MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 18 april 2025

fredag 18 april 2025


Konservativ sjubarnsmor kan bli nästa domare i amerikanska HD

publicerad 29 september 2020
– av Markus Andersson
Trump hoppas få Amy Coney Barrett utsedd som domare i HD.

Trump har nominerat Amy Coney Barrett som ersättare till den avlidna vänsterliberala domaren Ruth Bader Ginsburg i USA:s högsta domstol. Där Ginsburg profilerade sig som en tydlig förespråkare av fri abort och migranters rättigheter har Coney Barrett en betydligt mer konservativ profil. Hon är troende katolik, sjubarnsmor och ställer sig positiv till friare vapenlagar och en mer restriktiv migrationspolitik.

USA:s högsta domstol består vanligtvis av nio domare. John Roberts (chefsdomare), Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh anses vara konservativa och har tillsatts av republikanska presidenter. Stephen Breyer, Sonia Sotomayor och Elena Kagan är mer vänsterliberala domare och har tillsatts av demokratiska presidenter. Den judiska domaren Ruth Bader Ginsburg som avled i mitten av september och som Trump nu vill ersätta med katoliken Amy Coney Barrett betraktades som mycket vänsterliberal och sågs kanske som mest tydligt vänsterpolitiskt profilerad av samtliga domare.

Coney Barrett har en imponerande juridisk karriär bakom sig som toppstudent vid University of Notre Dame i Indiana och blev sedan professor vid samma universitet vid blott 38 års ålder. Hon är sjubarnsmor och troende katolik och är privat mycket kritisk till aborter. Hennes vänsterliberala motståndare har kallat henne för ”moralkonservativ”. För tre år sedan utsågs hon av Donald Trump till federal domare vid appellationsdomstolen för landets sjunde distrikt, som omfattar Illinois, Indiana och Wisconsin. Där har Coney Barrett utmärkt sig som en anhängare av frihetsinriktade vapenlagar och öppet tagit ställning för Trumps migrationspolitik som är betydligt mer restriktiv än hans föregångares.

Coney Barrett har också varit en högljudd kritiker av den omfattande och till stora delar skattefinansierade hälsovårdsreform som brukar kallas för Obamacare, och även där är hennes uppfattning i linje med mer konservativa republikaner.

Till synes verkar Coney Barrett vara en ideologisk motsats till den avlidna Ruth Bader Ginsburg. Ginsburg har under sina drygt 17 år på posten varit något av en feministisk profil som lagt stort fokus på kvinnofrågor, förment ojämlikhet mellan könen, fri aborträtt och utökade rättigheter för sexuella minoriteter och migranter. Det faktum att Ginsburg dog med kort varsel innan valet och att Trump nu vill ersätta den vänsterliberala profilen med en betydligt mer konservativ kandidat har fått stora delar av det vänsterliberala mediamaskineriet och politiska etablissemanget att rasa och kräva att utnämningen ska blockeras eller åtminstone försenas till efter presidentvalet.

Högsta domstolen i USA är precis som i Sverige landets högsta rättsliga instans. Till skillnad från i Sverige är det dock presidenten som utnämner domarna – utnämningar som också måste godkännas av en majoritet av senatens ledamöter. Den som väl blivit godkänd som domare i HD sitter på sin post livet ut, vilket innebär att det är en mycket inflytelserik och prestigefylld position. Samtliga HD-domare i USA idag har en bakgrund på landets toppuniversitet.

HD har också mandat att ogiltigförklara beslut som fattats av presidenten eller den amerikanska kongressen. Precis som i Sverige tar man regelbundet också upp mål som överklagats vid lägre instanser och fattar beslut i dessa, så också i tvister mellan olika delstater.

Eftersom domarna sitter på sin post på livstid är det troligt att Coney Barrett, om hon blir utnämnd, kommer att inneha sin position i flera decennier eftersom hon bara är 48 år gammal. Många demokrater och andra mer vänsterorienterade politiska aktivister anser det därför vara av yttersta vikt att förhindra utnämningen. Även om den konservativa sidan redan har majoritet med 5 domare i HD så konstateras en utnämning av Coney Barrett kunna leda till en mer tydlig konservativ dominans av USA:s högsta rättsliga instans och att det vänsterliberala inflytandet följdaktligen minskar.

