Trots ständigt nya vapenleveranser av allt tyngre vapen och ekonomiskt stöd i mångmiljardklassen tror allt färre européer att Ukraina faktiskt har en chans att vinna kriget mot Ryssland militärt. Istället är den vanligaste uppfattningen att kriget kommer att sluta med någon form av kompromissavtal.
Det är European Council on Foreign Relations som genomfört en undersökning i 15 länder och det framgår att synen på Ukrainas möjligheter skiljer sig markant i de olika länderna. I Ukraina tror 58% av de tillfrågade att de kommer att vinna kriget, följt av 38% av esterna och 20% av polackerna.
Allra mest skeptiska är grekerna och italienarna där bara 3% tror på ukrainsk seger – men även i länder som Spanien, Nederländerna, Storbritannien, Frankrike och Tyskland är det under 10% av de svarande som tror att Ukraina kan vinna kriget. Vad gäller Sverige tror 17% av svenskarna på ukrainsk seger.
Inte heller tror en större del av befolkningen i något av länderna att Ryssland kommer att vinna kriget – i Grekland tror flest på rysk seger med 31%. Istället är den vanligaste uppfattningen (mellan 30 och 49% beroende på land) att kriget inte kommer att avgöra på slagfältet utan genom att någon form av kompromiss nås.
Det kan också noteras att i februari 2023 – ett år efter att kriget inleddes såg européernas förtroende för den ukrainska armén helt annorlunda ut. Då uppgav hela 61% att Ukraina skulle vinna kriget.
Få vill sätta in egna soldater
I ECFR:s mätning framgår det också att en mycket liten minoritet (mellan 4 och 22%) av medborgarna i samtliga deltagande länder stödjer idén att sätta in egna soldater mot Ryssland.
När det kommer till att vilja öka försvarsbudgeten med hänvisning till situationen i Ukraina och istället skära ner på sjukvård, brottsbekämpning och utbildning ligger Sverige i topp bakom Polen och Estland. 41% av svenskarna förespråkar detta.
Det bör nämnas att även om få idag tror på ukrainsk seger anser de flesta européer enligt undersökningen ändå att deras länder på olika sätt ska hjälpa Ukraina, exempelvis genom tekniskt bistånd och vapenleveranser. Endast i Bulgarien, Grekland och Italien svarar en att det är en ”dålig idé” att öka vapenleveranserna.
Undersökningarna genomfördes i Bulgarien, Estland, Frankrike, Storbritannien, Grekland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Ukraina.