MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 15 maj 2025

torsdag 15 maj 2025


Här är bilderna från nya James Webb-teleskopet

publicerad 13 juli 2022
– av Sofie Persson
Nasas nya bilder visar bland annat tusentals galaxer som ligger ungefär 4,6 miljarder ljusår bort och Carinanebulosan.

Under gårdagen publicerade Nasa nya bilder tagna med det avancerade James Webb-teleskopet. Bilderna beskrivs som ett stort ögonblick för astronomin och är de skarpaste bilderna man hittills sett från rymden.

Nasa har publicerat nya, avancerade bilder man tagit med hjälp av James Webb-teleskopet som sköts upp i rymden vid årsskiftet. Bilderna visar bland annat galaxer som ligger tusentals ljusår bort.

Det har i praktiken tagit nära trettio år för Nasa att designa, bygga, skjuta upp och nu presentera de första bilderna från James Webb-teleskopet, rapporterar den brittiska statskanalen BBC. Bilderna är de hittills skarpaste från rymden och BBC:s vetenskapsredaktör Rebecca Morelle menar att bilderna innebär ett ”enormt ögonblick” för astronomin eftersom de innehåller en ”svindlande” mängd information. Med teleskopets hjälp hoppas hon även att det är möjligt att kunna upptäcka beboeliga planeter bortom vårt solsystem.

Detta är dock bara början för James Webb-teleskopet, menar Nasa-administratören Bill Nelson och att de här bilderna endast är resultatet av ett par dagars observation.

Det kommer inte att sluta – det här teleskopet har bränsle för 20 år, säger Nelson.

 

Foto: Nasa

Den första bilden som släpptes beskrivs som en ”liten del av himmel” som visar tusentals galaxer som ligger ungefär 4,6 miljarder ljusår bort. Fysikern Brain Cox menar att storleken på bilden motsvarar ”ett sandkorn” som man håller på ”armlängds avstånd”. Cox säger att varje ”dunkel fläck” och de ”spiralformande fläckarna” är galaxer, ”100 miljarder kanske upp till en biljon stjärnor”. De ”märkliga bågarna” i fjärran är ”förvrängda bilder av avlägsna galaxer” som bildades ”mycket nära Big Bang”, menar Cox, som också säger att det har tagit ljuset från dessa hela 13 miljarder år för att nå oss.

 

Foto: Nasa

Södra Ringnebulosan är en gigantisk expanderande sfär av gas och damm som har blivit upplyst av en döende stjärna i mitten. När stjärnorna åldras ändrar de sättet de skapar energi och stöter då ut sina yttre lager. När stjärnan sedan blir väldigt varm igen ger den energi till allt material som den tidigare avvisat. Södra Ringnebulosan är nästan ett halvt ljusår i diameter och ligger cirka 2 000 ljusår från jorden.

 

Foto: Nasa

Stephans kvintett ligger omkring 290 miljoner ljusår bort och ligger i stjärnbilden Pegasus. Det är den första kompakta galaxgruppen man hittade och fyra av de fem galaxerna i kvintetten är låsta i en kosmisk dans av upprepade nära möten.

 

Foto: Nasa

Carinanebulosan är en av de största och ljusaste nebulosorna på himlen och ligger ungefär 7 600 ljusår från jorden. Nebulosor är stellara plantskolor. De är ett massivt moln av gas och damm där nya stjärnor bildas. Amber Straughn, Webb-teleskopets biträdande projektforskare, säger att det är en ”fantastisk utsikt över de kosmiska klipporna i Carina Nebula” som ”avslöjar nya detaljer om denna enorma stellara plantskola”.

Idag ser vi för första gången helt nya stjärnor som tidigare varit helt dolda för oss, säger hon.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Sverige sticker ut i ny global kartläggning av ekonomisk makt

publicerad Igår 13:55
– av Redaktionen
Mark Zuckerberg, Jeff Bezos och Elon Musk brukar räknas som tre av världens rikaste - och mäktigaste män.

En ny internationell databas kartlägger världens mest ekonomiskt inflytelserika makthavare – och Sverige utmärker sig. I kontrast till många andra länder krävs här sällan några enastående akademiska meriter för att nå den finansiella toppen.

Vilka är de som styr världsekonomin egentligen? En grupp på 70 forskare har samlat in data om över 3 500 personer från 16 länder som tillsammans står för en majoritet (54 procent) av världens BNP.

Resultaten, presenterade i den nya World Elite Database (WED), visar både globala likheter och nationella skillnader när det gäller ålder, utbildning och bakgrund, och Sverige avviker markant i en fråga. Här har endast fem procent av de rikaste makthavarna en doktorsgrad – det lägsta värdet bland alla undersökta länder.

Det handlar om vd:ar och styrelseledamöter på storbolag, de med störst förmögenhet och personer med makt att reglera ekonomin. Medianåldern varierar stort: Den amerikanska finansiella aristokratin är äldst (62 år), medan Kina och Polen har yngsta toppskiktet (55 år).

