MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 14 maj 2025

onsdag 14 maj 2025


Afghanistan: Hotet inifrån – korruptionen

Korruptionen inom den afghanska regeringen och staten utgör det främsta framtida hotet mot stabiliteten i landet. Det uppger flera experter som IPS har talat med.

publicerad 7 oktober 2013

– Korruptionen underminerar den lilla legitimitet som regeringen har kvar. Folket litar inte på regeringen eftersom de inte anser att den arbetar för allmänhetens bästa, säger Qader Rahimi, vid Afghanistans oberoende människorättskommission.

Rahimi menar att det är dags att det internationella samfundets fokusering på att bekämpa al-Qaida och terrorismen breddas.

– Det är dags att fokusera på korruptionen – som är vår värsta fiende, säger han till IPS.

Att korruptionen är mycket utbredd i landet bekräftas av en undersökning som förra året genomfördes av bland andra FN-organet UNODC. Enligt den hade hälften av afghanerna under förra året tvingats betala en muta för att få en offentlig tjänst utförd. Enligt samma rapport beräknades korruptionen kosta Afghanistan närmare motsvarande 25 miljarder kronor om året.

Det återstår bara ett drygt år innan de Nato-ledda trupperna enligt planerna ska lämna Afghanistan och överföra ansvaret till de inhemska myndigheterna. Men inom landet ställer sig många nu frågan om vad som egentligen har uppnåtts sedan 2001, då det så kallade kriget mot terrorismen inleddes. Samtidigt undrar många hur ett krig som nu är inne på sitt tolfte år bara kan fortsätta trots att det bara blir allt mer destruktivt med tiden.

Enligt den senaste halvårsrapporten från FN-insatsen i landet, Unama, så ökade antalet civila offer i konflikten med 23 procent under årets första sex månader.

Många analytiker menar samtidigt att bristen på förtroende för landets ledning är en drivande kraft bakom konflikten.

 Det råder en enorm kommunikationsklyfta mellan regeringen och folket. Folket har inte de instrument som krävs för att deras röster ska bli hörda eller för att de ska kunna påverka regeringens politik, säger Abdul Khaliq Stanikzai, som är regionchef för den ickestatliga organisationen Sanayees organisation för utveckling.

Enligt honom har misstroendet mot Hamid Karzais regering bara fortsatt att växa i takt med att förväntningarna på en snabb ekonomisk utveckling, stärkta rättigheter och fungerande institutioner inte har infriats.

Asif Karimi vid Förbindelsekontoret, en lokal fredsorganisation, menar att de flesta afghaner idag varken ställer sig bakom talibanerna eller regeringen.

– Till en början, efter att talibanregimen hade störtats, så hoppades folket på en öppen och rättvis regering. Nu förväntar sig ingen något alls från regeringen, säger Asif Karimi till IPS.

Men enligt Mirwais Ayobi, som föreläser i juridik vid universitetet i Herat, så har befolkningens förtroende för talibanerna börjat växa.

 Om du ber talibanerna att hjälpa till att lösa en tvist så koncentrerar de sig på försoning istället för att kräva pengar, säger han.

Ayobi menar att den omfattande korruptionen bland politiker och statliga tjänstemän är ett stort hot eftersom det göder ett bristande förtroende bland befolkningen.

Antikorruptionsorganet Transparency International rankade förra året Afghanistan som det tredje mest korrumperade landet i världen, efter Somalia och Nordkorea.

Många bedömare menar att korruptionen är ett problem som har förvärrats med de internationella insatserna i landet.

– Tidigare hade vi ett system som i grunden var socialistiskt, baserat på en modell som skapades i samband med den sovjetiska ockupationen. Men med det internationella samfundet kom ett frihandelssystem, trots att det saknades fungerande institutioner som kunde övervaka och vägleda ett sådant system, säger Rahman Salahi, som tidigare var ordförande för den oberoende akademikerorganisationen Herats professionella shura.

Afghanistanexperten Antonio Giustozzi, som är gästprofessor från King’s College i London, menar att det bistånd som flödat in i landet också har bidragit till korruptionen.

– Storleken på det bistånd som hade öronmärkts för landet översteg samhällets kapacitet och institutionernas hanteringsförmåga, säger Giustozzi.

Detta skapade enligt honom utrymme för korruption.

– Och nu är korruptionen djupt inrotad i det politiska systemet, menar Giustozzi.

Sayed Ikram Afzali, ordförande för organisationen Advocacy and Communication for Integrity Watch Afghanistan, menar dessutom att det internationella samfundet bidragit till en kultur av straffrihet. Detta genom att ge stöd till vissa av landets så kallade krigsherrar.

