I en stämningsansökan som författats av Amerikanska Jungfruöarna pekas den förre Barclays- och JP Morgan-vd:n Jes Staley ut som en möjlig ”operatör” i pedofilen Jeffrey Epsteins trafficking-nätverk.
Det konstateras också att Staley, trots sin nära personliga relation med den dömde sexualförbrytaren, tilläts fatta beslut om bankens fortsatta ekonomiska samarbete med Epstein.
”J.P. Morgan blundade för bevisen för människohandel under mer än ett decennium på grund av Epsteins egna finansiella fotavtryck och på grund av de affärer och kunder Epstein kom med och lovade att ta till banken”, skriver man bland annat.
I stämningsansökan som lämnats in av Amerikanska Jungfruöarna framgår bland annat att Staley och Epstein hade ”en djup vänskap” och har skickat ett mycket stort antal e-postmeddelanden till varandra genom åren.
Storbanken J.P. Morgan har tidigare anklagats för att ha kopplingar till Epstein och hans sexhandelsnätverk. Jes Staley arbetade som vd för banken fram till 2013 – då han sedan blev vd för konkurrenten Barclays.
Minst 1200 mejl ska ha skickats mellan Epstein och Staleys officiella e-post mellan 2008 och 2012. Under samma tidsperiod ska banken ha tillhandahållit minst 55 bankkonton kopplade till Epstein, med tillgångar på hundratals miljoner dollar. I november 2021 tvingades Staley bort från Barclays efter att styrelsen uttryckt sin ”besvikelse” över att en rapport kopplade ihop honom med den dömde sexförbrytaren.
Besökte Epsteins lyxbostad
Enligt stämningsansökan finns det dock fog att misstänka att bank-toppen inte bara var en nära vän till Epstein – utan också personligen involverad i Epsteins sexhandelsnätverk. Det framgår också att Staley och Epstein fortsatt sin korrespondens efter att Epstein dömts till fängelse för sexualbrott – och att han också besökt Epsteins lyxbostad vid ett flertal tillfällen, en plats där många av övergreppen ska ha ägt rum.
Det framgår vidare att Staley ska ha tillåtits att fortsätta fatta beslut kring Epsteins bankkonton trots den nära privata relationen de två emellan. Han ska också ha fått i uppdrag att diskutera trafficking-anklagelserna med denne.
Vidare anklagas J.P. Morgan för att ha utfärdat betalningen till ”ett flertal kvinnor med östeuropeiska efternamn som offentligt och internt identifierats som Epsteins rekryter” – bland annat 600 000 dollar till en kvinna som pedofilen ”köpte” när hon var 14 år.
Organiserade bankens eget Pridetåg
Många trodde att stämningsansökan mot storbanken skulle läggas ner efter att riksåklagaren Denise George under oklara omständigheter tvingades avgå från sin post kort efter att processen inleddes, men så verkar det alltså inte bli. Staley uppger själv att han är ”chockerad, arg och upprörd” över anklagelserna som riktas mot honom och att han avslutade sin relation med pedofilen under 2015.
Noterbart är också att Jes Staley pekas ut som en varm anhängare till hbtq-rörelsen och arbetat aktivt för att göra även J.P. Morgan till ett mer ”hbtq-vänligt” företag där han bland annat ska ha spelat en nyckelroll i uppbyggandet av bankens eget Pridetåg. Staley ska också vara en stor supporter till Demokraterna och till tidigare presidenten Bill Clinton och har anordnat flera insamlingar till partiet i sin lyxiga New York-lägenhet.
Det har också framkommit att ansvariga för J.P. Morgan redan i ett tidigt skede av sina interna utredare rekommenderades att avbryta samarbetet med Epstein på grund av alla affärsmässiga och juridiska tveksamheter – men att man ändå valde att låta detta fortsätta under flera år framåt.
En annan detalj i sammanhanget är att Epstein förmedlade kontakten mellan J.P. Morgan och miljardären Glenn Dublin – vars investmentbolag Highbridge Capital Management sedan köptes upp av banken. Även Dublin har anklagats för att ha våldfört sig sexuellt på ett av Epsteins offer.
Det har också tidigare uppdagats att Epstein fört diskussioner med J.P. Morgan och Bill and Melinda Gates Foundation om att skapa en välgörenhetsfond i mångmiljardklassen och att Bill Gates och hans anställda vid flera tillfällen ska ha besökt Epstein i dennes privata bostad.
Ytterligare en prekär detalj är att det under nyårsafton 2022 offentliggjordes att riksåklagaren Denise George tvingades avgå från sin post – dagen efter att hon lämnat in stämningsansökan mot J.P. Morgan – på direkt order av guvernören Albert Bryan.
BREAKING: Attorney General Denise George gets terminated just days after she filed a lawsuit against JPMorgan Chase for aiding Jeffrey Epstein.
The elites are getting scared.
— Collin Rugg (@CollinRugg) January 2, 2023
Någon officiell orsak till avskedandet har inte angetts, men enligt källor ska guvernören ha varit ”missnöjd” och ”oense” med George under en lång tid.