Nyligen uppmärksammade Nya Dagbladet hur försvarsministrarna i Polen, Litauen, Lettland och Estland meddelat att de tänker dra sig ur den internationella konvention som förbjuder användande av personminor.
I början av april bekräftade även finska makthavare att man också inleder förberedelser för att dra sig ur Ottawafördraget. Den pensionerade svensk-lettiske generalmajoren Karlis Neretnieks vill nu att Sverige gör detsamma och börjar köpa in ”smarta” truppminor.
– Min åsikt är klar. Vi ska göra som finländarna, gå ur Ottawaavtalet, och skaffa oss truppminor, deklarerar Neretnieks, som också tidigare varit rektor på Försvarshögskolan.
Han förklarar att det inom militärpakten Nato finns en plan där den svenska armén snabbt ska kunna ta sig till Finland och bilda gemensamma försvarsstyrkor tillsammans med finländska soldater i händelse av ett eventuellt ryskt angrepp. I ett sådant scenario måste de båda ländernas arméer ha snarlika regelverk, argumenterar han.
– Hur ska vi göra när svenska chefer ska föra befäl över finska förband? Ska en svensk chef säga åt en finsk att du får inte använda truppminor, för att du lyder under svenskt befäl? Så fungerar det inte i verkligheten.
Dödar tusentals årligen
Finlands försvarsminister, Antti Häkkänen, bedyrar att ”minorna endast är avsedda för krig” och ”inte kommer att strös ut i naturen”. Genom åren har dock personminor vållat enormt civilt lidande – och bara under 2021 uppskattas 5500 personer ha dödats av dem – varav många var barn.
Miljontals oförstörda personminor finns fortfarande utplacerade i tidigare krigszoner runtom i världen – och kan när som helst detonera när någon råkar trampa på dem. Detta är också ett av de primära skälen till att cirka 160 av världens länder förbundit sig att sluta lagra, producera eller använda vapentypen.
Neretnieks argumenterar dock för att dagens moderna personminor kan slås på och av genom fjärrstyrning – och han betonar att vissa modeller slutar fungera efter en viss tid.
– Skälen till att ta bort minorna var ju att de ofta låg kvar efter att striderna var slut. Då var de farliga för barn, bönder och alla som gick omkring i terrängen… Jag förespråkar att vi ska frångå Ottawaavtalet och skaffa såna här truppminor med autodestruktion, fortsätter han.
”Var alldeles för entusiastiska”
Sverige undertecknade konventionen 1998, året efter att den togs fram, men generalmajoren menar att det var ett stort misstag.
– Jag tyckte att vi var alldeles för entusiastiska för ett förbud när det var som mest diskussioner där 1996–1997. Det var ju helt uppenbart att ryssarna inte hade för avsikt att skriva på något sådant, slår han fast.
Det kan noteras att det inte bara är Ryssland som valt att inte skriva under konventionen. Militära stormakter som USA och Kina har hittills också vägrat att underteckna Ottawafördraget, och samma sak gäller exempelvis Israel, Indien, Iran och både Nord- och Sydkorea.