Spotify lyfter fram anonyma låtsasmusiker och datorgenererad musik för att slippa betala ersättning till riktiga artister. Det avslöjar en ny bok av musikjournalisten Liz Pelly.
Samtidigt växer kritiken mot Spotifys vd, Daniel Ek, som nyligen investerat över 6 miljarder kronor i ett företag som utvecklar AI-teknik för framtidens krig.
I boken Mood Machine: The Rise of Spotify and the Costs of the Perfect Playlist avslöjar Liz Pelly att Spotify sedan länge driver ett hemligt internt program kallat Perfect Fit Content (PFC). Inom ramen för det skapas billig och generisk bakgrundsmusik – ofta kallad ”muzak” – av ett nätverk av produktionsbolag som har kopplingar till Spotify. Musiken placeras sedan i Spotifys populära spellistor, ofta utan att några riktiga artister nämns.
Programmet testades redan 2010 och beskrivs av Pelly som Spotifys mest lönsamma strategi från och med 2017.
”Det väcker oroväckande frågor för alla oss som lyssnar på musik. Det målar upp en bild av en framtid där streamingtjänster förvandlar musik till bakgrundsljud, normaliserar anonymt lågkostnadsinnehåll och kapar bandet mellan lyssnare och artist”, skriver Pelly.
År 2023 kontrollerade PFC-programmet hundratals spellistor. Fler än 150 av dessa – med namn som Deep Focus, Cocktail Jazz och Morning Stretch – bestod helt av musik som producerats inom PFC.
”Bara själlös AI-musik kvar”
En jazzmusiker berättade för Pelly att han blivit ombedd av Spotify att göra en ambientlåt för några hundra dollar i engångsersättning. Men han fick inte behålla rättigheterna till musiken och först när låten senare fick miljontals spelningar insåg han att han sannolikt blivit lurad.
På sociala medier har kritiken varit skarp. En användare skriver: ”Om några år är det bara själlös AI-musik kvar. Det är ett enkelt sätt att slippa betala ersättning till någon”.
”Jag raderade Spotify och sa upp abonnemanget”, kommenterar en annan.
Spotify har tidigare kritiserats för liknande upplägg. Tidningen The Guardian rapporterade i februari att företagets system Discovery Mode låter artister bli synligare – men bara om de går med på att få 30 procent mindre betalt.
Not only has Spotify been covertly pushing AI artists to “reduce royalty payments” to real human artists — that extra profit is now being poured into an “AI military startup” that will profit off bombing babies.
You don’t hate these people enough. pic.twitter.com/VDpK3gPcX4
— James Li (@5149jamesli) June 29, 2025
Spotifys vd investerar i AI för krig
Samtidigt har vd:n, Daniel Ek, blivit föremål för hård kritik för att genom sin investeringsfirma Prima Materia ha satsat över 600 miljoner euro – motsvarande drygt 6,5 miljarder kronor – i det tyska AI-företaget Helsing. Företaget utvecklar programvara för drönare, stridsflyg, ubåtar och andra militära system.
– Världen ställs inför större utmaningar än någonsin. Det har påskyndat processen. Det finns en enorm insikt om att det nu är AI, kvantitet och autonomi som driver framtidens krigföring, kommenterade Ek själv i en intervju med Financial Times.
I och med investeringen har Ek även blivit styrelseordförande i Helsing. Företaget arbetar bland annat med ett projekt kallat Centaur, där artificiell intelligens ska användas för att styra stridsflygplan.
Kritiken lät inte vänta på sig. Den australiske producenten Bluescreen förklarade i en intervju med musiksajten Resident Advisor varför han valde att lämna Spotify – ett beslut som även flera andra musikskapare har tagit.
– Krig är ett helvete. Det finns inget etiskt i det, oavsett hur man försöker förklara det. Jag lämnade plattformen för att det blev tydligt att Spotifys vd, precis som alla miljardärer, byggt sin förmögenhet på att utnyttja andra.
Konkurrent väljer annan väg
Spotify har tidigare ifrågasatts för sin närhet till den politiska makten. Företaget donerade exempelvis 150 000 dollar till Donald Trumps installationsfond 2017 och höll även en exklusiv ”brunch” dagen före ceremonin.
Samtidigt som Spotify storsatsar på AI-genererad musik och röststyrda DJ:er, har konkurrenten SoundCloud valt att gå en annan väg.
– Vi utvecklar inga AI-verktyg och tillåter inte att utomstående samlar in eller använder vårt innehåll för AI-träning, förklarar kommunikationschefen Marni Greenberg.
– Vi har dessutom infört tekniska skydd, inklusive en ’no AI’-märkning, för att tydligt förhindra otillåten användning.