Allt fler finska barn från låginkomstfamiljer upplever brist på mat i hemmet, visar en ny rapport från Rädda Barnen. Samtidigt upplever 80 procent av fattiga barn en ekonomisk stress.
Rapporten, ”Barnets röst 2023”, gjordes under våren 2023 där 1725 unga från hela Finland svarade på en enkät som skickades ut genom Rädda Barnen. Majoriteten av de som svarade var flickor och de flesta i åldern 13-15 år, men även yngre barn svarade. 14 procent av barnen ansåg att man tillhörde en familj med låg inkomst.
I rapporten kunde man se att 14 procent barn i låginkomsttagarfamiljer upplever att man inte har tillräckligt med mat i hemmet. Den siffran låg på nio procent när rapporten gjordes förra året. Bland alla barn som svarade upplevde två procent att man inte hade tillräckligt med mat hemma, en siffra som legat stadigt sedan förra året.
– I fjol kunde vi inte utgående från enkäten tala om signifikant brist på mat i familjerna, men i år är antalet barn som vittnar om matbrist uppseendeväckande. Det väcker oro för hur stor kris det är på gång i låginkomsttagarfamiljernas vardag i Finland just nu, säger barnfattigdomsexpert Johanna Vinberg från Rädda Barnen, till finska statskanalen Yle.
Föräldrar äter mindre
Rapporten belyser även att vissa familjer är beroende av livsmedelshjälp, och att en del föräldrar minskar sitt egna matintag för sina barns skull. Detta resulterar i strama matbudgetar som kompromissar med måltidens variation och kvalitet. Utöver matbesparingar görs nedskärningar också på nödvändigheter som vinterkläder, hygienprodukter och till och med värme och vatten.
90 procent av barnen i fattiga familjer upplever att hushållet i stort hade svårt att klara av utgifterna. Vidare uppgav 30 procent av barnen att de varit tvungna att ge upp en betald hobby eftersom familjen inte längre har råd. Ytterligare en fjärdedel uppger att de inte kan delta i sociala aktiviteter med sina vänner på grund av ekonomin.
”Barn känner sig ojämlika med sina vänner eftersom de inte kan delta i samma saker och familjens ekonomiska problem kan orsaka skam”, står i rapporten.
Barn blir ekonomiskt stressade
Barn från låginkomstfamiljer upplever också mer negativa känslor jämfört med andra respondenter där man också är mer benägna att se sina föräldrars stress. 64 procent barn i familjer med låga inkomster upplever sin psykiska hälsa som dålig, jämfört med 39 procent i de andra inkomstgrupperna. 80 procent fattiga barn uppger att de lider av stress på grund av ekonomin.
”Det är dags att lyssna på barnen och göra förändringar i samhället som stöder familjer och barn”.
Tidigare i år släppte även finska Institutet för hälsa och välfärd (THL) en rapport som visade att ungefär en femtedel av finländarna inte har råd med basbehov som mat och hälsovård. Rapporten visade att den ekonomiska utsattheten i landet var mest utbredd i åldersgruppen 20 till 39 år.