Blodproppar och dödsfall tvingar flera länder att stoppa coronavaccin

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 12 mars 2021
- av Sofie Persson
Sverige kommer inte att stoppa Astra Zeneca-vaccinet.

Flera människor har fått allvarliga blodproppar efter att ha injicerats med Astra Zenecas vaccin. Minst en person har dött som en följd och därför stoppar Danmark och fem andra länder nu användandet av vaccinet – dock endast tillfälligt. Sverige finns bland dem som fortsätter ge ut vaccinet utan avbrott.

Astra Zeneca-vaccinet utreds nu av EU:s läkemedelsmyndighet EMA efter bland annat ett dödsfall i Danmark, rapporterar TT. Flera länder, bland annat Danmark och Norge pausar nu vaccinet. ”Pausen” innebär i praktiken att alla inbokade och planerade vaccinationer med Astra Zenecas vaccin avbryts.

Vi är mitt i den största och viktigaste vaccinationsutvecklingen i dansk historia. Och just nu behöver vi alla vacciner vi kan få. Att sätta ett av vaccinerna i paus är därför inte ett enkelt beslut, hävdar Søren Brostrøm, chef för Socialstyrelsen i Danmark.

EMA ska nu utreda om det finns någon tydlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin och dödsfall på grund av blodproppar, men förordar samtidigt i ett uttalande att vaccinet kan fortsätta användas. “Enligt vår säkerhetsavdelning uppväger vaccinets fördelar dess risker och kan fortsätta ges medan vi undersöker fallen där patienter drabbats av blodproppar“, säger man.

Österrike har också beslutat att pausa vaccinet efter att en 49-årig sjuksköterska dött av blodpropp tio dagar efter hon fått injektionen. En 35-årig sjuksköterska vårdas också på sjukhus för lungemboli efter att fått vaccin från samma parti.

Den 60-åriga kvinna som dog i Danmark fick också vaccin från samma parti som sjuksköterskorna i Österrike. Kvinnan i Österrike dog bara en och en halvtimme efter kvinnan i Danmark.

Søren Brostrøm på Sundhedsstyrelsen, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, skriver i ett pressmeddelande att man måste få klarhet om de allvarliga biverkningarna som man betecknar som “oacceptabelt”. Just nu har man infört ett stopp på 14 dagar ska efter det ta ett nytt beslut gällande vaccinet.

Eftersom vi vaccinerar så många människor måste vi agera med aktsamhet när vi lär oss om möjliga och allvarliga biverkningar, säger Brostrøm.

Danmarks socialdemokratiska statsminister Mette Frederiksen hävdar att vaccinet inte kommer att användas innan ”myndigheterna har skaffat sig en överblick av biverkningarna”.

Det är naturligtvis beklagligt, men det är för tidigt att säga något om vad det kommer att betyda, säger Frederiksen, enligt nyhetsbyrån NTB.

Norge har bestämt sig för att gå på samma linje som Danmark och stoppar tillsvidare all vaccination med Astra Zeneca, skriver Schibsted-tidningen Stavanger Aftenblad.

På grund av biverkningarna i Danmark så väljer vi att stoppa vaccineringen med Astra Zeneca, säger smittskyddsdirektör Geir Bukholm.

Även Island, Italien, Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg har pausat vaccinet, rapporterar Euronews.

Svenska läkemedelsverket har sagt till TT att man kommer fortsätta med Astra Zeneca-vaccinet utan avbrott.

Bedömningen är fortfarande att nyttan med vaccinet tydligt överstiger riskerna, säger Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

Däremot vill hon inte kommentera Norge och Danmarks beslut utan säger bara att vaccinet anses säkert.

Vi står trygga i vår rekommendation, menar Arthurson.

I Sverige kommer man inte heller avråda patienter med förhöjd risk för blodpropp att ta Astra Zeneca-vaccinet.

Astra Zeneca vill inte kommentera enskilda fall, men säger att de är medvetna om att Danmark undersöker biverkningarna.

Patientsäkerhet är högsta prioritet för Astra Zeneca. Tillsynsmyndigheter har tydliga och stränga effektivitets- och säkerhetskrav för godkännande av alla nya läkemedel, och det inkluderar COVID-19 Vaccin AstraZeneca. Säkerheten för vaccinet har studerats omfattande i kliniska fas III-studier, och peer-reviewed data bekräftar att vaccinet i allmänhet tolereras väl,” skriver Astra Zeneca till TT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!