Kriget i Ukraina är inte negativt för alla. Enligt JP Morgan-chefen Stefan Weiler är det nu en ”fantastisk möjlighet” för privata investerare att ”satsa pengar på Ukrainas framtid”. BlackRock-toppen Brandon Hall är inne på samma spår och menar att det är läge att ”locka så mycket kapital från den privata sektorn som möjligt till återuppbyggnaden av Ukraina”.
Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur de mäktiga finansjättarna BlackRock och JP Morgan involverats för att bygga upp Ukraina och locka privata investerare. Över 400 globala företag har nu lovat att på olika sätt bidra till projektet efter kriget, meddelades på konferensen Ukraine Recovery Conference i London nyligen.
Finansbolaget Citi, läkemedelsföretaget Sanofi och elektronikjätten Philips är tre av aktörerna som deklarerat att de vill utöka sina investeringar i landet, rapporterar vänsterliberala Warner Bros. Samtidigt lovar såväl den brittiska som den amerikanska regeringen fortsatta stödpaket och Storbritannien lägger bland annat tre miljarder dollar i nya garantier för att låsa upp Världsbankens lån och 240 miljoner pund i bilateralt bistånd. USA lovar i sin tur att skicka ytterligare 1,3 miljarder för att hjälpa Ukraina att ”se över sitt energinät”.
Prislappen för att bygga upp landet beräknas hittills uppgå till minst 411 miljarder dollar. Enligt JP Morgan-chefen Stefan Weiler är kriget dock inte enbart negativt, eftersom privata investerare ser en ”fantastisk möjlighet” att satsa pengar på Ukrainas framtid. Wiler berättar vidare att han är imponerad över hur ”framåtblickande” Zelenskyj-regeringen är i sina visioner för framtiden.
Ukrainas utvecklingsfond är fortfarande i planeringsstadiet och förväntas inte lanseras innan konflikten är över, men enligt Brandon Hall, chef för BlackRocks rådgivningsverksamhet för finansmarknader, är det redan nu ett bra läge att sälja in idén och ”locka så mycket kapital från den privata sektorn som möjligt till återuppbyggnaden av Ukraina”.
Fonden syftar till att anskaffa så kallat förmånligt kapital från regeringar och utvecklingsbanker, och sedan använda detta för att locka till sig privata investerare. Koncessionskapital tillhandahålls på mer gynnsamma villkor och kan omfatta lån som emitteras till räntesatser under marknadsräntan eller eget kapital från investerare som kräver lägre avkastning, skriver CNN.
– Tanken här är att du kan skala upp det ursprungliga koncessionskapitalet med några storleksordningar och därigenom öka fondens kapacitet att investera i olika sektorer av ekonomin, förklarar BlackRock-toppen.
De fem områden som är i störst behov av investeringar är infrastruktur, energi, tillverkning, jordbruk och ”informationsteknologi”, enligt Ukrainas regering.
– Vi kommer att kunna erbjuda intressanta projekt att investera i… Vi vill ha globala partners som kan förse oss med stora investeringar, säger Zelenskyj själv.
Riskkapitalbolaget Horizon Capital har också fått stöd av ett dussintal större utvecklingsfinansieringsinstitut för sina fonder som investerar särskilt i ukrainska teknik- och exportorienterade företag, och var i april med 254 miljoner dollar den största Ukraina-fokuserade fonden som inrättats sedan krigets utbrott.