Processen att utse Coney Barrett är redan inledd, men det slutliga avgörandet väntas avgöras i senaten kort före valet den 3 november.

Tre kända fall där amerikanska HD fällt avgörandet

Dred Scott mot Sanford (1857)
1857 kom HD fram till att människor av afrikansk härkomst inte kunde inneha amerikanskt medborgarskap, oavsett om de var slavar eller frigivna. 1865, efter inbördeskriget, gjordes dock en revidering av konstitutionen, slaveriet förbjöds och domen från 1857 bedömdes ogiltig. Istället skulle alla som föddes på amerikansk mark bli amerikanska medborgare.

Roe mot Wade (1973)
Ett av de mest kända rättsfallen som behandlats av amerikanska HD är Roe mot Wade 1973, där domstolen slog fast att fri aborträtt ingår i medborgarnas konstitutionellt skyddade rätt till privatliv. Beslutet innebar att många amerikanska delstater tvingades liberalisera sin abortlagstiftning och där bland annat Texas lagstiftning inom området bedömdes bryta mot konstitutionen. Beslutet kom att hyllas av feminister och vänsterliberaler men kraftigt kritiseras av kristna och mer konservativa grupperingar. Idag tillåter sju amerikanska delstater abort ända fram till barnets födsel.

Gregg mot Georgia (1976)
Ett annat uppmärksammat HD-fall i modern tid var Gregg mot Georgia där domstolen 1976 kom fram till att dödsstraff för mord trots allt kan vara förenligt med den amerikanska konstitutionen. Innan HD fattade beslut hade verkställandet av alla utdömda dödsstraff fördröjts sedan 1967. Troy Leon Gregg, som målet är namngivet efter, hade mördat två personer 1973. Natten före sin avrättning lyckades han rymma, men blev ihjälslagen i ett barslagsmål efter bara några timmar på fri fot.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

USA stänger ner Bidens censurmyndighet

Donald Trumps USA

publicerad Idag 9:21
– av Isac Boman
Medlemmar ur Trump-administrationen har länge uttryckt en oro över hur yttrandefriheten begränsas och inskränks på olika sätt.

USA har nu officiellt lagt ned en myndighet som, enligt utrikesminister Marco Rubio, använts av Biden-administrationen för att systematiskt censurera amerikanska medborgare med obekväma åsikter.

Global Engagement Center (GEC) etablerades år 2016 inom det amerikanska utrikesdepartementet. Enligt dess uppdrag skulle centret ”identifiera, förstå, avslöja och motverka propaganda och desinformation från utländska statliga och icke-statliga aktörer”.

I december bytte centret namn till Counter Foreign Information Manipulation and Interference (R/FIMI), men på onsdagen meddelade Marco Rubio att verksamheten stängts ner permanent.

– Under den föregående administrationen använde denna enhet, som kostade skattebetalarna mer än 50 miljoner dollar om året, miljontals dollar till att aktivt tysta och censurera de amerikaner den var satt att tjäna, sade Rubio.

– Detta strider mot de grundläggande principer vi borde försvara och det är ofattbart att det fick ske i USA.

I en intervju som publicerades på onsdagen med konservative aktivisten Mike Benz, förklarade Rubio att GEC från början var avsett som ett verktyg för att bekämpa extremistpropaganda från grupper som al-Qaida och IS, men att verksamheten senare ”började ge sig på enskilda amerikanska röster”.

– Vi har avslutat regeringssponsrad censur i USA genom utrikesdepartementet, deklarerade han.

”Värsta förövaren inom amerikansk regeringscensur”

Rubio tillade att Biden-administrationen hade stött grupper som “bokstavligen märkte och stämplade röster i amerikansk politik – Ben Shapiro, The Federalist, andra – och beskrev dessa som utländska agenter”.

GEC hade en årsbudget på 61 miljoner dollar och sysselsatte cirka 120 personer. I december vägrade republikanska ledamöter i kongressen att bevilja fortsatt finansiering till enheten.

President Donald Trump och hans anhängare har länge anklagat Demokraterna för att använda statliga institutioner för att tysta konservativa åsikter på nätet. År 2023 kritiserade även techmiljardären Elon Musk GEC och kallade centret för “den värsta förövaren inom amerikansk regeringscensur och mediemanipulation” samt “ett hot mot vår demokrati”.

