USA har pausat allt underrättelsesamarbete med Ukraina, bekräftar representanter för den amerikanska regeringen.
Beslutet bedöms ha stor påverkan på den ukrainska arméns förmåga att spåra ryska trupprörelser och välja ut mål med hjälp av avancerade vapensystem.
Enligt bedömare har den amerikanska underrättelseinformationen under kriget varit helt avgörande för Ukraina – särskilt under krigets tidiga skeden. Att USA försedde sina allierade med information om fienderörelser i realtid anses ha varit en starkt bidragande orsak till att Rysslands förhoppningar om en snabb seger grusades.
Nya Dagbladet rapporterade nyligen om att Trump-administrationen stoppar allt militärt stöd till Kiev fram tills dess att man bedömer att president Volodymyr Zelenskyj visat sig villig att arbeta för en varaktig fred – och detta gäller alltså även underrättelser och informationsdelning.
Det amerikanska Missilsystemet ATACMS och det mobila raketartillerisystemet HIMARS är två av de vapentyper vars användningsområden nu förväntas bli betydligt mer begränsade för den ukrainska armén.
– Vi har tagit ett steg tillbaka och pausar och granskar alla aspekter av denna relation, bekräftade den nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Waltz under gårdagen.
Has the U.S. paused sharing intelligence with Ukraine?
“We are pausing, assessing, looking at everything across our security relationship,” National Security Adviser Mike Waltz tells CBS Mornings, adding that the Trump administration is looking to engage in “shuttle diplomacy”… pic.twitter.com/9fvvmakixk
— CBS Mornings (@CBSMornings) March 5, 2025
Stödet kan återupptas
Enligt samme Waltz kan dock underrättelsestödet till Ukraina komma att återupptas om Zelenskyj bedöms vara samarbetsvillig och delta i fredsförhandlingar på Trump-administrationens villkor.
– Om vi kan säkra dessa förhandlingar, ta steg mot dem och införa förtroendebyggande åtgärder, kommer presidenten att överväga att lyfta pausen. Vi måste veta att båda sidor verkligen förhandlar mot en partiell och sedan permanent fred, heter det.
CIA-chefen, John Ratcliffe, är också noga med att påpeka att underrättelsestoppet ska betraktas som en ”paus” och tror att stödet kommer att återupptas på sikt om Zelenskyj går med på de amerikanska kraven.
Oppositionen: ”Oförlåtligt”
Ukrainska företrädare har inte offentligt velat kommentera beskedet, men anonyma regeringskällor bekräftar att man inte längre får koordinater från USA. Som väntat rasar Trumps motståndare och EU-politiker mot stoppet och hävdar att Trump nu rycker bort nödvändigt stöd från en allierad i kampen mot Ryssland.
– Tanken att vi nu ska undanhålla livräddande information från ukrainare som kämpar och dör är oförlåtlig, dundrar Connecticut-demokraten Jim Hines.
Det är också något oklart hur den amerikanska pausen påverkar underrättelsedelningen mellan Ukraina och andra västländer, inklusive de övriga medlemmarna i Five Eyes-samarbetet (USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland).
Dave Pares, talesman för Storbritanniens premiärminister Keir Starmer, vägrade bekräfta om Storbritannien fortfarande delar amerikansk underrättelseinformation med Ukraina, men betonade att man fortsatt står bakom Kiev.
– Vi kommer att göra allt för att sätta Ukraina i den starkaste möjliga positionen inom alla aspekter av vårt stöd, särskilt inom försvar och säkerhet. Vår position har inte förändrats.