Födelseort skiljer också: I Kina är nästan hälften av eliten födda i små byar, men bara 1 procent är utlandsfödda. I Storbritannien är däremot 45 procent av de rikaste födda utanför landet, ofta i Indien.

– Det är intressant att se att hela 20 procent av Storbritanniens ekonomiska elit kommer från landets forna kolonier, noterar Håkan Johansson, professor vid Lunds universitet och en av forskarna bakom WED.

”Värderas inte högt i Sverige”

Sveriges ekonomiska härskarklass utmärker sig genom sin låga utbildningsnivå, även om man jämför med grannländerna. I Tyskland har en dryg tredjedel av de som har den ekonomiska makten en doktorsgrad eller motsvarande, jämfört med var tjugonde makthavare i Sverige.

– Det är helt klart så att en doktorsgrad inte värderas högt i Sverige och inte behövs för att nå samhällets ekonomiska topp, fortsätter Johansson.

En masterexamen är allra vanligast bland pamparna, förutom i Argentina, Italien och Storbritannien där en kandidatexamen är mer vanligt förekommande. Allra lägst utbildningsnivå har de som ärvt sin förmögenhet.

För att bli en del av den finansiella makten är en ekonomiutbildning annars den vanligaste vägen – förutom i Kina och Finland, där det är vanligare att de som nått ”toppen” i stället är civilingenjörer.

I Storbritannien, Polen och Schweiz värderas också juridik och humaniora högt – här har minst 20 procent av ”toppskiktet” studerat dessa ämnen – jämfört med färre än tio procent i de nordiska länderna.

”Har enorm makt”

Vissa kanske frågar sig varför det är viktigt för forskare att kartlägga makthavarnas bakgrund och meriter, men Håkan Johansson konstaterar att det handlar om en grupp som har ett extremt stort inflytande och att det är viktigt att försöka förstå hur och varför de fattar sina beslut.

– Ekonomiska eliter är intressanta eftersom de har enorm makt. De påverkar människors arbetsförhållanden, länders välstånd och den finansiella utvecklingen. Detta är den första databasen av sitt slag och vi är många forskare som kommer att använda den i våra studier.

– Ett exempel på forskning som vore intressant att göra med hjälp av databasen är att knyta den till vad ekonomiska eliter faktiskt gör med sin makt, exempelvis i studier av eliternas klimatpåverkan, fortsätter han.

World Elite Database (WED) är resultatet av ett internationellt samarbete mellan ett 70-tal forskare från bland annat Chile, Danmark, Italien, Frankrike, Finland, Kina, Norge, Polen, Portugal, Ryssland, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och USA.

Databasen är i nuläget tillgänglig enbart för forskare och innehåller drygt 3 500 namn från 16 länder som tillsammans står för 54 procent av världens bruttonationalprodukt.

Den första vetenskapliga artikeln baserad på materialet publicerades nyligen i British Journal of Sociology.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Robotinsekter ska revolutionera jordbruket

Teknokratins framfart

publicerad 6 maj 2025
– av Redaktionen
En tidig version av robotinsekten från MIT.

Forskare utvecklar olika typer av robotinsekter. Tanken är att de ska revolutionera jordbruket när andra pollinatörer hotas av utrotning, men också att kunna syssla med övervakning.

Idag går en stor del av världens pollinatörer som exempelvis bin och fjärilar mot utrotning, och FN uppskattat att nära 35 procent är utrotningshotade globalt. Robotinsekter ska dock inte ersätta riktiga insekter, utan snarare utveckla jordbruket.

Pollinering är kritisk när det kommer till hela livsmedelsindustrin då 75 procent världens livsmedel som odlas är beroende av pollinering. Forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) menar att med artificiell pollinering, med robotinsekter, skulle jordbrukare i framtiden kunna odla frukt och grönsaker i lagerbyggnader med flera våningar. Detta uppges i sin tur öka avkastningen och samtidigt minska vissa av jordbrukets skadliga miljöeffekter.

Under en period har forskarna arbetat med att ta fram olika robotinsekter. Tidigare versioner av robotinsekten bestod av fyra identiska enheter, var och en med två vingar, som var kombinerade till en rektangulär enhet ungefär lika stor som en mikrokassett.

Nu har man tagit fram mycket mindre och mer hållbara robotinsekter. De nya robotarna kan sväva i cirka 1 000 sekunder, vilket är mer än 100 gånger längre än vad som tidigare visats. Samtidigt väger de ungefär som ett gem och kan flyga mycket snabbare.

Jämfört med den gamla roboten kan vi nu generera ett tre gånger större styrmoment än tidigare, vilket gör att vi kan utföra mycket sofistikerade och mycket exakta flygningar, säger forskaren Kevin Chen i ett pressmeddelande.

