Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!
91 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
Det är alltid en bra tid på året att åka på semester till Italien, men på hösten kommer landet verkligen till sin rätt. Oavsett om det är höstens solsken som lyser upp rödaktiga stadsbyggnader, blommornas växlande nyanser, eller glittrande reflektioner i ett av landets många fantastiska sjöar, är hösten den vackraste årstiden i Italien. Men inte bara den vackraste, utan faktiskt den bästa. Självklart är det färre turister, och därmed även kortare väntetider till sevärdheter. Det kan bli oerhört trångt under sommaren när det är högsäsong, och i kombination med höga temperaturer och hög luftfuktighet kan det faktiskt bli ganska obehagligt. Det kommer alltid att finnas turister i Italien, men vem som helst som har stått i kö till Vatikanmuseerna i augusti kan intyga att det finns bättre saker att göra. Hösten är helt enkelt en bra tid att besöka de mest kända sevärdheterna i Italien. Men det finns många andra fördelar med att resa dit på hösten.
Italien är känt för sina kulinariska läckerheter, och på hösten när det är skördesäsong, och därmed även den bästa säsongen för mat. På hösten är det perfekt att boka ett besök på en agriturismo – en italiensk bondgård som även är ett värdshus. På en agriturismo kan man lära sig om matproduktion eller att göra vin, och på kvällarna festar man på middagar som passar en kung. Men var ska man åka om man vill äta gott? Ja, i stort sett var som helst. De flesta regioner har sina signaturrätter. Om man har specifika önskemål kanske tryffelfestivalen i staden Sant’Agata Feltria kan vara något, eller ett besök i en Parmigiano Reggiano-fabrik utanför staden Parma. Det finns många regionala festivaler som firar de lokala rätterna. Det är en perfekt tid att utforska närliggande städer som är värd för en sagra, en matfestival, för att fira och äta mat som tryffel, kastanjer, pastasås, fikon och svamp. Även om du inte kan ta dig till en lokal sagra, så är den italienska hösten ett riktigt paradis för de som älskar mat. Många restauranger serverar säsongsbetonade specialerbjudanden, och det är alltid en bra idé att fråga servitören vad de rekommenderar.
Bo i Italien
Så var ska man bo när man reser till Italien? De flesta experter rekommenderar att man hyr ett semesterhus eller en lägenhet i stället för att man bor på hotell. Man slipper turister och opersonliga hotellrum, och man får mer flexibilitet och autenticitet när man bor bland lokalbefolkningen. Dessutom kan det ofta bli betydligt billigare. På Interhome kan man hitta flexibla boenden för allt från ensamma resenärer till flera familjer som reser tillsammans. Många resenärer bor ett par dagar i en region, för att sedan åka vidare och bo ett par dagar i ett semesterhem i nästa stad.
De som gillar vin vet att det inte finns någon bättre tid att besöka Italien än under hösten. Det är nu det blir klart vilken typ av år det har varit för vinet. Det är dessutom ett av de allra bästa platserna att prova viner på. Oftast är ”husets vin” utmärkt och överträffar kvaliteten på de dyrare varianterna. Under hösten är det skörd i var och en av Italiens 20 regioner, inom en ganska kort tidsperiod. Olivskörden äger rum ungefär samtidigt, så du kan också uppleva den första etappen av en annan italiensk specialitet: extra jungfruolivolja.
Högvattensäsong och värme
De flesta människor säger att man bör undvika hösten i Venedig på grund av högvattensäsongen, när vattenståndet stiger högt. Det finns dock de som påstår att det är den bästa tiden att besöka staden. Det molniga himmelen och det svaga ljuset förvandlar staden till ett eteriskt paradis. Lokalbefolkningen går i långa gummistövlar, och de flesta får aldrig se denna unika sida av Venedig. På många sätt kan södra Italien nästan vara ett annat land än norra Italien. Det finns gott om kulturella och kulinariska skillnader mellan norr och söder, men det finns även skillnader i klimat. I de södra delarna vara sommaren mycket längre än i norr.
