Under åren 2021 till 2023 steg matpriserna i Sverige med över 28 procent – en prisutveckling som inte skådats på decennier. Nu släpper Konkurrensverket en rapport som visar att prisökningarna på flera baslivsmedel i butik överstigit vad som kan förklaras av ökade kostnader i leverantörsledet.
Myndigheten pekar på brister i konkurrensen, framförallt i dagligvaruhandeln, som en avgörande faktor bakom de höga priserna.
Konkurrensverkets rapport – en uppföljning på en tidigare genomlysning från 2024 – visar att dagligvaruhandeln, livsmedelsindustrin och dess grossister har haft en stabil lönsamhet under de senaste 15 åren – även under den period då matpriserna steg kraftigt.
Det innebär enligt myndigheten att prisökningarna i butik inte enbart kan förklaras av ökade kostnader, utan att butikerna i flera fall höjt priserna mer än vad kostnadsutvecklingen motiverat.
Vår analys visar att lönsamheten i branschen varit stabil under lång tid, även under de år då priserna steg kraftigt. Det stärker vår tidigare bedömning om att konkurrensen i delar av livsmedelskedjan är otillräcklig, säger generaldirektör Marie Östman.
Konkurrensbrister i fokus
Konkurrensverket konstaterar att hög marknadskoncentration, etableringshinder för nya aktörer och låsningar i handelsavtal bidrar till att hålla priserna uppe.
Ica, som har en marknadsandel på omkring 50 procent, granskas särskilt för att undersöka om företagets agerande kan ha begränsat konkurrensen.
– Väl fungerande konkurrens pressar priser och förbättrar effektiviteten. Den samlade bilden utifrån våra analyser visar att det finns förbättringspotential i framför allt butiksledet, vilket i förlängningen kan gynna konsumenterna och dämpa prisnivån i butik, säger Marie Östman.

De omotiverat höjda priserna påverkar hushållsekonomin, särskilt för låginkomsttagare och pensionärer där matkostnaderna utgör en stor del av budgeten.
Flera basvaror som smör, bröd, ost och potatis har fått särskilt stora prishöjningar i butik, överstigande kostnadsökningarna från leverantörsledet.
Matpriserna har vid flera tillfällen väckt debatt i riksdagen, och bland konsumentorganisationer som kräver skärpta regler för att motverka marknadsmakt och främja konkurrens.
Konkurrensverket fortsätter sin granskning av dagligvaruhandeln och avser att föreslå åtgärder för ökad konkurrens och förbättringar av marknadens funktion.