MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 7 maj 2025

onsdag 7 maj 2025

Läckan vid Fukushima värre än befarad

publicerad 8 augusti 2013

300 ton radioaktivt grundvatten från det japanska kärnkraftverket Fukushima läcker ut varje dag, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Foto: Wikimedia Commons/PM3/CC-BY-SA-3.0
Foto: Wikimedia Commons/PM3/CC-BY-SA-3.0

Japans premiärminister Shinzo Abe har nu beordrat regeringen att ta tag i situationen och hjälpa till med saneringen. Detta efter att Tepco – som driver Fukushima – erkänt att omfattningen av läckan från kärnkraftverket inte kunnat uppskattats.

Den världsomfattande miljöorganisationen Greenpeace har riktat skarp kritik mot såväl japanska myndigheter som kraftbolaget Tepco för deras hantering av katastrofen.

”Greenpeace kräver att de japanska myndigheterna att gör allt som står i deras makt för att lösa situationen. Det inkluderar större öppenhet och ta internationell expertis för att hitta lösningar”, skrev Dr Rianne Teule från Greenpeace International i ett e-postmeddelande till Reuters.

Nu öppnar regeringen och Tepco för att bygga en mur av is runt kärnkraftverket, för att hindra det radioaktiva grundvattnet från att spridas. En sådan mur beräknas kosta 2,6 miljoner kronor. Det är dock oklart om den kommer att byggas.

– Just nu finns det inga detaljer (av projektet ännu). Det finns ingen plan, ingenting, så det finns inget sätt som vi kan granska den på, säger Shinji Kinjo, som leder en arbetsgrupp som jobbar med Fukushimaläckan, till Reuters.

Veckorna efter att kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 inträffat fick Tepco tillstånd av myndigheterna att släppa ut tiotusentals ton förorenat vatten i havet, skriver TT. Åtgärden fick skarp kritik från grannländer och lokala fiskare.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Åkesson avfärdar klimatalarmismen: ”Ingen anledning att ha panik”

Klimatöverdrifterna

publicerad Idag 10:35
– av Redaktionen
Jimmie Åkesson vill att fokus ska ligga på långsiktiga och hållbara satsningar - inte snabba paniklösningar.

Till skillnad från de flesta andra svenska etablissemangspolitiker är SD-ledaren Jimmie Åkesson mycket skeptisk till den klimatalarmistiska retorik som dominerar – och vill att EU ska bromsa sina klimatsatsningar.

Åkesson tror inte att ”klimathotet” i verkligheten är så allvarligt som det ofta utmålas av politiker och i massmedia, och han köper heller inte argumentet att vi måste skynda oss och göra allt vi kan innan det är för sent.

– Jag delar inte uppfattningen att det är så bråttom, säger han till tabloiden Aftonbladet. Istället vill han lägga mer resurser på den militära upprustningen.

– Jag är absolut ingen expert, men alla jag pratar med som på riktigt har satt sig in i vad IPCC:s olika rapporter och scenarier säger, så finns det ingen som helst anledning att ha panik eller klimatångest, eller någonting sådant överhuvudtaget.

Istället för snabba och ogenomtänkta åtgärder som kan få mycket negativa konsekvenser för samhället i stort, argumenterar Sverigedemokraternas partiledare för att vi bör satsa på en långsiktig omställning och elektrifiering.

Att Åkesson avviker från det etablerade narrativet vad gäller klimatfrågan har som väntat inte fallit i god jord hos alla.

Klimatprofessor: ”Väldigt bråttom”

Markku Rummukainen är professor i klimatologi vid Lunds universitet och representerade fram till 2023 Sverige i FN:s klimatpanel IPCC – ett organ som bland annat har till uppgift att sammanställa och presentera forskning kopplad till påstådda klimatförändringar, global uppvärmning och dess konsekvenser.

Klimatprofessorn rasar mot Åkessons utspel och hävdar med bestämdhet att dennes uppfattning går emot IPCC:s rapporter – och till skillnad från SD-ledaren betonar Rummukainen att det är ”väldigt bråttom” att stoppa klimatförändringarna.

– Ja, det är det. Det finns givetvis olika möjligheter för utvecklingen framåt beroende på det vi gör. Det finns möjligheter att begränsa klimatförändringen mellan 1,5 och 2 grader. Om vi inte tar klimatfrågan på allvar så kommer vi hamna på högre siffror.

