Sverige allt mer kontantlöst enligt ny rapport: “Ett demokratiproblem”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 26 november 2021
- av Isac Boman

Enligt en ny rapport från analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence använder allt fler svenskar Swish och betalkort istället för fysiska pengar när de handlar. Trots detta finns ändå en utbredd oro bland medborgarna över det kontantlösa samhället och dess bristande säkerhet.

Undersökningen som gjorts i samarbete med Coop, Trivec, Walley och Loomis Pay visar att svenskarna i allt högre utsträckning väljer bort kontanter i nästan alla sammanhang. Istället används betalappen Swish och betalkort.

Hela 95 procent av svenskarna använder Swish idag – jämfört med sex procent för åtta år sedan. Mastercard används av 81 procent och Visa av 52.

– Den sista förändringen var i butik där kontanter fortfarande användes något mer förra året, men där nu betalappar gått om, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence till TT.

Det finns samtidigt en utbredd oro bland svenskarna inför det kontantlösa samhället. En tredjedel av svenskarna anser att betalningsmetoder utan fysiskt kontakt är mest sårbara ur ett datasäkerhetsperspektiv

– Det vi sett de nio år vi gjort undersökningen är att det viktigaste för de flesta svenskar är säkerhet följt av smidighet, enkelhet och tillgänglighet. Nu är det som att man använder den här metoden trots att man är orolig över säkerheten. Det är ett undantagsfall, menar Berg.

Han varnar också för att många svenskar kommer att lämnas utanför när samhället i stort blir allt mer digitaliserat.

– Det är väl okej om alla inte kan använda sociala medier för det är inget alla behöver, men när det kommer till något så grundläggande som betaltjänster så blir det ett demokratiproblem, konstaterar han.

Det handlar framför allt om äldre och funktionshindrade personer som har mycket svårt att använda de kontantlösa betallösningarna. Exempelvis vet hälften av alla 40-talister inte hur man installerar bank-id och bland 50-talisterna är det en av fyra som har samma problem.

Enligt undersökningen är hela 30 procent av svenskarna positiva eller försiktigt positiva till att använda fingeravtryck för att identifiera sig vid betalningar och 18 procent är okej med att få sitt ansikte scannat. Så många som 45 procent vill dock under inga omständigheter använda de hårt kritiserade biometriska identifieringsmetoderna.

Initiativet Kontantupproret syftar till att bevara kontanter som betalningsmedel och stöttas bland annat av PRO, Småföretagarnas Riksförbund och Sveriges Konsumenter. Man menar att det är av yttersta vikt att fysiska pengar finns kvar vid sidan om mer teknologiska lösningar, av såväl demokratiska som integritetsmässiga skäl.

Kontanter är det enda betalmedlet som inte ägs av någon annan än innehavaren själv. Kontanter kan inte hackas och de lämnar inga spår, vilket gör dem överlägsna för att skydda vår personliga integritet”, konstaterar man bland annat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!