Om du saknar solskenet kanske du kan få dig några sista strålar i södra Italien. Här finns små lantliga städer, forntida romerska ruiner, vulkanöar och kuststäder så vackra att de tar andan ur dig. Och här är det faktiskt möjligt att ha en sista semester i solen, trots att det är höst och ganska kallt hemma i Sverige. Bra resmål är Amalfikusten med de otroliga vyerna, samt ön Sicilien där man kan njuta av städerna Taormina och Syrakusa utan sommarens folkmassor. Det är lättare att hitta ett bra bord på restaurangerna, och priserna på resor och lokaltrafik är lägre. Städerna andas lugn, och man kan njuta av att ha gatorna för sig själv. Du kommer också att få en mer autentisk känsla av Italien, eftersom de flesta italienare lämnar städerna under sommarmånaderna – vilket också betyder att många lokala företag och restauranger stänger under högsäsongen.
Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!
91 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
Kryptovalutan Bitcoin har under de senaste dagarna stigit till historiska toppnivåer och handlas nu för närmare 118 000 dollar. Institutionella investerares ökade intresse och Donald Trumps kryptovänliga politik pekas ut som drivande faktorer bakom den kraftiga uppgången.
Den ledande kryptovalutan Bitcoin fortsätter sin imponerande utveckling och nådde under torsdagen en ny toppnotering på 118 780 dollar. Vid fredagsmorgonen handlades valutan för 117 688 dollar, vilket innebär en ökning på ungefär 26 procent sedan årsskiftet.
Uppsvinget har varit särskilt markant under den senaste tiden. På veckobasis har Bitcoin stigit omkring åtta procent, medan torsdagens handel ensam bidrog med en sexprocentig ökning.
Institutionerna tar plats på kryptomarknaden
Bakom den senaste tidens kraftiga prisuppgång ligger flera samverkande faktorer. Många marknadsanalytiker lyfter fram president Donald Trumps positiva inställning till kryptovalutor som en viktig katalysator, inte minst hans uttalade ambition att etablera en strategisk kryptoreserv för USA.
Men den kanske mest betydelsefulla utvecklingen är institutionella investerares växande engagemang i kryptosektorn. Stora finansiella aktörer har under det senaste året i allt större utsträckning börjat inkludera Bitcoin och andra digitala tillgångar i sina portföljer, vilket har bidragit till att legitimera marknaden.
— Bitcoins nya rekordnivå drivs av obeveklig institutionell ackumulering. Stora aktörer ökar utbudet och minskar likviditeten på börserna, säger Joshua Chu, medordförande för Hong Kong Web3 Association, till nyhetsbyrån Reuters.
Nästa mål: 150 000 dollar
Frågan som många marknadsaktörer nu ställer sig är hur långt Bitcoins prisuppgång kan fortsätta. Enligt kryptoexperter som konsultationsfirman Fast Company talat med kan nivån 120 000 dollar utgöra en viktig psykologisk barriär för valutan.
Om Bitcoin lyckas etablera sig över denna nivå kan det enligt analytikerna öppna för ytterligare prisuppgångar, potentiellt ända upp till 150 000 dollar per enhet.
Samtidigt påminner marknadsexperter om att Bitcoin historiskt sett har genomgått både kraftiga uppgångar och djupa fall. Enligt analysföretaget Tradingview finns det tecken som tyder på att en korrigering kan vara på väg, vilket skulle kunna pressa ner kursen under 107 000 dollar. En sådan rörelse skulle dock, enligt samma analys, vara tekniskt betingad och förväntas följas av ytterligare uppsving.
Den näst största kryptovalutan Ether har också visat styrka och handlas för närvarande kring 2 957 dollar, efter att tidigare ha rört sig upp mot 2 998 dollar – den högsta nivån på fem månader.
Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!
