Korruptionen inom svenska kommuner och regioner bedöms vara utbredd – men många korruptionsbrott uppdagas aldrig.
Nu vill polisens nationella antikorruptionsgrupp (NKG) se en lagändring som gör det obligatoriskt för kommuner och regioner att polisanmäla alla misstänkta fall av korruption.
Inom statliga verksamheter måste ansvariga idag anmäla alla misstankar om korruptionsrelaterad brottslighet till polisen – men det kravet finns i dagsläget varken för kommuner eller regioner vilket leder till att polisen inte får kännedom om brottsligheten, och således heller inte kan utreda den.
– Det är viktigt att få in anmälningar om misstänkt korruption från hela den offentliga sektorn. Idag bedömer vi att det finns ett stort mörkertal både inom kommunal och regional verksamhet, säger juristen Natali Engstam Phalén vid nationella antikorruptionsgruppen.
NKG pekar på att merparten av den offentliga sektorns korruptionskänsliga verksamhet finns just i kommunerna och regionerna, och det kan exempelvis handla om att bidrag betalas ut trots att mottagaren inte har rätt till pengarna, eller att tillstånd och offentliga upphandlingar beviljas på felaktiga grunder.
Hälso- och sjukvården pekas ut som särskilt korruptionskänslig, och polisen pekar på att den organiserade brottsligheten gärna försöker ta över alla verksamheter som kan göda den kriminella ekonomin.
Anställda köps ut
– Det är viktigt att samma regler gäller för hela den offentliga sektorn i fråga om hur man ser på korruptionsbrott. Det är inte rimligt att kommuner och regioner inte polisanmäler alla korruptionsmisstankar. Skadeverkningarna av korruption är desamma oavsett om det sker i kommuner, regioner eller staten. Det handlar i slutändan om allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet och hur skattepengar används, fortsätter Engstam Phalén.
Man noterar att det mellan 2023 och 2024 bara anmäldes 107 korruptionsbrott till NKG – och att endast 15 av dessa kom från svenska kommuner och regioner.
– Det är bekymmersamt med tanke på att så stor del av korruptionskänslig verksamhet bedrivs på kommunal och regional nivå. Ofta hanteras korruptionsmisstankar arbetsrättsligt genom att anställda köps ut. Risken är då att personen kan fortsätta sin brottslighet på andra offentliga arbetsplatser, konstaterar juristen.
Nu vill man se en lagändring där ansvariga på Sveriges kommuner och regioner blir skyldiga att anmäla all misstänkt korruption – och man menar att lagstiftarna bör kunna använda det regelverk som redan finns och gäller statliga verksamheter.
– Det skulle skicka en tydlig signal om vikten av att med kraft bekämpa korruption inom hela den offentliga sektorn. Vi tror också att det skulle ha en brottsförebyggande effekt samtidigt som fler kan lagföras, avslutar Natali Engstram Phalén.