Beskedet om Trumps handelstullar och omvärldens svar i form av mottullar har lett till blodröda siffror på börsen och larm om att världsekonomin kan vara på väg mot en historisk krasch.
Under måndagen fortsatte fallet, men den oberoende ekonomen Claes Hemberg tror dock att paniken är kraftigt överdriven, att krisen är övergående och bedömer att den svenska ekonomin som helhet sannolikt kommer att klara sig relativt bra.
Hemberg jämför situationen med covid och nedstängningspolitiken för fem år sedan och menar att vi nu möter något motsvarande – där det nu är tullar istället för nedstängningar som skapar ekonomisk osäkerhet.
Ekonomen förklarar att börsens reaktion inte beror på att enskilda bolag går dåligt, utan på osäkerheten kring den framtida ekonomiska utvecklingen, räntor, hushållens ekonomi, internationell handel och politik.
– För ekonomin så innebär det nog ingen konsekvens alls, utan börsen får stöka till på det här sättet. Det är inte konstigt, det händer. Däremot måste ekonomer, politiker och företagsledare komma överens om hur vi ska jobba framöver.
– Vi kan inte överraska varandra med olika strafftullar eller skatter, utan vi måste hitta ett sätt att samarbeta så att vi kan bygga relationer på lång sikt, för det är så ekonomi fungerar. Det bygger på tillit, inte på överraskningar, chockmediciner, falska löften eller falska hot för den delen, fortsätter han i statstelevisionen SVT.
”En liten försening”
Vad gäller den svenska ekonomin tror Hemberg att den förväntade konjunkturåterhämtningen sannolikt kommer att försenas på grund av den rådande osäkerheten, men att effekten förväntas bli kortvarig.
– Vi kommer bara att få en liten försening antagligen. Hushållen väntar med att börja konsumera, köpa ny soffa eller nya kläder för den delen. Man har fått högre löner bara förra veckan, och vi ser att räntorna kommer att vara låga framöver här.
– Tullarna är här och stökar till det, men det är antagligen en övergående fråga som vi diskuterar och kommer att reda ut den närmaste tiden. Det borde inte påverka vår konjunktur på riktigt, utan den blir bara några veckor eller någon månad försenad, spekulerar han.
”Trump talar i nattmössan”
Han betonar att börsoron bör ses som uttryck för själva överraskningsmomentet i tullarna – snarare än som oro för ekonomin som sådan. Hemberg menar också att den som har en sparhorisont på 10 eller 20 år bör sitta still i båten och inte paniksälja sina fonder och aktier – trots den kraftiga nedgången. Detta eftersom dagens utveckling inte kommer att påverka det långsiktiga målet.
– Ibland är det åska och oväder även i vår ekonomi, och idag är det en sån dag, då är det bättre att stanna inomhus och titta på någon film eller kanske baka bullar. Ge dig inte ut nu utan håll dig hemma, skulle jag säga.
Trump har också gått ut och uppmanat den amerikanska centralbanken att sänka räntan, något som Hemberg är mycket kritisk till.
– Han är ganska konsekvent och påstår och påpekar saker som inte en president har med att göra. Vi har en självständig centralbank i USA på samma sätt som vi har i Sverige. Det är en myndighetsperson som har ansvar att titta på inflationen, titta på arbetsmarknaden så att han har en ränta som stödjer samhället och inte bryr sig om politiken i Vita huset.
”Kan inte hålla på så här”
Kina har svarat på Trumps besked genom att införa egna mottullar, och Hemberg tror att många inspireras av kineserna och att EU eller Japan kan fatta liknande beslut.
– Kanske faktiskt signalerar Kina här att vi ställer inte upp på den här politiken som Trump saluför, utan att vi reagerar med samma metod tillbaka.
– Det kanske var en liten överraskning. Men någonstans behövs det också tydliga signaler tillbaka till Vita huset att så här kan man inte hålla på. Om vi ska ha ett samhälle som diskuterar och har tillit till varandra och skapar en handel som vi faktiskt så väl behöver över världen.
”Börsen är en vindpinne”
Ekonomen bedömer att stöket på börsen kommer att fortsätta i max ett par veckor till – och att skälet är att vi helt enkelt inte har varit i den här situationen tidigare.
– Det gör ingenting att börsen hoppar runt litegrann. Den gör det ibland och vi får bara acceptera. De här osäkra dagarna är ofta väldigt korta och intensiva och jobbiga, och vi kanske känner att det gör lite ont i magen.
Hemberg argumenterar för att kronan idag är ovanligt stark och att svenskarna kommer att kunna resa mer än tidigare, att energipriserna är på väg ner och att det finns flera andra goda ekonomiska tecken.
– Bara för att det finns en person i Vita huset i USA som inte förstår ekonomi, så tycker inte jag att vi ska vara oroliga – även om det just nu är oroligt på börsen.
– Ekonomi är någonting som sträcker sig över lång tid, över många generationer ärligt talat. Det är inte någonting som vi löser idag eller i eftermiddag, utan börsen är bara en slags vindpinne som visar vart det rör sig just nu – och det varierar kraftigt, och det får variera.
”Krävs mer medicin och bandage”
Han spekulerar i att Trump kan komma att föreslå nya förhandlingar som svar på mottullarna, och att det sannolikt kan bli nya samtal och diskussioner där alla parter kommer överens om att backa.
– Titta på vad som hände för fem år sedan när han var president senast. Då var det också samma utspel med tullar.
– Nu blev det bredare, häftigare och tuffare tullar, så nu krävs det mer medicin och mer bandage och mer samtal. Så det tar nog någon vecka innan vi får ordning på det här, men vi kan inte ha en politik som är så överraskande eller med så bristfälligt samarbete.
”Inga stora överraskningar”
Vad gäller inflationens utveckling menar Claes Hemberg att den helt enkelt rör sig i cykler – och att den tenderar att stiga i början av året, men sedan sjunker något under våren.
– Det är inga stora överraskningar. Energipriserna faller, bensinpriser faller och ja, det ser gott ut för vår ekonomi. Konjunkturen får fart här förhoppningsvis.
– Svenska hushåll är ganska försiktiga efter de här åren med hög inflation, och det förstår jag – att det tar tid att vinna tillbaka deras förtroende igen, och Riksbanken kämpar med det här. Det är deras viktigaste mål – att få hushållen att komma tillbaka till butikerna och konsumera och leva ett vanligt liv igen, avslutar han.