MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 9 maj 2025

fredag 9 maj 2025

Splittrad syn på Ryssland, Ukraina och Nato

publicerad 17 juli 2023
– av Jan Sundstedt
Volodymyr Zelenskyj och Vladimir Putin.

En färsk undersökning visar att Ryssland och dess president Vladimir Putin fortsätter att uppfattas negativt av människor runt om i världen. En stor andel uppfattar Ryssland och Putin i negativ dager samtidigt som synen på Zelenskyj är mer splittrad.

Inställningen till Nato bland dess medlemsländer är samtidigt förhållandevis positiv om än sjunkande i exempelvis Ungern och USA.

Som framkommer i en ny undersökning från Pew Research Center (PEW), fortsätter Ryssland och dess president Vladimir Putin att betraktas negativt av människor runt om i världen.

En median på 82 procent av de vuxna i 24 länder har en negativ syn på Ryssland. En liknande andel har inte förtroende för Putin när det gäller världsfrågor – inklusive nio av tio eller mer i Sverige, Polen, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Australien, Japan och USA.

Förtroendet för Zelenskyj varierar

Rankingen av Ryssland och dess ledare sjönk kraftigt i många länder efter intåget i Ukraina i februari 2022, och i årets undersökning är rankingen den lägsta någonsin i en rad länder.

I motsats till Vladimir Putin är Volodymyr Zelenskyj betraktad på ett mer positivt sätt. Medan en median på 11 procent uttrycker förtroende för den ryske ledaren, har 51 procent förtroende för Zelenskyj.

Synen på Zelenskyj varierar emellertid mellan olika länder och mindre än hälften har förtroende för hans ledarskap i 10 länder – inklusive Nato-länderna Ungern, Grekland och Italien.

Sverige sticker ut

Befolkningen i Ungern, Indien och Grekland är mer positivt inställda till att behålla tillgång till Rysslands olje- och gasreserver. Svenskar och polacker är mest benägna att bibehålla en hård linje mot Ryssland – detta trots att samtliga sanktionspaket visat sig främst drabba den egna populationen och inte Ryssland.

Förtroendet för Volodymyr Zelenskyj visar sig också vara som allra högst i Sverige. Hela 86 procent av de som deltagit i undersökningen håller den ukrainske presidenten högt i rang, jämfört med endast 11 procent i Ungern.

Den positiva inställningen till Nato varierar från 93 procent i Polen till 40 procent i Grekland. Även här hamnar Sverige högt upp, med 78 procent som uttrycker en positiv syn på alliansen.

Datainsamlingen gjordes före den paramilitära organisationen Wagner Group och dess ledare Prigozhin i slutet av juni iscensatte en protestaktion mot den ryska militära ledningen. Undersökningen genomfördes mellan den 20 februari och 22 maj 2023 bland 30 861 personer i 24 länder.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Von der Leyen under press – EU-parlamentet hotar med rättsliga åtgärder

publicerad Igår 10:02
– av Redaktionen
Parlamentets talman Roberta Metsola och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillhör samma partigrupp och brukar vanligtvis vara överens om det mesta.

Europaparlamentets talman har varnat Europeiska kommissionen för att man kan komma att vidta rättsliga åtgärder om kommissionen kringgår EU:s lagstiftare i arbetet med att skapa ett låneprogram på 150 miljarder euro för militär upprustning.

I mars presenterade kommissionsordförande Ursula von der Leyen en plan för att mobilisera totalt 800 miljarder euro för att öka EU:s militära kapacitet. Initiativet motiverades med påståenden om att Ryssland utgör ett stort hot mot Europa, och att detta motiverar en kraftig och snabb militär upprustning.

För att finansiera satsningen åberopade kommissionen artikel 122 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). Artikeln möjliggör snabba beslut i nödsituationer utan att behöva gå via det ordinarie lagstiftningsförfarandet där Europaparlamentets ledamöter har inflytande.