91 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
Grafikkortsjätten Nvidia skrev historia när företaget under onsdagen blev det första börsnoterade bolaget någonsin att överskrida fyra biljoner dollar i marknadsvärde. Milstolpen nåddes när aktien steg till 164,42 dollar under handelsdagen den 9 juli.
Det Kalifornienbaserade teknikföretaget har upplevt en meteorisk uppgång driven av sin dominerande position inom AI-chiptillverkning. Under de senaste fem åren har aktien stigit med hela 1 460 procent, medan årets uppgång ligger på närmare 18 procent.
Nvidias framgång grundar sig i företagets närmast monopolliknande kontroll över marknaden för AI-processorer. Bolagets GPU-chip utgör ryggraden i maskininlärning, datacenter och stora språkmodeller som ChatGPT.
Företagets chip har blivit oumbärliga för teknikjättarna Microsoft, Amazon, Meta och Alphabet, som alla investerar miljardbelopp i AI-infrastruktur. Detta har gjort Nvidia till en av huvudvinnarna i den pågående AI-revolutionen.
Jensen Huangs förmögenhet exploderar
Aktieuppgången har haft dramatisk påverkan på medgrundaren och VD:n Jensen Huangs personliga förmögenhet. Enligt Bloomberg uppskattas hans nettoförmögenhet nu till 140 miljarder dollar, en ökning med 25 miljarder dollar bara i år.
Huang äger omkring 3,5 procent av Nvidia, vilket gör honom till företagets största individuella aktieägare. Förmögenhetsökningen placerar honom bland världens tio rikaste personer, med hans välstånd nära kopplat till Nvidias aktiekurs.
Tyngst i S&P 500
Nvidia har nu den högsta viktningen i det breda amerikanska börsindexet S&P 500, och har därmed gått om både Apple och Microsoft. Genomslaget har lett till optimism för fortsatt tillväxt, där vissa analytiker spår att marknadsvärdet kan stiga ytterligare.
Loop Capitals Ananda Baruah ser Nvidia i ”framkanten” av nästa ”gyllene våg” för generativ AI och bedömer att företaget kan nå ett marknadsvärde på över sex biljoner dollar inom några år.
Nvidias historiska framgång speglar den bredare AI-eufori som greppat finansmarknaderna, där investerare satsar på att artificiell intelligens kommer att omforma hela ekonomin under kommande decennier.
Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!
91 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
Den moderatledda regeringen har beslutat att betala ut 8,2 miljarder kronor till Internationella utvecklingsfonden (IDA), Världsbankens initiativ för att stötta låginkomstländer i tredje världen.
Beslutet, som fattades av regeringen efter ett åtagande i december förra året, innebär att pengarna kommer att betalas ut gradvis mellan 2026 och 2034.
Enligt regeringen innebär IDA:s finansieringsmodell att varje biståndskrona kan generera mellan 3,5 och 4 kronor i form av lån och bidrag till mottagarländerna. Den kommande påfyllningen av fonden uppskattas ge totalt 100 miljarder dollar i stöd till 1,9 miljarder människor i 78 av världens fattigaste länder under de närmaste tre åren.
– Vi lever just nu i en tid som präglas av ökad ekonomisk och geopolitisk osäkerhet, vilket drabbar inte minst världens låginkomstländer. Sverige bidrar därför till en rekordstor påfyllnad av fonden med totalt 8,2 miljarder kronor, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) i ett pressmeddelande.
Han hävdar att det rör sig om en ”viktig investering i framtiden” – inte bara för de fattiga länderna, utan även för svensk del.
– Varje svensk biståndskrona till IDA ger tre till fyra kronor i Världsbankens utlåning för att stödja goda ekonomiska reformer och bättre förutsättningar för företag att investera, handla, växa och anställa i världens fattigaste länder, hävdas det.
