aning om hur lite forskning som gjordes på dessa produkter? Du borde inte vara förvånad över att detta hände. Det var i stort sett regeringen som slöt ett avtal med läkemedelsföretagen och pressade dem, för vi kan ju inte säga nej till regeringen.
— Inget av det där var säkert och effektivt. Vi gjorde inte de vanliga testerna. Den vanliga processen, det är därför det tar så lång tid att få ut en produkt på marknaden, den vanliga processen är alla dessa kliniska prövningar och sånt på en liten population, fortsätter Rys.
— Det var bara att testa det på några laboratoriemodeller, analysera och se om det fungerar och sånt, och sedan släppa ut det på marknaden och se vad som händer, tillägger han.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!
101 290 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
De som äter mycket ultraprocessade livsmedel löper större risk att drabbas av depression, visar en ny större studie vid University of Sao Paulo i Brasilien. Den grupp som åt mest ultraprocessad mat hade 42 procent större risk att utveckla depressiva symptom jämfört med gruppen som åt minst.
Ultraprocessad mat innebär att man till stor del dels bearbetat den, men också lagt till flera kemiska tillsatser. “Vanlig” processad mat är ofta närmare sin ursprungliga form och innehåller färre tillsatser, medan ultraprocessad mat har gått igenom fler steg i fabriken och huvudsakligen är av industriellt ursprung, det vill säga onaturlig.
Tidigare studier har visat att sådan mat kan ge näringsbrist och även öka risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar, något vissa forskare menar är så pass allvarligt att maten bör komma med varningstexter.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 25 juli 2024.
I den här studien, där resultaten publicerats i Clinical Nutrition, har forskare använt data från ett större forskningsprojekt i landet, NutriNet Brasil-kohorten, som utformats för att undersöka kostmönster och kroniska sjukdomar. Sammanlagt deltog 15 960 vuxna personer från alla regioner i Brasilien.
Deltagarna fick fylla i information gällande bland annat tobaks- och alkoholanvändning och fysisk aktivitet, kostvanor samt hälsotillstånd. Vidare använde sig forskarna av verktyget Nova24h, som är ett system för att klassificera livsmedel, där man kunde göra skillnad på minimalt processade livsmedel, processade livsmedel samt ultraprocessade livsmedel. Varje deltagares kostintag mättes två gånger, efter sex månader och efter 12 månader.
Forskarna analyserade också deltagares depressiva symptom med hjälp av frågeformuläret PHQ-2 (Patient Health Questionnaire) vid uppföljningen efter 14 månader. Sedan jämförde man uppgifterna för att undersöka förhållanden mellan hur stor del ultraprocessad mat deltagarna åt, och utvecklingen av depression.
Tydligt samband
Ett tydligt samband mellan ultraprocessad mat och depression upptäcktes också. Deltagarna med det högsta intaget ultraprocessade livsmedel löpte större risk att utveckla depressiva symtom jämfört med dem med det lägsta intaget.
– De viktigaste resultaten var att den grupp deltagare som konsumerade mest ultraprocessade livsmedel hade en 42 procent högre risk att utveckla depressiva symtom över tid jämfört med den grupp som hade lägst konsumtion, säger André de Oliveira Werneck, doktorand vid Center for Epidemiological Research in Nutrition and Health vid University of Sao Paulo, till Psypost och fortsätter:
– Dessutom var en 10-procentig ökning av konsumtionen av ultraprocessade livsmedel förknippad med en 10-procentig ökning av risken för att utveckla depressiva symptom.
Fler studier visar samma sak
Vidare beslutade även forskarna sig för att göra en metaanalys av andra studier, inklusive sin egen, för att granska ett bredare sammanhang för resultaten. Efter att ha analyserat sex studier, inklusive sin egen, såg man att alla resultat pekade mot samma sak – Ultraprocessad mat kan kopplas till ökad risk för depression.