I ett brev till von der Leyen på måndagen uppmanade Europaparlamentets talman, Roberta Metsola, kommissionen att använda en annan rättslig grund för initiativet. Hon varnade samtidigt för att parlamentet kan ta ärendet till domstol om inte kravet hörsammas.

Att genomföra planen utan korrekt rättslig grund skulle ”riskera den demokratiska legitimiteten genom att underminera parlamentets lagstiftande och granskningsfunktioner”, står det i brevet.

Hänvisar till ”exceptionell” hotbild

Kommissionens talesman, Thomas Regnier, kommenterade till Euronews att kommissionen ”alltid kommer att vara redo att förklara varför artikel 122 valts som lämplig rättslig grund”.

Europa står inför ett hot mot sin säkerhet utan motstycke. Som kommissionsordförande von der Leyen framhöll i sina politiska riktlinjer kommer artikel 122 endast att användas i exceptionella situationer – som den vi nu befinner oss i”, hävdade Regnier vidare.

Låneprogrammet på 150 miljarder euro betraktas av kommissionen som en central del av det bredare förslaget Readiness 2030, som syftar till att investera över 800 miljarder euro i EU:s försvar fram till år 2030. Kommissionen har flera gånger hävdat att Ryssland vid den tidpunkten kan vara i position att hota en EU-medlemsstat militärt.

Rysslands president, Vladimir Putin, har dock konsekvent avfärdat sådana påståenden som ”nonsens” och argumenterat för att de används för att sprida rädsla i Västeuropa och legitimera kraftigt ökade militärutgifter.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

RFK: Fauci återupplivade farlig biovapenforskning i hemlighet

Coronavirusets spridning

publicerad 7 maj 2025
– av Redaktionen
USA:s hälsominister tror att Anthony Faucis ljusskygga verksamhet kan ha lett fram till covidkrisen.

USA:s hälsominister Robert F. Kennedy Jr. anklagar Dr. Anthony Fauci för att ha återupptagit biologisk vapenforskning under täckmantel av vaccinframställning – en verksamhet som han menar högst sannolikt orsakade covid-19-utbrottet 2019.

Gain-of-function-forskning syftar till att förändra virus så att de blir mer smittsamma och dödliga. Sådan forskning används både i utvecklingen av biovapen och vid framtagning av vacciner och behandlingar.

Kennedy uppgav i en intervju med Fox News-programledaren Laura Ingraham att Dr. Fauci i praktiken återstartade USA:s biologiska vapenprogram, trots att president Richard Nixon försökte stänga ner alla sådana laboratorier redan 1969.

– Anthony Fauci återupptog i praktiken kapprustningen – kapprustningen kring biovapen – och gjorde det under förespeglingen att han utvecklade vacciner, eftersom samma vetenskap används för att ta fram både biovapen och vacciner, sade Kennedy.

Samma dag som intervjun sändes undertecknade president Donald Trump en exekutiv order som förbjuder gain-of-function-forskning och all federal finansiering till sådan verksamhet.

Flyttade experimenten utomlands

Kennedy hävdade vidare att tre virus ”läckt ut” från Faucis laboratorier i USA år 2014, vilket enligt honom fick 300 forskare att underteckna ett brev där de uppmanade dåvarande president Barack Obama att stoppa experimenten.

– President Obama införde ett moratorium, men i stället för att avsluta sina experiment flyttade Fauci dem utomlands – främst till laboratoriet i Wuhan, sade Kennedy och syftade på vad han beskrev som indirekt federal finansiering från Fauci till Wuhan Institute of Virology.

Wuhan-laboratoriet har i flera utredningar pekats ut som en möjlig källa till coronautbrottet.

– CIA, FBI, utrikesdepartementet och energidepartementet – alla säger att det med största sannolikhet var dessa experiment som ledde till att covid-19-pandemin bröt ut 2019, fortsatte USA:s hälsominister.