– Enligt IPCC spelar alla utsläpp roll. Vi ser redan, och påverkas av, effekter av klimatförändringen. Det handlar om stigande temperatur, ökad havsnivå och mer extremer som kraftigare värmeböljor och kraftigare regn. Effekterna ökar snabbt med utsläppen, fortsätter han.

”Går i Putin ledband”

Även Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén upprörs över Jimmie Åkessons kommentarer och menar att han ”fått hela klimatfrågan om bakfoten”.

Helldén gör också upprepade försök att koppla ihop SD-ledaren med Ryssland och Vladimir Putin – detta eftersom rysk gas- och oljeexport påstås gynnas om EU inte storsatsar på ”grön” energi.

– Det skulle stärka de stater som vi nu försöker rusta oss emot. Den politiken han driver är ju verkligen att gå i Putins ledband. Han måste jubla över det som sägs.

– Rysslands enorma export av gas och olja är högre än de bistånd Europa ger till Ukraina. Om EU skulle bromsa klimatarbetet kan Ryssland fortsätta exporten. Det blir Putin som vinner på det, upprepar han.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Så undviker du PFAS i vardagen

publicerad 25 april 2025
– av Redaktionen

PFAS förekommer nästan överallt i vardagen – men det finns sätt att minska både intaget och spridningen i miljön. Med enkla åtgärder går det att bidra till minskad exponering och bättre skydd för både hälsa och natur.

PFAS är en grupp med omkring 15 000 identifierade ämnen som alla har varierande egenskaper och bred användning i samhället. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön.

Studier visar att det finns kopplingar mellan flera hälsoproblem och exponering för PFAS som exempelvis cancer, leverskador, försämrad reproduktionsförmåga, tarmsjukdomar och sköldkörtelrubbningar, enligt Naturskyddsföreningen. Vissa studier visar att flickor med höga halter PFAS i blodet fick menstruation tidigare än flickor som hade mindre halter, ytterligare studier visar att gravida kvinnor som har PFAS i blodet riskerar att deras barn senare blir överviktiga. Barn är särskilt känsliga för de giftiga kemikalierna då deras organ fortfarande utvecklas, och förra året slog forskare larm om att norska barn hade särskilt höga halter av PFAS i blodet, inklusive så många som 78 procent av sexmånadersbarnen.

För cirka nio år sedan uppdagades den uppmärksammade PFAS-skandalen i Kallinge. Efter att Försvarsmakten använt ett brandsläckningsskum med de farliga kemikalierna hade dessa spridits ut i vattnet under flera decennier, något som Kallingeborna druckit av utan vetskap. Stickprover visade på kraftigt förhöjda halter av PFAS. Efter många turer i domstol fick till slut Kallingeborna rätt till skadestånd.

Efter skandalen har ett antal boende i området diagnostiserats med cancer, däribland Louise Karlsson som fått urinblåsecancer och hennes son som har fått den kroniska tarmsjukdomen Crohns.

I går fick jag reda på två cancerfall till här, en med strupcancer och en ändtarmscancer. Vi är flera som har drabbats, den ena efter den andra, sade Kallingebon till TT under 2023.

Undvik mikromat

Sedan 2023 finns det gränsvärden för hur mycket PFAS det får finnas i livsmedel inom EU. Enligt Naturskyddsföreningen är dessa värden dock inte baserade på vad som är säkert för hälsan.

Tyvärr finns det så pass mycket PFAS i naturen att vissa livsmedel inte skulle få säljas om gränsvärdet sattes utifrån ett hälsoperspektiv”, skriver föreningen.

Därför kan det trots allt vara behändigt att veta var det finns som mest av de farliga kemikalierna, även om det är svårt att undvika dem helt. PFAS-ämnen stöter bort fett, smuts och vatten. Därför finns de bland annat ofta i matförpackningar, som exempelvis i mikromat. Det kan också finnas i snabbmatsförpackningar.

Tyvärr innehåller en hel del fisk och skaldjur de skadliga ämnena. Svensk fisk och även kräftor har visats innehålla höga halter och Naturskyddsföreningen avråder från att äta fisk och skaldjur från insjöar nära samhällen eller industrier.

PFAS finns ofta i bekämpningsmedel, så därför kan det vara fördelaktigt att välja ekologiska frukter och grönsaker.

Undvik: Teflon och pappmuggar

Vid matlagning är det säkrare att använda stekpannor, kastruller och bakformar av glas, porslin, rostfritt stål och gjutjärn. Undvik de med non-stickbeläggningar, det vill säga exempelvis teflon.