I en sammanställning av de sex studierna kom man fram till att det fanns åtminstone 32 procent högre risk att utveckla depressiva symtom för personer med det högsta intaget ultraprocessade livsmedel jämfört med dem med det lägsta intaget. Sambandet kvarstod också även när man justerade kostens näringsprofil och hälsosamma livsmedel, exempelvis fiberinnehåll, mättat fett, tillsatt socker, frukt och grönsaker. Detta menar forskarna tyder på att den högre risken inte enbart är förknippad med matens sämre näringsinnehåll.
– Det faktum att ultraprocessade livsmedel är associerade även efter justeringar för näringssammansättning, liksom samstämmigheten i alla studier som ingår i den systematiska översikten som visar ett samband mellan konsumtion av ultraprocessade livsmedel och depressiva utfall, belyser vikten av strategier som fokuserar på att minska konsumtionen av dessa livsmedel.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!
101 290 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
I boken ”Vad vi äter” undersöker Chris van Tulleken vad ultraprocessad mat gör med kroppen och även hur den påverkar samhället. Han menar att livsmedelsföretagen gör det omöjligt för allmänheten att göra hälsosamma val och att de tjänar pengar på att göra människor beroende av maten.
Den brittiske läkaren menar att en stor skillnad mellan ultraprocessad mat och vanlig bearbetad mat är att den är beroendeframkallande. I boken berättar han själv om experiment han själv gjort då han under en hel månads tid endast åt sådana matprodukter.
– Jag trodde att inget skulle hända med mig, jag såg det som att äta vanlig mat, säger han till Dagens Industri.
Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 7 mars 2024-
Ultraprocessad mat innebär att man till stor del dels bearbetat den, men också lagt till flera kemiska tillsatser. “Vanlig” processad mat är ofta närmare sin ursprungliga form och innehåller färre tillsatser, medan ultraprocessad mat gått igenom fler steg i fabriken och huvudsakligen är av industriellt ursprung, det vill säga onaturlig. Läkaren åt bland annat chokladflingor, smörgåsar med köttpålägg, mikrorätter och drack lightläsk.
– Jag blev olycklig, känslig och gick upp i vikt. Mina hormonnivåer förändrades och kroppens signaler slutade fungera, jag kände mig aldrig mätt, säger läkaren.
Fetma, cancer och demens
Ultraprocessad mat kopplas till bland annat fetma, cancer, psykisk ohälsa och demens. I en nyligen publicerad studie framkom även att risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar ökar med 50 procent om man äter mycket ultraprocessad mat. Läkaren menar att livsmedelsföretagen årligen omsätter stora belopp på produkter som är beroendeframkallande och lägger enorma resurser på marknadsföring. Även i den grad att hans egen pension kommer att investeras i bolag som McDonalds och Coca-Cola.
– Matindustrin har som syfte att tjäna pengar åt institutionella investerare. Det bästa sättet att göra det är att designa mat som människor ständigt vill äta.
Han medverkar även i SVT:s program Carina Bergfeldt där han förklarar att nästan all mat i Storbritannien är ultraprocessad och att det är dit Sverige är på väg.
– Det är 60 procent av vår kost, säger han i programmet. 80 procent är vanligt för en tonåring och i Sverige är ni snart ifatt oss. Inom tio år kommer er matkultur att vara förstörd.
”Väldigt farliga”
Vidare tar han upp problemet med läsk, hur syran fräter ner tänderna och att när fosforsyran kommer ut i blodet dräneras skelettet. Det innebär att om man exempelvis dricker mycket Coca-Cola kommer man att att kissa ut sitt eget skelett, förklarar han.
– Produkterna är väldigt farliga och borde ha varningstext, menar han.
Han menar att myndigheter och politiker måste bestämma vad industrin får och inte får göra, eftersom företagen inte kommer att reglera sig själva. Han förklarar också att det blivit ett samhällsproblem där åtskilliga människor som lever i fattigdom tvingas äta sådan mat eftersom man inte har råd med annat.
– Därför ger jag aldrig några råd. Det känns väldigt elakt att säga åt dem att äta hälsosammare. Det är som att säga: ”Ät guld”, säger van Tulleken.
Boken Vad vi äter – om ultraprocessad mat, vad den gör med oss och varför vi inte kan sluta äta den, släpptes på svenska i februari.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.