600 000 kronor i återvandringsbidrag för att frivilligt lämna landet är en alldeles för låg summa för många av landets somalier. Den bedömningen gör ordföranden för Somalilands riksförbund efter att ha pratat med sina medlemmar om saken.
Redan förra hösten deklarerade den moderatledda regeringen att man hade för avsikt att kraftigt höja bidraget till de migranter som frivilligt återvandrar till sina hemländer – från 10 000 till 350 000.
Nu har ytterligare detaljer presenterats och det framgår bland annat att ett par kan få upp till en halv miljon kronor för att lämna Sverige, och att familjer kan beviljas ännu högre skattefinansierade summor än så – upp till 600 000 kronor.
– Frivillig återvandring skapar möjligheter för individen att göra en nystart i livet och kan leda till att ekonomin och arbetskraften växer i ett annat land, argumenterar migrationsminister Johan Forssell (M) i ett pressmeddelande.
”Långsiktig försörjning”
För att undvika missbruk är tanken att den som tar emot bidraget, men sedan ändå gömmer sig kvar i Sverige eller senare återvänder ska kunna krävas på återbetalning.
Trots att bidraget mångdubblats väntas det dock få begränsad effekt. Somalilands riksförbund har frågat sina medlemmar om saken och nått slutsatsen att viljan att lämna Sverige på frivillig väg är fortsatt mycket låg – och att detta beror på rent ekonomiska orsaker.
– Jag tror inte att 600 000 för en hel familj blir tillräckligt lockande. De flesta vi intervjuade nämnde betydligt högre belopp, för att det ska kunna lägga grunden för en långsiktig försörjning, uppger ordföranden Mustafa Ismail.
Vill se fokus på utbildningar
Den somaliska intresseorganisationen tycker inte heller att det är positivt att pengarna betalas ut som en engångssumma så länge migranterna som lämnar landet inte också får hjälp att starta egna företag i sina hemländer.
– I stället för pengar till individer bör vi titta på investeringar i företagande, fortsätter Ismail och vill att den svenska regeringen fokuserar på att ta fram utbildningar inom yrken och branscher som bedöms behövas i Somaliland.
Ismail betonar också att en omfattande frivillig återvandring bara kan ske om processen på ett noggrant sätt förankrats med det land som ska ta emot migranterna.
Somaliland är en självutropad republik i nordvästra Somalia med en egen regering, valuta och säkerhetsstyrka som har fungerat som en de facto självständig stat sedan 1991, men saknar internationellt erkännande.
Majoriteten av befolkningen i Somaliland tillhör de somaliska klanerna Isaaq, Gadabuursi och Dhulbahante och de olika släkterna befinner sig ofta i invecklade och utdragna konflikter med varandra eller andra klaner i Somalia.
Konflikterna handlar i regel om makt, naturresurser och inflytande och om att olika klaner anser sig ha historisk rätt till vissa specifika områden som idag kontrolleras av andra släktnätverk – i princip samtliga är dock etniska somalier och delar samma språk, religion, kultur och historiska ursprung.