MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025


Vi har inte sett det som komma skall i Syrien

Syrienkonflikten

Syriens nationalkoalition med Fria Syriska Armén (FSA) i spetsen utgör oppositionen mot presidenten Bashar al-Assads regeringsstyrkor i det syriska inbördeskriget. Men en sunnimuslimsk terrorgrupp kallad Al-Nusra ligger bakom mycket av oppositionens framgångar mot regeringsstyrkorna. Men vad händer när al-Assad faller och oppositionen inför en demokrati samtidigt som Al-Nusra vill införa en islamisk stat i Syrien? Får vi en kaosartad situation likt den i Egypten eller får vi någonting mycket värre?

publicerad 26 juni 2013
Terrorstämplade Al-Nusra strider med den Fria Syriska Armén mot Bashar al-Assad, men med helt skilda motiv
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Frågan är om Syrien någonsin kan bli demokratiskt igen, för även om den Fria Syriska Armén säger sig kämpa för demokrati, samarbetar man med demokratins största antagonister.

Al-Nusra, en sunnimuslimsk terroristgrupp som samarbetar med al-Qaida i Irak, utgör en del i oppositionen mot regeringsstyrkorna. Den ansedda brittiska tidningen The Guardian beskriver Al-Nusra som den bäst utrustade och välfinansierade gruppen som med motiverad kraft kämpar mot Bashar al-Assads regim. Därför väljer många tillhörande den Syriska Fria Armén att liera sig med den sunnimuslimska terroristgruppen som växer sig allt starkare.

Relationen mellan den Fria Syriska Armén och Al-Nusra är komplicerad. De förstnämnda krigar för ”demokrati” och de sistnämnda för att Syrien ska bli en sunnimuslimsk stat. Syriska nationella koalitionen av revolutions- och motståndsstyrkor har kritiserat både FN och USA för att man listat Al-Nusra som en terroristorganisation.

– Ingen organisation som kämpar mot Assad-regimen ska klassas som terrorister, sade Ahmad Moaz al-Khatib, ledare för den syriska oppositionen, enligt CSMonitor.com.

Min fiendes fiende är min vän. FSA-soldat och Al-Nusra-medlem sparkar på en Assadflagga. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0
Min fiendes fiende är min vän. FSA-soldat och Al-Nusra-medlem sparkar på en Assadflagga. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0

Förhållandet mellan parterna har förvärrats genom att flera av den Fria Syriska Arméns ledare blivit avrättade av Al-Nusra. Men trots det räds inte den Fria Syriska Armén inte att slåss sida vid sida med terrororganisationen på slagfältet mot Bashar al-Assads regeringsstyrkor. Vid slaget om Syriens största stad Aleppo gick den Fria Syriska Armén segrande ur striden, mycket tack vare att Al-Nusra slogs på deras sida.

– Vi behöver dem för att vinna den här striden, säger en befälhavare tillhörande Liwa al-Tawhid, den viktigaste av FSA:s grupper i striderna i Aleppo, till The Globe and Mail.

– Vi älskar dem, eftersom de ger oss en hel del hjälp, säger FSA-soldaten Ahmad Ajouz.

Även om Fria Syriska Armén har kritiserat Al-Nusras extrema fundamentalism väljer man ändå att strida vid deras sida och samarbeta med dem. Det visar oppositionens syn på demokrati; att man kämpar för demokrati tillsammans med kanske världens mest extrema sunnimuslimska terroristorganisation vars mål med att delta i inbördeskriget är att införa en islamisk stat i Syrien med sharialagar.

Al-Nusra är kända för sin otroliga diciplin. Medlemmarna strider tills de stupar. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0
Al-Nusra är kända för sin otroliga diciplin. Medlemmarna strider tills de stupar. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0

Det ironiska är att USA kallar Al-Nusra för terrorister och tar avstånd från dem, samtidigt är Al-Nusra den överlägset starkaste gruppen som krigar mot regeringsstyrkorna. Om USA och EU skänker vapen till rebellerna i Fria Syriska Armén skyndar de endast på en process som kommer innebära fler civila dödsoffer och ett ännu värre blodbad än vad som hittills skådats i inbördeskriget.

Al-Assad kan inte sitta som syrisk president för evigt. Den dagen Fria Syriska Armén har tagit makten i landet och utsett en regering kommer inte inte inbördeskriget att sluta. Al-Nusras mål är att etablera en islamisk stat i Syrien under sharialagar. Al-Nusra motsätter sig den demokrati som den Fria Syriska Armén och Syriens nationalkoalition, enligt egen utsago, förespråkar.

Det är generationen som växer upp i dagens Syrien som påverkas mest av inbördeskriget. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0
Det är generationen som växer upp i dagens Syrien som påverkas mest av inbördeskriget. Foto: Flickr/FreedomHouse/CC BY 2.0

Många tror att det inbördeskrig som pågår bara är början. Ett inbördeskrig som enligt FN redan krävt över 93 000 liv. Al-Nusra kommer att strida till sista bloddroppen för att göra Syrien till den sunnimuslimska stat man så heligt åtrår. Ett nytt inbördeskrig kommer med stor sannolikhet att bryta ut. Och för att al-Assad ska falla krävs det att Al-Nusra växer sig ännu större och samarbetar med den Fria Syriska Armén. Är Al-Nusra tillräckligt starka kan man mycket väl komma att vända sig emot den Fria Syriska Armén och ett nytt inbördeskrig bryter ut.

