En Washington-baserad människorättsorganisation har lämnat in en anmälan till Internationella brottmålsdomstolen och uppmanar ICC att starta utredningar mot Joe Biden, förre utrikesministern Antony Blinken och den tidigare försvarsministern Lloyd Austin.
Democracy for the Arab World Now (DAWN) anklagar de tre för att ha medverkat till israeliska krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Gaza genom omfattande vapenleveranser och orubbligt diplomatiskt stöd.
Enligt DAWN bidrog dessa tjänstemäns agerande under Gaza-kriget avsiktligt till grova övergrepp mot civila, i strid med internationell straffrätt enligt ICC:s Romstadga. Inlagan som omfattade 172 sidor lämnades till domstolens chefsåklagare Karim Khan tidigare i januari.
Organisationen bedömer att Biden, Blinken och Austin ”bistod och uppsåtligen bidrog” till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten begångna av Israels militär i Gaza. Den rättsliga grunden åberopas i Romstadgans artikel 25(3), som kriminaliserar att medvetet underlätta någon annans brottslighet.
Bland de förbrytelser som listas finns avsiktliga attacker mot civila och civil infrastruktur, omfattande förstörelse, dödande och fördrivning av civila – handlingar som utgör krigsbrott och brott mot mänskligheten enligt Romstadgan.
”De såg till att USA:s stöd fortsatte trots vetskapen om att detta stöd bröt mot USA:s lagar som förbjuder militärt stöd till våldsamma säkerhetsstyrkor, ignorerade uppmaningar från FN:s tjänstemän och organ och trotsade Internationella domstolens order om att upphöra med försäljning, överföring och avledning av vapen till Israel som kunde användas för att begå folkmord i Gaza”, skriver organisationen.

Amerikanska bomber förstörde skolor
DAWN betonar att de tre amerikanska beslutsfattarna agerade med full vetskap om konsekvenserna av deras beslut, och att deras stöd väsentligen möjliggjorde Israels militära operationer trots rapporter om allvarliga övergrepp och krigsförbrytelser.
Organisationen framhåller att bomberna som förstörde palestinska sjukhus och skolor var av amerikanskt ursprung, vilket enligt DAWN understryker USA:s direkta roll i folkmordet.
Man pekar på hur Biden-administrationen försåg Israel med vapen och annan militär utrustning för minst 17,9 miljarder dollar och delade underrättelseinformation med landets militär.
”President Biden gjorde personligen överföringen av amerikanska vapen och medel till Israel möjlig inom och utanför strikta amerikanska regler, inklusive genom att i vissa fall kringgå kongressens granskning, förhindra offentlig granskning och väsentligt bidra till att brotten begicks”, argumenterar människorättsorganisationen.

Stoppade FN-resolutioner
Man pekar också på att det var Biden som godkände att USA:s FN-ambassadör la in sitt veto mot resolutioner som försökte stoppa eller begränsa Israels attacker mot civila.
”Dessa veton understryker president Bidens roll i att beröva civila i Gazaremsan föremål som är oumbärliga för deras överlevnad, ett svältrelaterat brott. President Biden har dessutom upprepade gånger gjort offentliga uttalanden som visar hans personliga och orubbliga stöd för Israel trots kännedom om dess pågående brott, och har till och med rättfärdigat dessa brott som acceptabelt ’självförsvar’”, konstaterar man.
Vad gäller Blinken så stödde även han besluten och försvarade öppet Israels militära agerande – trots invändningar från sina egna rådgivare om att vapnen användes mot civila.
Den dåvarande försvarsministern, Lloyd Austin, säkerställde i sin tur att Pentagon fortsatte leverera avancerad vapenutrustning, trots vetskap om att den användes i Gaza, och betonade vid upprepade tillfällen att USA stod bakom Israels invasion och bombningar.

”Ren antisemitism”
Internationella brottmålsdomstolen utreder sedan tidigare misstänkta krigsbrott i Palestina. Det delvis självstyrande territoriet anslöt sig till ICC 2015, vilket ger domstolen jurisdiktion över brott begångna på palestinsk mark.
Domstolen har redan utfärdat arresteringsorder mot högt uppsatta israeliska ledare, inklusive premiärminister Benjamin Netanyahu och tidigare försvarsministern, Yoav Gallant, för krigsförbrytelser begångna under invasionen.
Även om USA och Israel inte är parter till ICC fastslog domstolen att icke medlemmars medborgare kan åtalas för brott begångna på en medlems territorium – i detta fall Palestina. DAWN skriver att amerikanska domstolar knappast har något intresse av att utreda de misstänkta krigsförbrytelserna och att det därför istället är upp till ICC att pröva fallen.
Både Washington och Jerusalem förväntas motsätta sig att ICC går vidare med fallet och Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, har tidigare avfärdat ICC:s utredningar som ”ren antisemitism”.
Democracy for the Arab World Now beskriver sig själva som en demokrati- och människorättsorganisation och grundades 2018 av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.
Organisationen arbetar enligt egen utsago för att skapa ”en värld där de mänskliga rättigheterna, friheten och värdigheten för varje person i Mellanöstern och Nordafrika upprätthålls av demokratiskt valda regeringar, skyddas av oberoende institutioner och organisationer i det civila samhället som arbetar under rättsstatsprincipen och stöds av internationella regeringar och institutioner runtom i världen”.
Målsättningen med arbetet i USA är att den amerikanska regeringen ”upphör med stödet till odemokratiska regeringar” i Mellanöstern och istället inser att amerikanska intressen ”skyddas bättre av en politik som främjar fred, frihet, jämställdhet och rättvisa”.
Organisationens grundare, Khashoggi, mördades 2018 på det saudiska konsulatet i Istanbul – enligt uppgifter av saudiska agenter på uppdrag av kronprinsen Mohammed bin Salman.