Journalisten Matt Taibbi anklagade även centret för att ha försökt undertrycka diskussioner om covid-19 under förevändning att bekämpa “ryska identiteter och ombud”.

Redan förra året riktade en grupp republikanska kongressledamöter hård kritik mot GEC i ett brev till dåvarande utrikesminister Antony Blinken. I brevet anklagades centret för partiskhet till förmån för “amerikanska progressiva” samt för att ha försökt tysta åsikter som “ansågs politiskt obekväma eller misshagliga”.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Uppgifter: Vita huset kräver att Storbritannien avskaffar hets mot folkgrupp

publicerad Igår 10:35
– av Redaktionen
Donald Trumps administration uppges vara mycket oroliga över hur oliktänkande förtrycks i Storbritannien.

Enligt uppgifter till The Independent kräver Donald Trumps administration att Storbritannien avskaffar lagen om hets mot folkgrupp som ett villkor för att ett nytt handelsavtal mellan länderna ska slutföras.

Kravet, som kopplas till vicepresident J.D. Vances syn på yttrandefriheten som någonting helt grundläggande för en demokrati, uppges dock ha mött motstånd från den brittiska regeringen.

En anonym källa nära den amerikanska administrationen uppger för The Independent att Trump är ”besatt av västvärldens fall” och att presidenten är djupt oroad över att yttrandefriheten undermineras i Storbritannien.

Källan hävdar att Vita huset vill att Labourregeringen ska dra tillbaka lagar om hets mot folkgrupp, inklusive sådana riktade mot HBTQ-grupper eller diverse etniska minoriteter, för att ett avtal ska kunna nås.

– Ingen yttrandefrihet, ingen överenskommelse. Så enkelt är det, säger källan till tidningen.

Britter arresteras för inlägg på sociala medier

Vance, som leder förhandlingarna från amerikanskt håll, har tidigare uttryckt optimism inför ett nytt avtal:

– Det finns en god chans att vi kommer fram till en bra överenskommelse som gynnar båda länderna, sade han i en intervju med UnHerd.

Brittiska myndigheters repression mot ”åsiktsbrottslingar” har länge betraktats som ett stort problem av personer i Trumps närmaste krets.

Presidentens rådgivare, Elon Musk, har varit en av de mest högljudda kritikerna och har vid flera tillfällen lyft det faktum att brittiska myndigheter arresterar människor på grund av inlägg som de publicerat på sociala medier.

Under Keir Starmers första besök i Vita huset varnade Vance också för att yttrandefriheten var under attack och pekade på hur amerikanska techbolag tvingas till oacceptabel censur genom nya europeiska lagar som införs under förevändningen att skydda medborgarna från ”näthat”.

”En elit rädd för sitt eget folk”

Ny​a Dagbladet har tidigare uppmärksammat hur Vance under säkerhetskonferensen i München också gick till hård attack mot de europeiska etablissemangspolitikerna.

– När jag ser att Bryssel hotar att stänga ner sociala medier vid ’desinformation’, ser jag inte en demokrati i aktion. Jag ser en elit rädd för sitt eget folk.

Vance berörde även Sveriges dom mot den mördade irakiske koranbrännaren Salwan Momikas kollega som dömdes för att ha deltagit i aktionerna.

– Som domaren i hans fall kyligt noterade, Sveriges lagar för att skydda yttrandefrihet ger i själva verket inte garantin att säga eller göra något om det riskerar att förolämpa gruppen som har den övertygelsen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Storbritanniens högsta domstol: Kvinna är någonting man föds till

HBTQ-lobbyn

publicerad 16 april 2025
– av Markus Andersson
Många brittiska kvinnor betraktar domstolens beslut som en stor seger.

Storbritanniens högsta domstol har enhälligt fastslagit att termen ”kvinna” i landets jämställdhetslagstiftning hänvisar till biologiskt kön och ingenting annat.

Domen förkastar den skotska regeringens tolkning där även transkvinnor inkluderats i definitionen och där biologiska män som ”bytt kön” kvoterats in som kvinnor på arbetsplatser.

