Fler hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop

Förstörelsen av den europeiska ekonomin

publicerad 13 september 2023
– av Sofie Persson
Många har idag mycket svårt att finansiera ens de mest grundläggande behoven.

Ungefär vart tredje svenskt hushåll har svårt att få ihop ekonomin, visar en ny undersökning. Bland ensamstående har 30 procent gått minus varje månad under det senaste halvåret.

Det senaste halvåret har de svenska hushållens ekonomiska marginaler försämrats jämfört med i början av året. Idag uppger 32 procent att de har en budget som precis går ihop eller att man går minus varje månad, visar en undersökning från Kantar Sifo tillsammans med beräkningar av Swedbank. I januari låg den siffran på 25 procent.

Vidare har andelen som har en sparbuffert på två månadslöner efter skatt minskat till 68 procent, i januari låg den siffran på 73 procent. Även omkring 30 procent av svenskarna har behövt använda sina sparpengar för nödvändiga utgifter det senaste halvåret.

Av ensamstående med barn uppger nära 30 procent att man gått minus varje månad och 24 procent av ensamstående får ekonomin att nätt och jämnt gå ihop.

Bara sedan i januari har de nödvändiga kostnaderna ökat med över 700 kronor per månad för en ensamstående med två barn, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom, till Dagens Juridik.

Nära 30 procent av svenskarna uppger att de känner stress eller oro kring sin privatekonomi, för två år sedan låg den siffran på 20 procent och det är de yngre som känner mest oro.

–  I ekonomiskt oroliga tider är det därför inte konstigt att de yngre känner större oro än de äldre, de har inte hunnit bygga upp sin privatekonomi i samma utsträckning än, säger Falkenhäll.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.