I ett tal deklarerade Hamas politiske ledare Ismail Hanyeh att man är öppna för förhandlingar med Israel om slut på kriget – men att ett slutgiltigt avtal måste bana väg för en självständig palestinsk stat där Jerusalem är huvudstad.
Det var under onsdagen Haniyeh sade att Hamas har beredskap för dialog med Israel med förhoppning om att dessa samtal kan bidra till att ena palestinierna på Västbanken och Gazaremsan, rapporterar den arabiska nyhetsbyrån MENAFN.
– Vi är öppna för att diskutera alla arrangemang eller initiativ som kan få slut på aggressionen och leda till en politisk väg som säkrar det palestinska folkets rätt till en självständig stat med Jerusalem som huvudstad, sade Hamasledaren.
Han varnade vidare för att det skulle vara en ”illusion” att utesluta Hamas och andra väpnade grupper från efterkrigstidens lösningsprocesser samt betonade det nödvändiga i att involvera ”motståndsgrupper” i alla förhandlingar.
18 000 dödade palestinier
Hanyehs uttalanden kommer kort efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu antytt att idén om en palestinsk stat inte längre är livskraftig. Netanyahu lovade att aldrig ”upprepa misstaget från Oslo”, med hänvisning till fredsavtalet från 1993 som ursprungligen banade väg för en suverän palestinsk nation men som har mött många hinder och sammanbrott under årens lopp.
Under Israels bombningar och invasion av Gaza har omkring 18 000 människor dödats hittills, enligt människorättsgrupper och palestinska myndigheter. Flertalet av dessa har varit kvinnor och barn.
I början av december gick Israel ut offentligt och påstod att man dödat minst 5000 medlemmar i Hamas, men uppgifterna är svåra att verifiera.
Omvärldsanalytiker och bedömare är dock överlag eniga om att Hamas, och andra enkelt utrustade militanta palestinska grupperingar, har extremt svårt att stå emot den högteknologiska israeliska armén som ofta brukar beskrivas som en av världens främsta.
Kampen om Jerusalem intensifierades i början av 1900-talet med den växande sionistiska rörelsen som förespråkade skapandet av en judisk stat i området, som då var Palestina, under ottomansk och senare brittisk kontroll. Samtidigt fanns det en stor arabisk palestinsk befolkning som motsatte sig denna rörelse och strävade efter självständighet.
Efter andra världskriget ökade kraven och påtryckningarna för skapandet av en judisk stat, vilket ledde till FN:s delningsplan 1947, som föreslog att dela Palestina i en judisk och en arabisk stat. Jerusalem skulle vara en internationellt kontrollerad stad på grund av dess betydelse för judar, kristna och muslimer. Denna plan accepterades av judiska makthavare men avvisades av arabiska ledare.
När staten Israel utropades 1948 följde det arabisk-israeliska kriget, varvid Jerusalem delades. Israel kontrollerade västra delen, medan Jordanien tog kontroll över den östra delen, inklusive den gamla staden. Denna uppdelning varade till 1967, då Israel under sexdagarskriget erövrade östra Jerusalem och således tog kontroll över hela staden. Övertagandet har inte erkänts internationellt och fördömts av många länder.
Palestinierna, å sin sida, ser östra Jerusalem, inklusive den gamla staden och dess heliga platser, som huvudstad i en framtida palestinsk stat. Israel betraktar dock hela Jerusalem som sin eviga och odelbara huvudstad.
Konflikten om Jerusalem är således inte bara en territorial tvist utan också en djupt religiös och kulturell sådan. Dessutom inryms i Jerusalem heliga platser för såväl judendomen (Västra muren), kristendomen (Heliga gravens kyrka) och islam (Klippdomen och Al-Aqsa-moskén), vilket gör dess status särskilt komplex och känslig.