”Pålitlig samarbetspartner”
Regeringen stoltserar med att Sverige fortsätter att vara ”en av de mest generösa givarna till IDA” och slår fast att Världsbanken är en ”viktig samarbetspartner för Sverige”.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) är just nu även ordförande för Världsbankens och IMF:s utvecklingskommitté, som är institutionernas högsta rådgivande organ i utvecklingsfrågor, och hon passar på att hylla organisationen.
– Den stora påfyllnaden av IDA visar på givarnas förtroende för Världsbanken som effektiv och pålitlig samarbetspartner. Jag är särskilt glad över institutionens fokus på jobbskapande och tillväxtfrämjande reformer i denna tid av global ekonomisk osäkerhet och låg tillväxt.
Internationella utvecklingsfonden (IDA) är en del av Världsbanken och ger bidrag och förmånliga lån till världens fattigaste länder. Målet uppges vara att minska fattigdom genom att finansiera projekt inom bland annat offentlig förvaltning, utbildning, hälsa och infrastruktur. Fördelningen av medel baseras på varje lands behov, kapacitet och reformvilja inom ekonomiska, sociala och institutionella områden.
IDA har återkommande kritiserats för att koppla sitt bistånd till krav på politiska reformer som upplevs som påtvingade utifrån. Kritiker menar att detta undergräver nationellt självbestämmande och tvingar regeringar att genomföra reformer som varken har folkligt stöd eller är förankrade i lokala behov och prioriteringar.
Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!
91 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.
Med hänvisningar till ”bristande kundkännedom” och förmenta misstankar om ”penningtvätt” eller ”finansiering av terrorism” stänger bankerna godtyckligt ner konton för ensamstående mödrar, pensionärer och småföretagare som varit kunder i banken i många år.
Här är de gripande berättelserna om det utbredda maktmissbruk som satts i system.
– Kundkännedomsavdelningens befogenheter är det stora problemet. Samtidigt är personalen på dessa hemliga avdelningar hårt styrda från sina chefer. Det är klart att det finns ett stort ansvar även hos bankens ledning för hur man beter sig mot kunderna inom ramen för lagstiftningen som man är skyldig att följa.
Det säger en person till Nya Dagbladet med god insyn i bankernas ”säkerhetsavdelningar” eller ”kundkännedomsavdelningar” som de också benämns som. Dessa anonyma beslutsfattare har gjort tusentals svenska medborgares liv till ett praktiskt helvete när man med mycket kort varsel ryckt bort banktjänster varje människa behöver för att betala mat, räkningar och hyra.
Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 15 december 2022.
Symptomatiskt är att bankens ledning och kundtjänstpersonal helt frånsäger sig ansvar från de allvarliga konsekvenser den anonyma avdelningarnas beslutsfattare systematiskt orsakar kunderna. Återkommande är ironiskt nog också att samma kundkännedomsavdelningar heller inte visar något uppriktigt intresse av att faktiskt lära känna sina kunder.
Nyligen kunde Nya Dagbladet rapportera om hur Länsförsäkringar Bank på godtycklig grund låst mediebolagets konto för utlandsbetalningar – samt även hotat att stänga ner tidningsledningens privata bankkonton redan från och med årsskiftet. Tillvägagångssättet är typiskt och problematiken är betydligt mer vittgående än dess påverkan på den fria journalistikens möjligheter att bedriva verksamhet i Sverige.
Kontanter, Makt & Vilseledande media är en grupp på Facebook med nästan 157 000 medlemmar. I tusentals inlägg och kommentarer vittnar användare om hur de med hänvisning till ”bristande kundkännedom” fått sina tillgångar frysta, sina konton nedstängda och hur de blivit av med bank-id och andra betalfunktioner. I många fall handlar det om kunder som varit kunder i banken i decennier.
Typexempel från Länsförsäkringar hur banken avslutar ”kundens engagemang”, med tillägget att beslutet inte går att överklaga. Foto: Facebook
”Sinnessjukt kontrollbehov”
En person delger ett typiskt vittnesmål om hur han fått ett hotfullt meddelande från banken där man deklarerar att de har rätt att frysa hans konto om ”kundkännedom” inte uppnås.
