Ett av fem hushåll som berörs av amorteringskraven har antingen redan ansökt om att pausa amorteringarna eller planerar att göra detta, enligt en undersökning från Demoskop som SEB beställt.
Omkring en miljon hushåll i Sverige omfattas av de rådande amorteringskraven på grund av sina höga bolån. Betalningskrav vid lån fastställs av låntagaren tillsammans med långivaren, men Finansinspektionen har också infört tvingande regler för amortering. Exempelvis finns inget tvingande krav på amortering om bostadslånet uppgår till mindre än 50 procent av bostadens värde. Undersökningen visar att fem procent av de berörda hushållen redan ansökt om amorteringslättnad, medan 16 procent planerar att göra det.
– Att allt fler hushåll planerar att ansöka om amorteringslättnad vittnar om att det fortfarande är tuffa tider och att många har det kämpigt privatekonomiskt, säger Americo Fernandez, privatekonom på SEB, till skattefinansierade SR.
Sjukdom eller arbetslöshet
Det går att få amorteringslättnad om privatekonomin blivit försämrad. Många svarar dock att det är de högre räntorna som gör att man vill pausa, men som låntagare förväntas man kunna klara av högre räntor och därför är det inte ett giltigt skäl för att ansöka. Giltiga skäl innefattar bland annat arbetslöshet eller sjukdom. Däremot har banker vid vissa tillfällen börjat godkänna amorteringslättnad för föräldralediga.
– Det är ett sätt för barnfamiljer under en tuff period att kunna få lite lättnader i privatekonomin, på ett längre perspektiv skulle det här kunna sätta lite käppar i hjulet för den amorteringskulturen som vi försökt bygga upp i Sverige under det senaste decenniet, säger Fernandez.