 Internationella organ gav politisk makt och pengar till korrumperade krigsherrar som hade begått brott och som dödat tusentals oskyldiga. Folket hade hoppats att vi skulle få uppleva rättvisa och jämlikhet efter att talibanerna hade besegrats. Men inget av detta skedde, säger Sayed Ikram Afzali till IPS.

Samtidigt menar han att det finns ett visst hopp för framtiden.

– Krigsherrarna har inga starka rötter bland befolkningen. De förvägrar folket social rättvisa och har kidnappat statsmakten. Tiden är inne för att befria staten från dessa personer.

 

 

Giuliano Battiston/IPS

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Vita sydafrikaner får skydd i Trumps USA: ”Pågår ett folkmord”

Donald Trumps USA

publicerad Igår 14:48
– av Redaktionen
De första 59 vita sydafrikanerna välkomnas av amerikanska UD.

Trump-administrationen har påbörjat en relokalisering av vita sydafrikaner till USA. Beslutet försvaras av presidenten själv med att gruppen utsätts för ett folkmord – men att detta tystas ner eftersom det är just vita som drabbas.

59 vita sydafrikaner har redan flugits in i landet och utgör enligt Trump-administrationen de första i en större relokalisering av afrikander – en vit minoritetsgrupp som utsätts för omfattande våld, förföljelse och diskriminering i sitt hemland.

Programmet, som presenterades i februari, prioriterar afrikander som anses leva i ständig fara på grund av våld och trakasserier i det huvudsakligen svarta Sydafrika.

– Därför att de blir dödade. Vi vill inte se människor dödas… det är ett folkmord som pågår. Bönder mördas. De råkar vara vita, sade Trump i ett pressuttalande när en journalist krävde svar på varför presidenten ville hjälpa just vita flyktingar.

Afrikander – främst ättlingar till nederländska och franska nybyggare som kom till Sydafrika för hundratals år sedan – utgör omkring 2,7 miljoner av Sydafrikas 62 miljoner invånare.

Många bor på landsbygden, där våldsbrott mot lantbrukare är vanligt förekommande, och även om det inte längre förs någon officiell statistik står det klart att tusentals vita sydafrikaner har mördats de senaste decennierna.

Sydafrikas regering förnekar förföljelse

Trump och flera av hans rådgivare, däribland sydafrikanen Elon Musk, har påpekat att morden ofta motiveras av rashat och att offren drabbas för att de är just vita.

Sydafrikas utrikesminister Ronald Lamola avvisar dock anklagelserna och hävdar att ”det inte finns någon data som stödjer att vita sydafrikaner systematiskt förföljs”.

– Vita farmare drabbas av brottsligheten precis som alla andra sydafrikaner, hävdar han.

Den sydafrikanska regeringen påstår vidare att afrikanderna har det bättre än de flesta i landet och att det skulle vara desinformation och felaktig rapportering som ligger till grund för uppfattningen att gruppen skulle vara särskilt utsatt.

Även journalister, lobbyorganisationer som verkar för massinvandring, och politiska motståndare har reagerat med bestörtning på Trumps val att fokusera på att hjälpa just vita flyktingar istället för människor av utomeuropeisk härkomst.

”Blir brutalt mördade”

Trump står dock på sig och betonar att han inte hjälper afrikanderna på grund av deras hudfärg utan för att de drabbas av någonting fasansfullt – någonting som dessutom tystas ner av västerländska medier.

– Om de är vita eller svarta spelar ingen roll för mig, men vita bönder blir brutalt mördade och deras mark konfiskeras i Sydafrika.

– Tidningarna och tv-media talar inte ens om detta. Om det vore tvärtom skulle de tala om det, det skulle vara det enda de talade om. Jag bryr mig inte om vilka de är. Jag bryr mig inte om deras ras, deras hudfärg, deras längd, deras vikt, jag vet bara att det som händer är fruktansvärt.

Tidigare i år uppmärksammade Nya Dagbladet afrikandernas tillvaro och historia i en längre kulturartikel.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

EU-domstolen tar ställning till hemliga sms mellan von der Leyen och Pfizer-chefen

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad Igår 11:41
– av Redaktionen
Enligt kritiker har öppenheten inom EU minskat markant under von der Leyens styre.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens hantering av de hemliga sms:en med Pfizer-chefen, Albert Bourla, granskas nu i en domstolsrättegång som hotar att krossa hennes politiska arv och ytterligare erodera förtroendet för EU:s beslutsprocess.

I morgon avgör EU:s allmänna domstol om EU-kommissionen bröt mot gällande lagstiftning genom att vägra lämna ut sms som von der Leyen och Bourla utbytte under förhandlingarna om ett kritiserat covid-vaccinavtal värt mångmiljardbelopp.