En hel del textiler på marknaden har smutsavstötande impregnering, som exempelvis heltäckningsmattor, vissa soffor och tält. Vid köp av soffa är det exempelvis större chans för att sitta PFAS-fritt om man väljer en med tvättbart överdrag.

Det sägs också att papp- och plastmuggar är verkliga PFAS-bomber och eftersom PFAS-ämnen smälter av varm dryck som kaffe, te eller choklad,  är det bättre att använda porslinsmugg.

En annan något oväntat PFAS-intensiv produkt är kvittopapper, varför det kan vara klokt att skölja händerna efter att man prasslat med ett kvitto och använda lämpliga arbetshandskar om man arbetar dagligen med kvitton i någon form.

Finns i allt dricksvatten

Idag finns en rekommendation på ett gränsvärde på 4 ng/L i dricksvattnet, något som blir juridiskt bindande från och med 2026. PFAS finns i nästan allt svenskt dricksvatten, men endast en av tio kommuner överskrider idag gränsvärdet. För att se hur det ser ut i ens kommun kan man vända sig till vattenbolagen, som ofta anger halten på sin hemsida. Har man egen brunn kan man kontakta kommunens miljöförvaltning för råd om hur man testar sitt vatten.

Det finns filter på marknaden i syfte att rena vatten från PFAS, men dokumentationen på effektiviteten hos dessa är begränsad.

Tänk på städningen

Det är vanligt med PFAS i tvätt- och städprodukter, särskilt i i golvpolish och i impregnering för sten, fog, kakel och klinker. Produkter märkta med Bra Miljöval ska dock vara helt fria från PFAS.

PFAS har hittats i bland annat ansiktskrämer, ansiktsmasker, eyeliners, foundations, high lighters, hårolja, läppennor, raklödder, mascaror, primers, puder, serum, tandpetare, ögonpennor och ögonskuggor hos flera märken på den svenska marknaden.

I en studie från bland annat Stockholms universitet, som publicerades 2018, testades kosmetiska produkter som säljs i Sverige. Där återfanns kända PFAS-ämnen i 16 av 31 testade produkter. I vissa produkter var halten av det farliga PFAS-ämnet PFOA så högt att det skulle kunna utgöra en fara för hälsan vid daglig användning.

Eftersom de PFAS-ämnen som nämnts ovan ofta är vatten-, fett- och smutsavvisande kan de ofta hittas i vattenfast mascara eller i foundation. Undvik produkter med ingredienser som innehåller ”PTFE”, ”polytef”, ”perfluoro” eller ”polyfluoro” i namnet. Det garanterar dock inte att man helt undviker ämnena då de kan slinka ner oavsiktligt i produkter, men är en bra indikator att utgå från. Vissa produkter märks också uttryckligen som ”PFAS-fria”.

Sportkläder bidrar till miljöförgiftning

Även impregnering till skor och kläder innehåller ofta PFAS-ämnen. Bättre är då att välja Svanen-märkta produkter eller impregnering gjord av vax. För skidor bör man välja skidvalla utan fluor och till cyklar är det bäst att välja bilvax eller smörjolja som inte innehåller PTFE.

Tyvärr innehåller ofta funktionskläder och skor PFAS. Det är inte farligt att använda, enligt Naturskyddsföreningen, men bidrar däremot till att ämnena kommer ut i naturen. Glöm i sammanhanget inte möjligheten att handla på second hand, eller varför inte gå på en klädbytardag?

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Höga PFAS-halter i europeiska viner

publicerad 25 april 2025
– av Redaktionen
Alla testade viner innehöll höga halter av PFAS-ämnet TFA.

Europeiskt vin innehåller tusen gånger mer PFAS än kranvatten, visar en ny undersökning. Bland vinerna med allra mest miljögifter finns Systembolagets mest sålda varianter.

I ett samarbete med olika europeiska miljöorganisationer inom nätverket Pesticide Action Network Europe (PAN Europe), där svenska Naturskyddsföreningen ingår, har man analyserat 49 olika röda och vita viner efter PFAS.

Resultaten visar att alla testade viner innehåller höga halter av PFAS-ämnet TFA. Förekomst av just TFA har ökat rekordartat de senaste åren men viner från 1988 och tidigare innehåller ingenting av ämnet, samtidigt som halterna exploderat från 2020 och framåt. Dessa viner innehåller mellan 21 000 och 320 000 nanogram TFA per liter.

