Även om det finns likheter mellan EU och Brics betonar Kremls talesman Dmitrij Peskov också att skillnaderna mellan de båda är mycket stor – och att Brics överhuvudtaget inte bör klassas som en organisation i dagsläget.
De senaste åren har Brics uppmärksammats allt oftare, även i svensk nyhetsrapportering och politiska debatter – samtidigt som många kanske uppfattar att det inte är helt tydligt vad det är för typ av samarbete eller hur detta skiljer sig från exempelvis Europeiska unionen.
Under det pågående Brics-toppmötet betonade Peskov att Brics till skillnad från EU idag ”inte har de nödvändiga attributen för att betraktas som en organisation” – eftersom man varken har en gemensam stadga eller några tydligt definierade och bindande regler.
Istället menar han att samarbetet ska ses som en ”sammanslutning av länder som delar gemensamma värderingar och gemensamma riktlinjer” och som har förbundit sig att följa principerna om ömsesidig respekt och ömsesidig nytta utan någon ”monocentrism”, rapporterar ryska statskanalen RT.
”Hel uppsättning skyldigheter”
EU å andra sidan beskrivs som en organisation som har många och mycket tydligt definierade stadgar, lagar och regler, bindande dokument och ”en hel uppsättning ömsesidiga skyldigheter”.
Enligt Kreml är Brics enda målsättning att sträva efter att gynna deltagarländernas ömsesidiga intressen, och detta uppges vara vad samarbetet bygger på.
Idag representerar gruppen med sina tio medlemsländer knappt hälften av världens befolkning, och en dryg tredjedel av den globala bruttonationalprodukten, och det rapporteras att ytterligare ett 30-tal länder har uttryckt intresse för att antingen ansluta sig eller på andra sätt samarbeta med Brics.