Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms till 19 års fängelse för extremism, enligt rapporter från ryska medier. Han anklagas även för att ha ”rehabiliterat den nazistiska ideologin” och offentligt hetsat till extremistisk verksamhet. Navalnyj förnekar alla anklagelser och hävdar att rättegången är politiskt motiverad.
Inför domen skrev Navalnyj på sociala medier:
– Det kommer att bli ett långt fängelsestraff, ett stalinistiskt straff.
Rättegången hölls på högsäkerhetsfängelset IK-6 i Moskva, där Navalnyj redan avtjänar ett nioårigt fängelsestraff.
Den nya anklagelsen härrör från Navalnyjs antikorruptionsstiftelse och partikontor, som tidigare stämplats som extremistorganisationer av ryska myndigheter 2021. Navalnyj visade sig i rättssalen klädd i fångdräkt, och lyssnade med ett allvarligt ansiktsuttryck när domen lästes upp.
Västvärlden har reagerat starkt på domen. Frankrike har beskrivit domen som ”rättslig förföljelse”. Volker Turk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, kräver att Navalnyj släpps omedelbart. Turk uttrycker sin oro i ett uttalande:
– Den nya domen som i dag föll mot oppositionsfiguren Aleksej Navalnyj väcker förnyad allvarlig oro över rättsliga trakasserier och utnyttjande av domstolssystemet för politiska syften i Ryssland.
Även EU:s rådsordförande, Charles Michel, kritiserar domen:
– Den senaste domen i ännu en skenrättegång mot Aleksej Navalnyj är oacceptabel.
Frankrike och Tyskland ansluter sig till kritiken. En talesman för det franska utrikesdepartementet kräver att Navalnyj omedelbart och villkorslöst ska befrias och kallar händelsen för en ”rättslig förföljelse”.