Sammanlagt har 39 personer dömts för bland annat mordbrand, våld mot tjänsteman och grovt sabotage mot blåljusverksamhet under korankravallerna i Malmö för tre år sedan. En tredjedel av gärningsmännen är dock minderåriga och har därför klarat sig undan fängelsestraff.
Precis som i flera andra svenska städer inträffade våldsamma och omfattande kravaller för tre år sedan efter att den danske politikern och islamkritikern Rasmus Paludan offentligt eldat upp koranen i anslutning till den muslimska fastemånaden Ramadan.
Ursinniga invandrargäng överöste polisen med stenar och brandbomber och satte polis- och räddningsfordon i brand – och händelserna har i efterhand av vittnen beskrivits som scener hämtade från ett krig.
– Vissa poliser har beskrivit upploppen som att vara i en krigszon. Det är enbart en oerhörd tur som avgjorde att ingen polis skadats allvarligt vid händelserna i Malmö, menar Victoria Ingered, en av åklagarna som lett förundersökningar efter påskupploppen i Malmö.
”Enormt pussel”
Bara i Malmö bedöms hundratals personer ha varit inblandade i upploppen, men genom polisens egen dokumentation, samt bilder och filmklipp som skickats in av allmänheten, kunde ett 40-tal identifieras. Utredare har sedan granskat hundratals timmar material för att kunna bevisa vem som gjort sig skyldig till vilka brott.
– Varje misstänkt individ har följts från det att han kom till platsen till att han lämnat. I vissa fall har det varit flera timmar. Varje enskild gärning, till exempel en kastad sten, har sedan dokumenterats, såväl på film som i utförliga film-pm, förklarar Ingered och fortsätter:
– Det har varit ett enormt pussel och filmgranskningen har varit helt avgörande för att få misstänkta dömda för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.
13 slapp fängelsestraff
Utredningen beskrivs som mycket resurskrävande för både polisen och åklagarkammaren, men trots de i många fall låga straffen, anser man att man nått ”goda resultat med fällande domar i stort sett i alla avseenden”.
Av de 39 som dömts i Malmö var 13 minderåriga och fick inget fängelsestraff alls – istället blev påföljderna ungdomstjänst, övervakning eller sluten ungdomsvård.
De övriga 26 är vuxna och har dömts till fängelse på mellan två månader och fem år och sex månader. I genomsnitt handlar det om fängelsestraff på mellan två och tre år. I hela Sverige skadades minst 300 poliser och 14 civila under upploppen, och hundratals gärningsmän runtom i landet har dömts för deltagande.