En panel om fem domare, under ledning av justitierådet Patrick Hodge, slog fast att orden ”kvinna” och ”kön” i jämställdhetslagen Equality Act avser en biologisk kvinna och biologiskt kön.

Domen innebär bland annat transpersoner inte ska räknas som kvinnor inom ramen för jämställdhetslagens kvotering – även om domstolen var noga med att samtidigt betona att dessa fortsatt ska skyddas mot diskriminering på grund av deras könsidentitet.

Fallet har sin grund i en skotsk lag från 2018 som kräver att offentliga myndigheter i Skottland ska ha minst 50 % kvinnor i sina styrelser. Enligt den skotska regeringens tolkning inkluderades transkvinnor i denna kvot. Kvinnorättsgruppen For Women Scotland (FWS) bestred dock detta och menade att definitionen av kvinna inte kan utvidgas bortom det biologiska könet.

”Hänvisar till verkligheten – inte dokument”

Ett tidigt domstolsavslag 2022 överklagades till Högsta domstolen, som nu gett FWS medhåll.

Maya Forstater från gruppen Sex Matters betraktar domen en ”stor seger”:

– Domstolen har gett oss rätt svar: skyddet för kön – man och kvinna – hänvisar till verkligheten, inte dokument, menar hon.

FWS-direktören Trina Budge varnade tidigare för att en bredare tolkning av kön riskerar att leda till att kvoterna fylls upp med ”50 procent män och 50 procent män med intyg”, vilket skulle underminera lagens syfte.

Får stöd av J.K. Rowling

Gruppen har även lyft fram att transpersoners tillgång till kvinnors toaletter, kvinnofängelser och kvinnoavdelningar på sjukhus kan få mycket negativa konsekvenser och skapa otrygghet.

FWS advokat Aidan O’Neill hävdade under rättegången att kön enligt lagen måste förstås som en ”biologisk verklighet, bestämd från befruktningen”.

For Women Scotland har fått stöd från den välkända författarinnan J.K. Rowling, som enligt rapporter donerat hundratusentals pund till gruppen. Rowling har tidigare länge argumenterat för att det är orimligt att transkvinnors rättigheter går ut över biologiska kvinnors.

Alla applåderar dock inte domen – människorättsorganisationen Amnesty International är tvärtom mycket kritiska och hävdar att transpersoner nu riskerar att få sina mänskliga rättigheter kränkta.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

USA skärper visumkontroller – sociala medier ska granskas

publicerad 16 april 2025
– av Redaktionen
Den som uttryckt stöd för någon av Israels fiender förväntas nekas inträde i USA.

USA kommer att börja neka visum baserat på innehållet i sökandes sociala medier – inklusive inlägg, delningar och meddelanden som till exempel uttrycker stöd för vad som anses vara antisemitiska budskap.

Landets migrationsmyndighet, USCIS, kommer att börja granska sociala medier för alla invandrare som ansöker om lagligt permanent uppehållstillstånd, arbetstillstånd, visum samt även utländska studenter och personer som är anslutna till utbildningsinstitutioner.

Det man kommer att leta efter är exempelvis postningar eller meddelanden som stödjer grupper som är terrorstämplade i USA, till exempel Hamas, Hizbollah i Libanon eller Huthirörelsen i Jemen. Även antisemitiska budskap ingår och kommer att utgöra ”negativa faktorer” vid beslut om visum eller uppehållstillstånd.

Det finns ingen plats i USA för resten av världens terroristsympatisörer, och vi har ingen skyldighet att ta emot dem eller låta dem stanna här, säger Tricia McLaughlin, biträdande sekreterare för Public Affairs på DHS, i ett pressmeddelande.

Förslaget har väckt oro bland förespråkare för invandring och yttrandefrihet, eftersom det även kan påverka personer som redan vistas lagligt i landet – inte enbart dem som ansöker om inresa. Kritiker pekar också på att det är oklart hur exempelvis ”antisemitism” ska definieras, och det finns en oro för att i princip all Israelkritik ska leda till avslag.

Enligt AP News har övervakning av sociala medier från immigrationsmyndigheter pågått i över ett decennium, med början under Obama-administrationen och en utökning under Donald Trumps första mandatperiod.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.