– Gud vet vad som kommer att hända mellan dem (Al-Nusra) och FSA och den nya regeringen efter att Assad-regimen har fallit, säger Abdullah Omar, FSA-soldat, till Globalpost.

Demokrati är inte någonting som kan tvingas på ett folk hur som helst. Foto: Ian Britton/CC BY-NC-ND 3.0
Demokrati är inte någonting som kan tvingas fram med våld. Foto: Ian Britton/CC BY-NC-ND 3.0

Frågan är då: är det värt två blodiga inbördeskrig för att få en lapp-i-lådan parlamentarism i Syrien? Vi ser att den Fria Syriska Armén använder demokrati som en ursäkt för krig. Det bör få västvärlden att tvivla på oppositionens vilja att skapa en riktig demokrati.

Införandet av en demokrati i Syrien ska i första hand gynna Syriens befolkning och inte utländska intressen. Tänkvärt är också att de självutnämnda demokraterna i den syriska oppositionen går hand i hand med fundamentalistiska terrorister.

 

NyD Analys

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

”EU lyfter både vapenembargot och sitt högmod”

Syrienkonflikten

publicerad 6 juni 2013
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Nyligen så valde den Europeiska Unionen att häva vapenembargot till de syriska rebellerna. Det betyder mer eller mindre att de syriska rebellerna nu kan beväpnas av EUs stater för att kriga mot ”diktatorn” Bashar al-Assad. Det låter humant och barmhärtigt, men är verkligen allting svart och vitt? Det skriver Andreas Berg.

”EU är ett fredssamfund och ska fortsätta vara det”, sade den österrikiska utrikesministern Michael Spindelegger, enligt TT, bara timmar innan unionen lyfte vapenembargot till de syriska rebellerna. Det uttalandet hyllades nog av Sveriges utrikesminister Carl Bildt och av alla människor. Någon som inte var lika glad var William Hauge, Storbritanniens utrikesminister. Mannen som tror att alla EUs vapen kommer att gå till ”rätt” rebeller, det vill säga de som inte är eller samarbetar med terrorister.

I den brittiska tidningen Daily Mail kan man läsa en artikel skriven av Becky Evans som handlar om att det ökända terrornätverket al-Qaida slagit upp klagomålsavdelningar i rebellfästen runt om i Syrien. Därmed står det utom allt rimligt tvivel klart att den så kallade oppositionen i viss grad samarbetar med al-Qaida. Borde inte EUs varningsklockor ringa vid det här laget?

En annan fråga som blir intressant är hur EU kommer att göra sen när al-Assad är avpolletterad som syrisk president? Och hur ska man ta tillbaka de vapnen man försett rebellerna med? Jag ställer mig högst tveksam till att rebellerna kommer att ge tillbaka sina vapen frivilligt. Och att förse en redan instabil region med mer problem gör det allt mer tydligt att EU försöker släcka en eld med bensin.

Syriens regering använder kemiska vapen, menar vissa. Storbritannien slår på stora trumman. I stort sett all användning av kemiska vapen i landet måste komma från regeringens håll, menar den brittiska FN-ambassadören Mark Lyall Grant, som även skickade ett brev till FNs generalförsamlare Ban Ki-Moon där Lyall Grant anklagade den syriska regeringen för att ligga bakom varenda attack med kemiska vapen.

Jag vill lyfta fram ett blogginlägg från den 30 april 2013 av den paleokonservativa kolumnisten Patrick J. Buchanan. Syrien har med all sannolikhet kemiska vapen, men Buchanan menar att den stora frågan är om al-Assad har beordrat att använda vapnen mot den civila befolkningen. Han skriver också att om USAs president Barack Obama skulle gå in med ”boots on the ground” (infanteri) i Syrien så kommer säkerligen al-Assad känna att han är inträngd i ett hörn och i värsta fall kan välja att avfyra hela sin arsenal med diverse kemiska vapen.

Men Carla Del Ponte, FN-kommissionär, har dock fastslagit att det för närvarande inte finns någonting som tyder på att den syriska regeringen har använt sig av kemiska vapen. Vad det dock finns bevis på är att rebellerna – samma rebeller som Storbritannien vill beväpna – använt sig av den dödliga nervgasen sarin.

Dock så är inte Bashar al-Assad någon ängel. Han har gjort sig skyldig till otaliga krigsförbrytelser och det ska i allra högsta grad vara aktuellt att skicka honom till Internationella brottmålsdomstolen (ICCt) i Haag. Fast vad gör Bashar al-Assad så unik i det här sammanhanget?

Det är inte al-Assad som avfyrar drönare som dödar civila. Det är inte al-Assad som beväpnar sitt land med 300 kärnvapenstridsspetsar men samtidigt påpekar att man måste slå till mot Iran de passerar den ”röda linjen”. Det är inte al-Assad som manar till Jihad mot oliktänkande.

EUs lyftning av vapenembargot är ett försök att släcka en eld med bensin.

 

Andreas Berg

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.