Personer som äter mer broccoli och blomkål har mindre risk för tjocktarmscancer, visar en kinesisk studie. Måttliga mängder räcker dock för att få den skyddande effekten.
Tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i världen och är även den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall.
I Sverige har tjock- och ändtarmscancer ökat bland unga de senaste trettio åren, samt att dödligheten i cancerformen ökat hos patienter i alla åldersgrupper i upp till tio år efter cancerdiagnosen.
I studien, som publicerats i BMC Gastroenterology, analyserade forskare data från 17 tidigare studier, med totalt 639 539 deltagare, varav 97 595 fall av tjocktarmscancer.
Syftet var att undersöka om ett högre intag av grönsaker motsvarade en större riskminskning för cancerformen och, i så fall, de specifika mängder vid vilka denna effekt blev signifikant.
Resultaten visade att de som åt mer korsblommiga grönsaker, såsom broccoli, kål, blomkål eller brysselkål, hade 20 procent lägre risk för tjocktarmscancer jämfört med dem som åt mindre.

Glykozinolater
Dessa grönsaker innehåller många nyttiga ämnen som vitaminer, fibrer och antioxidanter. Men det som gör dem extra speciella är ämnen som heter glukozinolater. När man tuggar dessa grönsaker bryts glukozinolater ner till andra ämnen som kallas isotiosyanater – särskilt ett som heter sulforafan.
Det är dessa ämnen som ger grönsakerna deras starka, ibland lite beska smak och lukt. Det är också dessa ämnen som anses vara cancerförebyggande.
Forskarna konstaterade att den största riskminskningen observerades mellan 20 och 40 gram, men ingen betydande förbättring sågs över 40 gram per dag.
Studien är gjord på Second Clinical Medical School of Inner Mongolia University for the Nationalities i Yakeshi, Kina.