”En sorts vapen som alltid slår tillbaka”

Vid undertecknandet av den exekutiva ordern i Vita huset uttryckte Kennedy sitt stöd för beslutet och beskrev gain-of-function-forskning som en form av biologisk kapprustning som nu involverar länder som Ryssland, Kina och Iran.

– Det är en sorts vapen som alltid slår tillbaka. Det är alltid dåliga nyheter, och rättfärdigandet för den här typen av vapen och forskning har alltid varit att vi måste utveckla vacciner för att motverka framtida pandemier, sade han.

– I hela gain-of-function-forskningens historia kan vi inte peka på en enda bra sak som har kommit ur den, tillade Kennedy.

Tror att Fauci vädjade om benådning

President Trump betonade i samband med undertecknandet att åtgärden kunde ha gjort skillnad om den införts tidigare.

– Det här är en stor sak. Det hade kunnat vara så att vi inte haft det problem vi fick om vi hade gjort detta tidigare, sade han.

Kennedy kommenterade även president Joe Bidens beslut att benåda Anthony Fauci bara timmar innan han lämnade presidentämbetet:

– Jag vet inte vad som försiggick i Joe Bidens huvud, men jag tror att Anthony Fauci förmodligen bad om den benådningen, i vetskap om att han hade vissa skyldigheter här som handlade om mer än bara hans rykte, sade Kennedy.

Gain-of-function-forskning innebär att man medvetet förändrar egenskaper hos virus eller andra mikroorganismer för att göra dem mer smittsamma, mer virulenta eller bättre anpassade till nya värdar, som till exempel människor.

Syftet med sådan forskning uppges ofta vara tvådelat: dels att öka förståelsen för hur farliga patogener utvecklas och sprids, dels att ligga steget före i utvecklingen av vacciner och behandlingar mot framtida pandemier.

Kritiker menar dock att forskningen är förenad med stora risker, särskilt om manipulerade virus skulle råka läcka från laboratorier. Förespråkare hävdar att den är avgörande för beredskap och folkhälsa, medan motståndare varnar för att forskningen också kan missbrukas i utvecklingen av biologiska vapen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

USA:s försvarsminister: ”Inga fler tvångsvaccinationer”

Donald Trumps USA

publicerad 7 maj 2025
– av Redaktionen
Hegseth har tidigare beskrivit slagordet "vår mångfald är vår styrka" som "den enskilt dummaste frasen i militärens historia".

USA:s försvarsminister Pete Hegseth riktade under gårdagen mycket hård kritik mot vänsterliberala så kallade mångfalds- och inkluderingsprogram inom militären och upprepade budskapet att det inte finns någon framtid för sådana destruktiva företeelser inom den amerikanska försvarsmakten.

I anförandet som hölls under ett tal vid konferensen Special Operations Forces Week, deklarerade försvarsministern att det är slut på klimatalarmism, hbtq-lobbyism och vaccintvång i – och att man framöver ska fokusera enbart på sådant som faktiskt är relevant för militären.

– Inga fler pronomen, ingen mer klimatbesatthet, inga fler tvångsvaccinationer i krissituationer och inga män i klänningar.

– Vi är klara med den här skiten, fortsatte Hegseth.

Hegseths uttalanden följer på ett beslut från USA:s högsta domstol som ger klartecken för Trumpadministrationens försök att stärka militärens fokus genom att begränsa deltagandet av transpersoner i försvaret.

Beslutet bygger på en exekutiv order som undertecknades i januari, kort efter att Donald Trump tillträdde som president, med målet att säkerställa vad administrationen beskriver som en effektiv och enhetlig försvarsstyrka.

”Dummaste frasen i militärens historia”

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat Hegseths syn på mångfaldsprogrammen inom den amerikanska militären och hur han fördömde de vänsterliberala floskler som militärledningen tidigare använt sig av.

– Jag tror att den enskilt dummaste frasen i militärens historia är ’vår mångfald är vår styrka’, förklarade Hegseth vid ett möte med anställda vid försvarsdepartementet i Pentagon.

