MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 16 maj 2025

fredag 16 maj 2025


Åka till Italien på hösten

publicerad 29 oktober 2018

Det är alltid en bra tid på året att åka på semester till Italien, men på hösten kommer landet verkligen till sin rätt. Oavsett om det är höstens solsken som lyser upp rödaktiga stadsbyggnader, blommornas växlande nyanser, eller glittrande reflektioner i ett av landets många fantastiska sjöar, är hösten den vackraste årstiden i Italien. Men inte bara den vackraste, utan faktiskt den bästa. Självklart är det färre turister, och därmed även kortare väntetider till sevärdheter. Det kan bli oerhört trångt under sommaren när det är högsäsong, och i kombination med höga temperaturer och hög luftfuktighet kan det faktiskt bli ganska obehagligt. Det kommer alltid att finnas turister i Italien, men vem som helst som har stått i kö till Vatikanmuseerna i augusti kan intyga att det finns bättre saker att göra. Hösten är helt enkelt en bra tid att besöka de mest kända sevärdheterna i Italien. Men det finns många andra fördelar med att resa dit på hösten.

Italien är känt för sina kulinariska läckerheter, och på hösten när det är skördesäsong, och därmed även den bästa säsongen för mat. På hösten är det perfekt att boka ett besök på en agriturismo – en italiensk bondgård som även är ett värdshus. På en agriturismo kan man lära sig om matproduktion eller att göra vin, och på kvällarna festar man på middagar som passar en kung.  Men var ska man åka om man vill äta gott? Ja, i stort sett var som helst. De flesta regioner har sina signaturrätter. Om man har specifika önskemål kanske tryffelfestivalen i staden Sant’Agata Feltria kan vara något, eller ett besök i en Parmigiano Reggiano-fabrik utanför staden Parma. Det finns många regionala festivaler som firar de lokala rätterna. Det är en perfekt tid att utforska närliggande städer som är värd för en sagra, en matfestival, för att fira och äta mat som tryffel, kastanjer, pastasås, fikon och svamp.  Även om du inte kan ta dig till en lokal sagra, så är den italienska hösten ett riktigt paradis för de som älskar mat. Många restauranger serverar säsongsbetonade specialerbjudanden, och det är alltid en bra idé att fråga servitören vad de rekommenderar.

Bo i Italien

Så var ska man bo när man reser till  Italien? De flesta experter rekommenderar att man hyr ett semesterhus eller en lägenhet i stället för att man bor på hotell. Man slipper turister och opersonliga hotellrum, och man får mer flexibilitet och autenticitet när man bor bland lokalbefolkningen. Dessutom kan det ofta bli betydligt billigare. På Interhome kan man hitta flexibla boenden för allt från ensamma resenärer till flera familjer som reser tillsammans. Många resenärer bor ett par dagar i en region, för att sedan åka vidare och bo ett par dagar i ett semesterhem i nästa stad.

De som gillar vin vet att det inte finns någon bättre tid att besöka Italien än under hösten. Det är nu det blir klart vilken typ av år det har varit för vinet. Det är dessutom ett av de allra bästa platserna att prova viner på. Oftast är ”husets vin” utmärkt och överträffar kvaliteten på de dyrare varianterna. Under hösten är det skörd i var och en av Italiens 20 regioner, inom en ganska kort tidsperiod. Olivskörden äger rum ungefär samtidigt, så du kan också uppleva den första etappen av en annan italiensk specialitet: extra jungfruolivolja.

Högvattensäsong och värme

De flesta människor säger att man bör undvika hösten i Venedig på grund av högvattensäsongen, när vattenståndet stiger högt. Det finns dock de som påstår att det är den bästa tiden att besöka staden. Det molniga himmelen och det svaga ljuset förvandlar staden till ett eteriskt paradis. Lokalbefolkningen går i långa gummistövlar, och de flesta får aldrig se denna unika sida av Venedig. På många sätt kan södra Italien nästan vara ett annat land än norra Italien. Det finns gott om kulturella och kulinariska skillnader mellan norr och söder, men det finns även skillnader i klimat. I de södra delarna vara sommaren mycket längre än i norr.

