Intervjun tar upp Jonas Nilssons dokumentärfilm och situationen för vita i Sydafrika.
När kom du på idén med att göra en dokumentärfilm om situationen för vita i Sydafrika?
”Jag har under en väldigt lång tid varit medveten om situationen i Sydafrika. Jag har sen 2008 varit en frekvent besökare till Sydafrika, där jag har arbetat som volontär i en Farm Watch, grannsamverkan för farmare, men även bedrivit en del affärsverksamhet då jag arbetade tidigare med produkter som tillverkades i Kapstaden, utöver det så har jag också skrivit en hel del reportage, främst till papperstidningen Nya Tider, om såväl de rasdiskriminerande ekonomiska reformerna som stänger ute vita från arbetsmarknaden och om farmattackerna.”
”Men jag kände att ingen av de alternativmediekanalerna som faktiskt bryr sig om situationen, till skillnad från gammelmedian, lyckades med att bryta igenom bruset. Det behövdes någonting annat. Så jag började tänka i banorna till en dokumentär under sommaren 2017, och beslöt mig ganska kort därinpå att genomföra det.”
Hur finansierades dokumentären?
”Jag valde att starta en kampanj under namnet Boer Project, på sidan boerproject.com där ett insamlingsmål på 100 000 kronor sattes upp för att finansiera de grundläggande kostnaderna med resa, boende och dylikt. Vid årsskiftet hade det kommit in ca 120 000.”
Hur lång tid tog det att filma dokumentären?
”Vi var nere och filmade i två veckor över månadsskiftet januari februari. Ett intensivt redigeringsarbete tog sen vid, och vi hade premiären redan den 17 mars. Den snabba produktionen kan delvis tillskrivas det grundliga förarbetet där min samlade förkunskap och kontaktnät medförde att jag redan innan vi åkte ner visste vad jag ville förmedla.”
Vad har ni fått för reaktioner efter det att dokumentären släpptes?
”Filmen har idag fått över 260 tusen visningar på YouTube, någonting jag är väldigt nöjd med. Reaktionerna har varit överväldigande, jag har bland annat flera gånger blivit stoppad på gatan av människor som tackat för en väldigt gripande skildring av Sydafrika, och den vanligaste kommentaren brukar vara i stil med att de inte hade någon aning att det var så illa. Utöver det så har även flertalet svenska som utländska poddar hört av sig för min medverkan, vilket har medfört till något form av genomslag.”
Varför är situationen i Sydafrika viktig för oss i Europa?
”Den är viktig för att den konkretiserar ett angrepp mot oss som folk. De vita sydafrikanernas utsatthet beror på att de saknar ett självbestämmande och kan därmed inte heller längre värna sin egen säkerhet. De måste förlita sig på en fientligt inställd majoritet. Parallellen går att göra till Europa och Sverige, Sydafrika är en visselblåsning till vart vi kan hamna om vi också blir en minoritet i vårt eget land.”
”Svenskhat är idag accepterat, och det finns inget som visar på att det kommer att upphöra bara för att vi blir en minoritet – vår garant för överlevnad ligger i att vi också dominerar den politiska arenan och svarar själva för vårt välbefinnande.”
Vad tror du om framtiden för vita i Sydafrika?
”Boer Project arrangerar en konferens i Stockholm den 11:e augusti som behandlar den frågan under parollen ’A Way Forward’, biljetter finns på logik.se.”
”Talare är: Carel Boshoff president i Orania, en liten fristad där bara vita får bo. Paul Kruger ordförande i folkkommissionen som anordnar parallella val där bara boerna får rösta, i syfte att få fram legitima företrädare som kan sköta en förhandling med regeringen åt boerna. Henri LeRiche en överste i en försvarsorganisation, samt Mariandra Heunis från stödorganisation till änkor som förlorat sina män i farmattacker.”
”Den stora frågan som de alla arbetar mot är en bättre och hållbar framtid för boerna i Sydafrika. De två förstnämnda praktiserar en form av lösning och försvarsorganisationen förbereder sig för det värsta tänkbara scenariot.”
Jonas Nilssons dokumentärfilm ”South Africa – A Reversed Apartheid?” kan ses i sin helhet på Youtube:
https://youtu.be/VEDU0xIILKA