– Jag tror att vår styrka är vår enighet. Vår styrka är vårt gemensamma syfte, oavsett bakgrund, oavsett hur vi växte upp, oavsett kön, oavsett ras, argumenterade han vidare och lovade att göra allt i sin makt för att få bort det vänsteraktivistiska inflytandet från armén.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Merz föll i kanslervalet trots majoritet – nobbades av egna allierade

publicerad 6 maj 2025
– av Redaktionen
I slutändan tror de flesta bedömare att Merz ändå kommer att röstas igenom av CDU och SPD-ledamöterna.

316 röster krävdes och allting talade för att CDU-ledaren och förre BlackRock-toppen Friedrich Merz enkelt skulle bli Tysklands nye förbundskansler.

Så blev det inte. På förhand hade Merz koalition med allierade mer än tillräcklig majoritet – men ett flertal av hans egna allierade valde till slut att nobba riskkapitalisten.

Merz behövde 316 av 630 röster för att bli Tysklands nye förbundskansler. Hans egen koalition CDU/CSU och samarbetspartnern SPD har tillsammans 328 platser – ändå valde i slutändan bara 310 ledamöter att säga ja till 69-åringen.

Eftersom omröstningen var sluten vet man inte vilka som valde att trotsa partilinjen eller varför – men klart är att det var Merz egna bundsförvanter som fällde honom.

Händelsen beskrivs som historisk – det har nämligen aldrig tidigare i den tyska historien hänt att en nominerad kansler misslyckas med att bli vald i den första valomgången efter att denne först lyckats bilda en koalition med tillräcklig majoritet.

I Tyskland befinner sig det massmediala och politiska etablissemanget i chock, eftersom nästan alla var säkra på att Merz skulle röstas igenom, och det hela mest betraktades som en formalitet.

”Herr Merz bör avgå omedelbart”

Några som däremot är mycket nöjda är landets näst största parti – det av säkerhetstjänsten nyligen extremiststämplade nationalistiska partiet Alternativ för Tyskland.

AfD beskriver det hela som ”en bra dag för Tyskland” och partiledaren Alice Weidel går betydligt längre än så:

– Vi i AfD har satt oss för att vända upp och ner på detta land. Vi är redo att ta regeringsansvar, och vi uppmanar till sunt förnuft. Herr Merz bör avgå omedelbart. Vägen bör banas för nyval i vårt land!

Nu har parlamentet 14 dagar på sig att välja en ny kandidat som har absolut majoritet – och om även detta misslyckas kan valet till förbundskansler komma att genomföras med relativ majoritet istället – alltså att den som får flest röster vinner. Om detta av oklar anledning inte kan ske ska ett nytt val utlysas.

SPD:s vänsterfalang pekas ut

I slutändan tror de flesta bedömare ändå att det blir just Merz som tar över kanslerposten, och CDU-ledaren Carsen Linnemann hoppas att det hela blir klart redan under tisdagskvällen.

– Jag hoppas att vi går in i andra omgången av valet i dag. Jag hoppas att vi får en kansler ikväll.

Till TT gör Ann-Kristin Kölln, professor vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, bedömningen att det är SPD:s vänsterfalang som röstat nej till Merz som en markering – men att den inställningen inte nödvändigtvis är huggen i sten.

– Kanske vill man ge en signal om att man är missnöjd och sedan släppa fram honom i andra eller tredje valomgången, spekulerar hon.

Valdes till slut

I en andra omröstning valdes Friedrich Merz senare under tisdagen till Tysklands förbundskansler med 325 röster – jämfört med 310 i första rundan.

– Jag misstänker att det är någon från SPD som har röstat nej. Deras vänsterfalang och ungdomsförbund har sagt tidigare att de inte är med på den nya koalitionen och att partiet rört sig för långt högerut, bedömer Ann-Kristin Kölln.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.