Om du saknar solskenet kanske du kan få dig några sista strålar i södra Italien. Här finns små lantliga städer, forntida romerska ruiner, vulkanöar och kuststäder så vackra att de tar andan ur dig. Och här är det faktiskt möjligt att ha en sista semester i solen, trots att det är höst och ganska kallt hemma i Sverige. Bra resmål är Amalfikusten med de otroliga vyerna, samt ön Sicilien där man kan njuta av städerna Taormina och Syrakusa utan sommarens folkmassor. Det är lättare att hitta ett bra bord på restaurangerna, och priserna på resor och lokaltrafik är lägre. Städerna andas lugn, och man kan njuta av att ha gatorna för sig själv. Du kommer också att få en mer autentisk känsla av Italien, eftersom de flesta italienare lämnar städerna under sommarmånaderna – vilket också betyder att många lokala företag och restauranger stänger under högsäsongen.

Statssekreteraren köpte Saab-aktier – dagen innan miljardavtal presenterades

Korruptionen i Sverige

publicerad 14 maj 2025
– av Redaktionen
Många försvarar Janse med att det handlar om relativt små summor - men det spelar ingen roll, menar experter.

Dagen innan det offentliggjordes att Ungern köper fyra Jas 39 Gripen-flygplan från Sverige – en affär värd runt 2 miljarder kronor – köpte statssekreteraren Diana Janse (M) aktier i Saab, bolaget som tillverkar planen.

Även om det handlar om relativt små summor menar experter att agerandet är djupt olämpligt och riskerar att skada allmänhetens förtroende för regeringskansliet.

Ungern var det sista landet i att godkänna Sveriges hårt kritiserade Nato-ansökan – och ett avtal slöts också mellan länderna där en uppgörelse om försäljning av svenska stridsflygplan ingick.

Saabs aktie steg också kraftigt när affären blev känd – något som gynnade statssekreteraren Diana Janse, då hon så sent som dagen innan offentliggörandet köpt aktier i vapentillverkaren för knappt 10 000 kronor.

– Hon köpte flera aktier den dagen och gjorde inga särskilda överväganden när det gällde tidpunkten, kommenterar handelsminister Benjamin Dousas (M) pressekreterare till tabloiden Aftonbladet, som först uppmärksammade aktieköpet.

Vid tidpunkten arbetade Janse för dåvarande bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, och idag har hon samma roll, men under just Benjamin Dousa. Hon förnekar själv att hon haft kännedom om affären i förväg.

– En statssekreterare deltar i beredningar inom sitt ansvarsområde. Alla statssekreterare deltar alltså inte och informeras inte heller om alla beredningar som kommer till departementet. På UD ansvarar kabinettssekreteraren för frågor som rör Nato, säger hennes pressekreterare.

”Ska med god marginal hålla avstånd”

Alla är dock inte imponerade över förklaringarna, och Claes Sandgren som är seniorprofessor i juridik vid Stockholms universitet och tidigare ordförande för Institutet mot mutor menar att agerandet är direkt förtroendeskadligt.

– Med tanke på att hon var statssekreterare med politiskt ansvar för handelsfrågor på UD och avtalet sambereddes med UD framstår hennes aktieköp som klart olämpligt.

– Det råder förbud mot insiderhandel för alla som har insiderinformation. De ska med god marginal hålla ett avstånd till vad som skulle kunna uppfattas vara otillbörligt. Ett sådant agerande kan enligt riktlinjerna skada förtroendet för regeringskansliet, fortsätter han.

Vem som på förhand haft insiderinformation eller ej är ofta svårt att få exakt klarhet i – inte minst då de utpekade själva nästan alltid nekar till sådana anklagelser. Sandgren menar dock att liknande korruptionsanklagelser lätt kan undvikas och att varken politiker eller statssekreterare bör sköta sina egna aktieköp.

– Med tanke på den centrala befattning som hon har, bör hon i likhet med statsråd inte själv göra aktieaffärer utan lägga sitt innehav i en oberoende depå hos en bank.