”Jag lever ett 100 procent ärligt och laglydigt liv. Det enda ’konstiga’ är en hobbyverksamhet som inbringar lite extra kulor då och då (swish), men det skattar jag ju för. Måste jag veta ALLT om mina köpare eller vad menar dom? Sinnessjukt kontrollbehov. Är sjukt less på översitteri, kontrollbehov och detaljstyrning av enkla, laglydiga och hederliga människor. Vart fan är vi på väg egentligen?”, frågar han sig.
En annan berättar att banken hotar att frysa hans företags konto och ekonomiska resurser av samma skäl och beskriver agerandet som ”maffiametoder”.
”Bankerna är för sorgliga. Nu skickar de ut och ber om kundkännedom för min mamma som dött nyligen. Innan bouppteckningen är klar så är kontot spärrat för utbetalningar”, vittnar en tredje.
Notoriskt återkommande är också att banken undviker att besvara frågor om processerna de ställer sina kunder inför. I bästa fall hänvisas till anonyma beslutsfattare inom organisationen, som såväl bankens ledning som kundtjänsten skjuter ifrån sig ansvaret till.
Desperata svenskar berättarom hur deras barns sparkonton blivit spärrade och hur avstängningarna riskerar att de vräks från sina hem på grund av rent praktiska svårigheter att betala räkningar. Även föräldrar med många barn att försörja och åldringar utan kunskaper om digital teknik eller förståelse för vad banken egentligen efterfrågar blir utkastade utan pardon.
”Skulle logga in o betala räkningar…möts av att dom stängt av kontot.. fick ringa för att lyckas logga in…’kundkännedom’ när jag varit kund i 40 år”, skriver en kund.
Typiskt vittnesmål om en sexbarnsmamma som fått sitt konto nedstängt. Foto: faksimil/Facebook
”En sexbarnsmamma får sitt konto och framtida konton avstängt, efter att ha svarat på deras patetiska brev om kundkännedom. Efter att ha varit superärlig om allt, och skrivit att det fanns transaktioner från mig till min exfru gällande barnbidrag som de hade funderingar över och inte en krona mer eller mindre, så valde de att stänga ner alla hennes basala tjänster och framtida nyöppnande av konton hos dem? Kan man anmäla banken?”, kommenterar en annan.
Svarar på bankens frågor – får ändå sina konton stängda
Talande är de återkommande vittnesmålen om hur människor lagt ner många dagars arbete på att svara på bankens förfrågningar i form av att leta upp kvitton och att i detalj försöka beskriva flera år gamla transaktioner. Ansträngningarna möts dock ofta av ett kompakt ointresse från bankens sida.
”Då sa Länsförsäkringar upp mitt konto. Har svarat på tre utskick som dom undrar över men det är tydligen inte bra nog”, skriver en uppgiven kund hos Länsförsäkringar Bank.
I många fall handlar det om att banken anser att man inte i tillräcklig detalj kunnat redogöra även för små kontantuttag eller swish-överföringar. Har man frågor finns det heller ingen att prata med – man är helt utlämnad till den anonyma kundkännedomsavdelningens godtycke. Bevisbördan läggs konsekvent hos kunderna, som betraktas som skyldiga även i fall där motsatsen bevisas.
”Såhär slutade min relation med Läns. Där har jag haft bl.a ett lån på en brf på en miljon och har fortfarande en pensionspar på 80k. Jag kunde inte redovisa alla swish och även ett kontantuttag 22/12 på 1.600kr! Två dagar före jul. Hur …vad jag gjort av pengarna!? Eh..ja, jag sa att jag vill prata med en ansvarig som beslutat i ärendet, det gick inte för sig.”
Andra berättar om hur banken spärrat deras konton när de inte lyckats svara tillräckligt detaljerat på vad de ska köpa för sina pengar.