Druvorna har troligen förorenats via det vatten de vattnats med, men också från PFAS-bekämpningsmedel. Det här är ett tydligt exempel på hur våra livsmedel påverkas när PFAS sprids i naturen, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Ett av de absolut värsta vinerna med höga TFA-ämnen är Systembolagets mest sålda rödvin på flaska, det franska Grand sud Merlot. Vinet innehåller 220 000 nanogram TFA per liter, vilket är cirka tusen gången mer än det svenska kranvattnet som Naturskyddsföreningen testade förra året.

Det här visar vad utsläpp av PFAS leder till och hur utbredd spridningen är. Vi har en PFAS-kris och dessa skadliga ämnen som aldrig bryts ner i naturen sipprar in i allt fler av våra livsmedel – till och med vin, säger Lexén.

Fakta: TFA

Trifluorättiksyra är en kemikalie som används vid tillverkning av bland annat läkemedel och bekämpningsmedel. Den tillhör PFAS-familjen och är mycket svår att bryta ner i naturen. TFA kan bildas som nedbrytningsprodukt av andra fluorerade ämnen och sprids lätt i vatten, vilket gör den problematisk för miljön.

TFA är skadligt för vattenlevande organismer och utreds för negativa effekter på fosterutveckling. Det saknas dock ett EU-gemensamt gränsvärde för TFA, även om Nederländerna infört ett riksvärde på 2 200 nanogram per liter för dricksvatten.

Källa: Naturskyddsföreningen

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Vårlökar innehöll förbjudna bekämpningsmedel

publicerad 18 april 2025
– av Sofie Persson
"Det är oroande att vi fortsätter hitta miljöskadliga bekämpningsmedel på helt vanliga växter", kommenterar Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Åtskilliga vårlökar som köps i svenska butiker innehåller miljöfarliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU, enligt en rapport från Naturskyddsföreningen. Tulpanlökarna innehöll mest bekämpningsmedel.

I rapporten ”Miljögifter i vårlökar – en granskning av bekämpningsmedel i bivänliga vårblommor”  köpte man in lökar av tulpan, krokus och påskliljor från olika butiker runtom i Sverige för att undersökas. Alla vårlökar som köptes in var ursprungligen från Nederländerna. Totalt köpte man in 21 konventionellt odlade vårlökar och nio ekologiska. Sedan analyserade man vårlökarna med hjälp av det oberoende analysföretaget Eurofins.

Hela 19 av 21 konventionellt odlade vårlökar innehöll minst ett slags bekämpningsmedel, visar rapporten. Samtidigt innehåll åtta av dessa 21 ett medel som är förbjudet inom EU. Vidare innehöll nio av 21 minst ett PFAS-bekämpningsmedel och 13 av 21innehöll minst ett ämne som kan, eller misstänks kunna, orsaka cancer, ge genetiska defekter eller skada ofödda barn och även fertilitet i största allmänhet. Allra värst var tulpanlökarna.

Det är oroande att vi fortsätter hitta miljöskadliga bekämpningsmedel på helt vanliga växter. Växter som ska vara en glädje för våra trädgårdar borde inte innehålla ämnen som skadar naturen och oss människor. Vi uppmanar trädgårdsbranschen att ta sitt ansvar och skärpa sina kontrollrutiner, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Vårlökar i krukor – mindre besprutade

Av de nio ekologiska vårlökarna innehöll endast en tulpanlök ett bekämpningsmedel.

I rapporten granskade man även vårlökar i kruka för att undersöka blommor och blad, och där var mängden bekämpningsmedel betydligt mindre. Endast två av totalt 20 testade blommande vårlökar i kruka hade rester av bekämpningsmedel.

Detta tyder på att växterna inte besprutas när de drivs upp samt att skadliga ämnena inte verkar ”följa med upp” i blomman där bin och andra pollinatörer ska äta.

Det är glädjande att se att de blommande vårlökarna i kruka inte verkar vara så besprutade. Jag tycker att man med gott samvete kan njuta av sina blommande vårlökar, som gör nytta för bin och andra pollinatörer i våra trädgårdar, säger Lexén.

Naturvårdsverkets tips till trådgårdsintresserade

Prata med personalen i butiken om du handlar växter – fråga hur blommorna de säljer har odlats och om det finns ekologiska alternativ.

Odla gärna växter som kommer år efter år, så behöver du inte handla nya växter. Du kan också ta sticklingar och samla egna frön, eller hitta plantor på plantloppis.

Om du köper nytt: Välj i första hand ekologiskt odlade växter och i andra hand växter märkta med Svenskt Sigill, i tredje hand andra växter odlade i Sverige.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.