Återkommande skandaler

Noterbart är att det inte är första gången högt uppsatta företrädare för den moderatledda regeringen genomför tveksamma privata aktieköp i bolag som den svenska staten har affärer med. I mars uppmärksammade tidningen hur utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) köpte aktier i det svenska försvars- och IT-bolaget Mildef.

Detta köp skedde samtidigt som den svenska regeringen förhandlade om en mångmiljardbeställning från vapenindustrin – där Mildef var ett av bolagen som gynnades ekonomiskt av affären.

Precis som i fallet med Diana Janse försvarade många anhängare köpet med argumentet att det handlade om relativt små belopp – cirka 10 000 kronor, och argumenterade för att detta är småpengar för en minister.

Enligt Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet är dock köpets storlek av mindre betydelse i sammanhanget:  ”Principen är nog densamma egentligen, se till att inte göra affärer där oberoendet eller egenintresset kan ifrågasättas”.

Danskar bojkottar Coca-Cola

publicerad 30 april 2025
– av Redaktionen
Det tycks endast vara amerikanska varumärken som just nu ser en nedgång i Danmark.

Danska konsumenter har börjat undvika amerikanska varumärken som en markering mot Donald Trumps utspel om att lägga beslag på Grönland. Försäljningen av Coca-Cola sjunker – samtidigt som inhemska alternativ som Jolly Cola ökar kraftigt.

Till följd av Trumps hårda utrikespolitik, där han bland annat uttryckt att han vill lägga beslag på det danska territoriet Grönland, har danska konsumenter börjar bojkotta amerikanska varor. Främst har konsumenter valt att sluta köpa den amerikanska läskedrycken Cola-Cola, något som nu blivit märkbart i försäljningen.

Carlsberg, som sköter den danska försäljningen av Coca-Cola, uppger att försäljningen är ”något nedgången” i landet.

Det finns en viss bojkott av amerikanska varumärken och det är den enda marknaden där vi ser detta i någon större utsträckning, säger vd Jacob Aarup-Andersen till Financial Times.

Samtidigt skjuter istället lokala danska märken som Jolly Cola i höjden, där bland andra matvarukedjan Rema uppgav att försäljningen av varumärket hade ökat 13 gånger i mars jämfört med samma månad föregående år.

”Känner sig respektlöst behandlade”

USA:s vicepresident, JD Vance, har anklagat Danmark för att inte vara en ”god allierad” när man inte accepterat tanken på att USA ska ta kontroll över Grönland. Detta trots att danska styrkor stridit tillsammans med amerikanska trupper i Afghanistan och på andra håll.

Danskarna är förbannade. De minns de danska soldaternas kroppar som kom hem, och nu känner de sig respektlöst behandlade. Man kan förstå varför uppmaningar till bojkott är populära, sade en dansk tjänsteman till Financial Times förra månaden.

Även i Mexiko har åtskilliga konsumenter valt att bojkotta varumärket, där man uppger att volymerna minskade med 5,4 procent i landet under det senaste kvartalet.

Bankchefens förklaring till misstron mot bankerna: ”Antisemitism”

Hotet från bankerna

publicerad 24 april 2025
– av Redaktionen
Przemek Gdański
Przemek Gdański - vd för BNP Paribas Bank Polska.

Det är inte bara i Sverige som bankerna väcker allt större folkligt förakt. I Polen uppger nu en majoritet av befolkningen låg tilltro till det nationella banksystemet, något som förklaras av en storbankschef med ”antisemitiska” stereotyper.

Przemek Gdański, vd för BNP Paribas Bank Polska, har väckt debatt i Polen efter att ha pekat ut antisemitism som grundorsak till landets utbredda misstro mot banker.

– Enligt min mening har antipatin mot banker sina rötter i antisemitismen. Historiskt sett sköttes penningutlåningen, som under vissa perioder kallades ocker, av judar, uttryckte Gdański i samband med en intervju med tidningen Puls Biznesu.

Han hänvisar vidare till en ”brist på grundläggande förståelse” för hur bankväsendet fungerar, och kopplar detta till negativa associationer kring amorteringar, räntor och kreditgivning.