Målet är att uppnå en flygning som pågår längre än 10 000 sekunder. Vidare vill man förbättra precisionen så att den kan landa och starta från en blomma, något den i nuläget inte kan.

Foto: Harvard SEAS

Inspirerad av harkranken

Forskare vid Harvard University har även arbetat med att ta fram robotinsekter. RoboBee kan flyga, dyka och sväva som en riktig insekt, väger endast en tiondels gram och har ett vingspann på tre centimeter. Tanken med RoboBee är att den ska kunna användas för artificiell pollinering, men även för övervakning och räddningsinsatser.

Länge har forskare dock haft problem med att få den att landa på ett effektivt sätt, men nu har man lyckats lösa problemet. Med hjälp av inspiration från naturen har man nu lyckats uppgradera en till synes graciös landning för RoboBee.

Harkranken tillbringar en stor del av sitt korta liv med att landa och lyfta, och den har en stark förmåga att dämpa landningen med hjälp av sina långa ben som nästan fungerar som stötdämpare. Eftersom även robotens storlek och form redan liknade harkrankens valde forskarna att utveckla robotens ben likt den.

RoboBee kan dock inte flyga utan extern energi och är trådbunden. Tanken är nu att fortsätta utveckla roboten.

Det långsiktiga målet är full autonomi, men under tiden har vi arbetat med utmaningar för elektriska och mekaniska komponenter med hjälp av kopplade enheter, säger forskaren Robert Wood, från Harvard, i ett pressmeddelande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Nya hormonstörande ämnen upptäckta i svenskars blod

publicerad 2 maj 2025
– av Redaktionen
Det är ännu svårt att bedöma hur stora negativa hälsoeffekter miljöföroreningarna kan leda till.

En ny grupp av miljöföroreningar har upptäckts i svenskarnas blod. En del av ämnena kan påverka fertiliteten negativt och även vara hormonstörande.

Så kallade syntetiska fenolära antioxidanter (SPA:er) har hittats hos 30 bloddonatorer i Stockholm, bekräftar en studie från Stockholms universitet.

SPA:er finns bland annat i livsmedelsförpackningar, tuggummi, kläder och hudvårdsprodukter där de ofta används för att öka materials hållbarhet. En del av dessa ämnen finns på EU:s så kallade kandidatlista, det vill säga en lista över särskilt farliga ämnen. Detta eftersom vissa av ämnena kan vara hormonstörande och även påverka fertiliteten negativt.

Tidigare studier från Kina och USA har visat att ämnena finns i både människa och miljö, och vissa även i höga koncentrationer. Detta är dock första gången man upptäckt dem i svenskars blod. Halterna är jämförbara eller till och med högre än halterna av de mer kända PFAS-ämnena, menar forskare.

Den här studien är en första indikation på att vi har en hög exponering av SPA:er även i Sverige. Undersökningar på fler individer i olika delar av Sverige behöver göras för att vi ska förstå vidden av problemet, säger forskaren Josefin Engelhardt i ett pressmeddelande.

”Vet inte vad konsekvensen blir”

En anledning till att man tidigare kan ha missat SPA-halter är på grund att det krävs stor noggrannhet när man analyserar blodet. Eftersom SPA:er används i plast och laboratoriematerial är det viktigt att vara säker på att det är just blodhalterna man mäter och inte ämnen som tillförts under provupptagningen. Nu har man däremot kommit på nya metoder för att analysera SPA:er i blod.

Forskarna menar att man nu behöver ta reda på var SPA-ämnena kommer från samt undersöka hälsoeffekterna för att på bästa sätt undvika att de sprids och påverkar människor och miljö negativt.

Vi vet inte vad konsekvensen blir av en exponering av dessa ämnen under lång tid, men att de finns i höga halter i blodet är tillräckligt för att agera och minska halterna enligt Riksdagens miljökvalitetsmål ”Giftfri miljö”, säger Engelhardt.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Unga vuxna skäms över sitt scrollande

publicerad 25 april 2025
– av Redaktionen

Unga vuxna svenskar känner ofta skam kring sitt mobilberoende och upplever själva i hög grad att de har ett beroendebeteende, visar forskning från Göteborgs universitet.

I studien har man tittat på hur personer i åldern 20 till 35 år ser på sitt eget mobilanvändande. Där framträder det att åtskilliga själva anser sig vara beroende och har svårt att släppa mobilen.

André Jansson, en av forskarna bakom studien, menar att det skapats en form av kultur där det blivit sammankopplat med social status att ha förmågan att dra ner på skärmtid och ha kontroll över sitt mobilanvändande, något som många dock upplever att de i verkligheten inte klarar av att leva upp till. Många känner också att de slösar bort sin tid på scrollandet och upplever skam över att inte kunna kontrollera det.

När man inte kan nå upp till det idealet skapas en moralisk dissonans, man använder inte sin smartphone på det sätt man skulle önska, säger Jansson till statskanalen SVT.

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.