Tjurfäktning i Mexico City får fortsätta – men utan våldsinslag. En ny lag förbjuder nu den traditionella formen där tjuren skadas eller dödas, vilket väckt protester från anhängare.
Tjurfäktning har sina rötter i Iran, men förekommer idag främst i Spanien, södra Frankrike och i ett antal latinamerikanska länder som exempelvis Mexiko och Colombia. Det en form av underhållning som i korthet innebär att en tjurfäktare (matador) strider mot en tjur. Det är uppgjort för att matadoren ska vinna och man skadar samt tröttar ut tjuren så att det ska vara möjligt. Bland annat är det tradition att sticka en lans i tjurens nacke.
Uppvisningen avslutas med att tjuren dödas på plats med ett svärd och om uppvisningen varit tillräckligt bra kan matadoren få med sig ett öra eller svansen som trofé.
Lagstiftare i Mexico City har med 61 röster mot 1 röstat igenom en ny lag som förbjuder den våldsamma delen av tjurfäktning, rapporterar AP News. Tjurar får inte längre skadas eller dödas under uppvisningarna, och vassa föremål förbjuds. Tjurarnas horn ska också skyddas, och matadoren tillåts endast använda sitt röda skynke och mantel.
Beslutet har mötts av kraftiga protester från tjurfäktningsanhängare, som menar att lagen hotar en kulturell tradition. Flera försökte bryta igenom en polisbarrikad vid den lokala kongressen efter omröstningen och bar skyltar med texten ”Att vara ett fan av la fiesta brava (tjurfäktning) är inte ett brott, det är en stolthet”.
Många års debatt
Debatten kring tjurfäktning har pågått under många år i latinamerikanska länder, där djurrättsaktivister betraktar den som djurplågeri, samtidigt som andra pekar mot att det är en tradition att hålla fast vid. Under 2022 förbjöd en domare tjurfäktning i Mexico City och stängde ner en av de största tjurfäktningsringarna i världen. Året efter upphävde dock Mexikos högsta domstol beslutet, utan någon till synes rimlig förklaring, och öppnade upp tjurfäktningsringarna igen.
Med den nya lagen hoppas förespråkare att djurskyddet nu får starkare förankring – utan att förbjuda traditionen i sig.
– Det var antingen det här eller ingenting, säger Sofía Morín, djurrättsaktivist från organisationen Culture Without Torture, Mexico Without Bullfighting, som leder initiativet till lagändringen. Vi föredrar det här eftersom det utan tvekan är ett stort steg i riktning mot att skydda djuren.