Inkassokraven ökar i Sverige

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 10 januari 2023
- av Sofie Persson

Under 2022 har inkassokraven ökat i landet. Svea Ekonomi uppger att man hade 15 procents ökning jämfört med 2021. Tre av fyra inkassobolag spår en ytterligare ökning av kraven under 2023.

Under hösten har antalet inkassokrav ökat i Sverige, framförallt till följd av kostnadsökningar. Fler och fler medborgare menar att det blir svårare att betala sina räkningar och ha pengar över, rapporterar skattefinansierade SR.

Inkassoföretaget Svea hade under 2022 en ökning på 15 procent jämfört med året innan. Fredrik Engström, advokat och ordförande för branschorganisationen Svensk Inkasso, menar att det är hushåll med små marginaler som kommer att drabbas hårdast framöver.

Framför allt de som inte har sparande på bank eller om man har en känslighet för stora förändringar i livet, som exempelvis arbetslöshet. Har man ingen arbetslöshetsförsäkring är man mycket mer utsatt för ekonomiska risker, säger han.

Även prognosen inför året är dyster, menar Engström. Nästan tre av fyra inkassoföretag gör bedömningen att inkassokraven kommer att öka ytterligare.

Det ligger väl i farans riktning om vi fortsatt har en sämre ekonomi med en lågkonjunktur, hög inflation och höga energipriser, menar Engström.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.