Uttalandet väcker kritik

Uttalandet har utlöst starka reaktioner i flera medier, där bland andra den liberala tidningen Gazeta Wyborcza beskriver det som ett ”åskväder av kritik” mot att företrädare för bankväsendet svepande använder begreppet antisemitism som förklaring till institutionell kritik.

Bakgrunden till Gdańskis resonemang är den historiska kopplingen mellan judisk diaspora och finansverksamhet. Branschföreträdare varnar för att förklaringar som bygger på ”historiska fördomar”, riskerar att överskugga mer konkreta orsaker, såsom avgifter, räntor och upplevd brist på transparens.

Tidigare motsvarande opinionsmätningar i Polen har indikerat ett relativt högt förtroende för banksektorn.

IMF-chefen: Ekonomiska världsordningen håller på att omformas

publicerad 24 april 2025
– av Redaktionen
IMF menar att dagens tullnivåer inte har skådats sedan den stora depressionen.

Den internationella ekonomiska ordningen håller just nu på att genomgå en fullständig omvandling på grund av ökad osäkerhet kring USA:s handelspolitik, det menar Internationella valutafonden (IMF).

Den globala ekonomiska ordning som de flesta länder har opererat under under de senaste 80 åren hållas på att omformas, vilket för världen in i en ny era”, skriver IMF:s chefsekonom Pierre-Olivier Gourinchas.

Samtidigt som Donald Trump infört omfattande handelsrestriktioner och tullar har den inflytelserika organisationen sänkt sin globala tillväxtprognos, och i den senaste rapporten förutspår man att världens tillväxt sjunker till 2,8 procent – jämfört med 3,3 förra året.

Befintliga regler utmanas medan nya ännu inte har hunnit skapas”, fortsätter Gourinchas och beskriver hur tullarna idag befinner sig på nivåer som inte har skådats sedan den stora depressionen som inleddes på 1920-talet.

Han argumenterar för att de plötsliga tullhöjningarna och den bredare politiska osäkerheten avsevärt kan bromsa den globala tillväxten även framöver och man har sänkt prognosen för USA:s tillväxt till svaga 1,8 procent från 2,8 under 2023 – och förutspår ytterligare stagnation nästa år.

145-procentiga tullar mot Kina

Även USA:s handelspartner, som Mexiko, Kanada och Kina, förväntas drabbas enligt rapporten – och den kinesiska tillväxten tros sjunka till omkring fyra procent på grund av försök att motverka USA:s tullar. Även de flesta EU-ekonomier förväntas växa betydligt långsammare än tidigare.

Det Trump har gjort är att införa en generell 10-procentig tull på nästan alla importvaror från hela världen – samt tullar på minst 145 procent på kinesiska varor. Ytterligare tullar har också introducerats mot många andra länder – men dessa har pausats till juli månad och under tiden försöker man förhandla fram nya handelsavtal.

Trump-administrationen menar att tidigare handelsavtal varit ogynnsamma för USA och att landet på olika sätt har utnyttjats ekonomiskt – och att tullarna ska skapa någon form av rättvisa igen. Den som svarar med att höja tullavgifterna mot USA kan i sin tur räkna med ännu högre handelstullar som straff.

”Ödesmättad stämning”

Just osäkerheten och nyckfullheten som präglat handelskriget, och att ingen tycks riktigt veta vad som händer härnäst, beskrivs ha varit avgörande för världsekonomins omskakning.

IMF-rapporten presenteras officiellt i veckan i samband med att organisations vårmöte i Washington äger rum, och moderaternas finansminister Elisabeth Svantesson är på plats.

– Det är ödesmättad stämning. Mycket har förändrats på bara på några månader, säger hon och menar att verkligheten blivit värre än vad man först förutspådde.

– Runtom i världen får man nu räkna med att tillväxten backar. Det drabbar USA och Sverige men även de fattigare länderna som är så beroende av frihandel. Det här får grundvalarna att skaka en hel del, fortsätter ministern.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.