”Jag kan alltså inte handla, tanka bilen, betala räkningar, köpa mat till mina djur, åka till veterinären med sjukt djur eftersom man får betala med en gång. Har Swedbank verkligen rätt att göra så här?” undrar en kund hos Länsförsäkringar Bank.
En annan kund hos samma bank berättar hur han plötsligt fick hem ett 50 sidor långt brev där han skulle redovisa varenda transaktion, insättning och överföring under det senaste året. Efter två dagars arbete skickades de efterfrågade uppgifterna in – varpå banken ändå beslöt att avsluta kontot utan vidare kommentarer.
”Ingen på LF ville diskutera det ens”, konstaterar han.
Andra berättar om hur Länsförsäkringar plötsligt stängt av konton efter att de swishat sina partner småsummor och kvitton sedan inte kunnat presenteras.
”De tolkar lagen om Kundkännedom mest nitiskt av alla banker jag vet i alla fall. De avslutade mitt konto trots att de fått precis alla underlag de begärde och det var småsummor vi snackar om. Och det fanns ingen att prata med när man ringde för den avdelningen som har hand om sånt går inte att prata med sa dom och beslutet gick inte att överklaga”, skriver en upprörd man som varit kund i banken.
Utbredd känsla av rättslöshet
Genomgripande är den desperata känslan av rättslöshet som uttrycks från många svenskar gentemot det systematiska maktmissbruket. Som privatperson riskerar det att bli både dyrt och framförallt komplicerat att ens försöka sätta igång en juridisk process mot banken, och ytterst få vågar ta den risken.
På recensionsportaler där kunder kan lämna omdömen om bankerna kan man läsa ytterligare otaliga liknande vittnesmål om hur man hastigt kastats ut från banken med hänvisning till att kundkännedomen anses vara otillräcklig. Något genuint intresse av att lära känna kunden tycks dock inte finnas i dylika fall.
”Jag fick frågan om kundkännedom (inga konstigheter) men även om mina transaktioner. Skickade allt jag har 2 ÅR bakåt i tiden från Skatteverket, annan bank, Försäkringskassan med mera, men det räckte tydligen inte”, skriver en kund i Länsförsäkringar bank.
”Fick krav på bevis vars min lön kommer ifrån, mitt utökade bolån i annan bank och sparpengar, till och med små swishar? Fastän uppgifter är inskickade så fryser de kontot. När man uppsöker kontor eller ringer dit finns det ingen som har behörighet. Så nu står man med en låst lön, utan att kunna betala räkningar eller köpa mat”, skriver en annan.
”Efter att ha varit trogen kund i över 20 år, så stänger dom ner mitt bankkonto med motiveringen att de inte har någon bra kundöversyn med hänvisning av penningtvättlagen. Spelar ingen roll att man skickat in utdrag över alla insättningar och uttag under aktuell period”, skriver en tredje kund.
I Falu-Kuriren undrar bland annat den pensionerade polisen Tore Strand vad Länsförsäkringar egentligen håller på med – och konstaterar att de konsekvent vägrar föra dialog med kunder vars konton de ofta på förhand verkar ha bestämt sig för att stänga ner.
”Försökte under tre dagar att via telefon komma i kontakt med den person som är chef på Länsförsäkringar bank utan att lyckas. Meddelanden lämnades vid varje tillfälle. Ringde sedan till telefonbanken för att försöka komma i kontakt med författaren till brevet. Den jag talade med vägrade uppge namnet på denne”.
Han frågar sig vidare varför banken inte gör en riktig polisanmälan om de tror att kunden ägnar sig åt olagligheter och menar det ”tyder på en häpnadsväckande inkompetens” att bankernas utredningar bedrivs med anonyma brev utan att faktiskt prata med kunderna.
”När sedan en person som chef och arbetsledare vägrar att svara på meddelanden så är måttet rågat. Hur kan man bedriva en verksamhet på det här viset? Borde inte kunden stå i fokus?” frågar han sig.