Domen bedöms ytterligare undergräva förtroendet för von der Leyens ledarskap, som redan är hårt kritiserat för maktfullkomlighet och centralisering av beslutsfattandet. Frågan handlar bland annat om huruvida sms ska klassas som officiella dokument och därmed omfattas av EU:s transparensregler.

Fallet initierades av The New York Times och dess tidigare Brysselkorrespondent, som vände sig till domstol efter kommissionens beslut att vägra offentliggöra textmeddelandena 2022.

I en intervju med NYT, 2021, avslöjade Bourla att han och von der Leyen byggt upp en ”djup tillit” genom sina sms-förhandlingar. Avtalet, som slöts i maj 2021, innebar att EU köpte uppemot 1,8 miljarder doser av Pfizer-BioNTechs covid-vaccin – det största enskilda vaccinköpet under covid.

– Det här domslutet kan bli en vändpunkt för transparensen inom EU. Särskilt när det gäller beslut som rör folkhälsan måste sekretess undvikas, säger Shari Hinds, EU-policychef på Transparency International.

”Elefanten i rummet var inte där”

EU:s ombudsman, Emily O’Reilly (2013–2025), slog 2022 fast att kommissionen begått allvarliga förvaltningsmisstag genom att inte ens söka efter sms:en. Hon kallade det en ”väckarklocka” för EU-institutionerna och menade att transparensen minskat under von der Leyens era.

– Hon har skapat en kultur där saker hålls tillbaka av politiska skäl, sa O’Reilly till Politico 2023 och kritiserade också von der Leyens frånvaro under rättegången:

– Elefanten som inte var i rummet – den enda som kan berätta allt var inte där.

EU-kommissionen har upprepade gånger vägrat kommentera fallet, men en tjänsteman hävdade under en presskonferens att vaccinavtalen förhandlades fram med fullt stöd från medlemsländerna.

”Transparensen måste prioriteras”

Domstolen har tidigare kritiserat kommissionens censur av vaccinkontrakten, där stora delar har blivit sekretessbelagda med hänvisning till företagens kommersiella intressen.

Tilly Metz, grön EU-parlamentariker, var en av många som snart frågade sig vem eller vad som låg bakom von der Leyens motvilja att dela med sig av informationen.

– Hon får dåliga råd. Om man vill att allmänheten ska ha förtroende för politikerna och det de gör – och deras kontakter med näringslivet – måste man fokusera på öppenhet.

”Förvirrad” dokumentation

Under en utfrågning i november 2023 visade domare skepsis mot kommissionens vägran att lämna ut sms:en. När kommissionens jurister slutligen erkände att meddelandena existerar, möttes det av skratt i salen.

– Vi förnekar inte att de finns, sa kommissionsadvokaten Paolo Stancanelli under utfrågningen. Han försvarade kommissionens agerande med att sms:en inte var relevanta för avtalsförhandlingarna – ett påstående domarna ifrågasatte skarpt.

Domaren José Martín y Pérez de Nanclares ansåg att kommissionen inte visat ”tillräckliga och noggranna åtgärder” för att motivera sekretessen medan en annan domare, Paul Nihoul, kritiserade den ”relativt förvirrade” dokumentationen.

Pressen på von der Leyen ökar ytterligare genom en utredning av EU:s åklagarmyndighet (EPPO), som granskar hur vaccinköpen hanterades. I mars bekräftade EPPO-chef Laura Codruța Kövesi också att kommissionstjänstemän förhörts.

EPPO avstår från att kommentera pågående utredningar, men fallet riskerar att öka misstron mot von der Leyens ledarskap ytterligare – och bedöms göra det ännu svårare för henne att hålla ihop en redan djupt splittrad EU-allians.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Polske presidentkandidaten brände EU-flaggan: ”Ner med eurokommunismen”

Globalismens framfart

publicerad Igår 9:24
– av Redaktionen
Grzegorz Braun har blivit världsberömd genom sina kontroversiella och spektakulära aktioner.

Grzegorz Braun, polsk presidentkandidat och EU-parlamentariker, brände i förra veckan EU-flaggan utanför den historiska Wujek-kolgruvan i Katowice.

Aktionen, som delades på sociala medier, genomfördes som en dramatisk protest mot vad Braun kallar EU:s ”byråkratiska tyranni” och ”ideologiska ockupation” av Polen.

I en video som publicerades på Brauns officiella kanaler syns han först riva ner en EU-flagga inne i Polens industriministerium i Katowice, torka sina skor på den och sedan tända eld på den utanför byggnaden. I texten till videon skrev han: ”Det här är Polen – ner med eurokommunismen”.

– I Polen kommer vi aldrig att visa några tecken som representerar en fiendeorganisation. Denna organisation har lett till Polens likvidering, sådana emblem är inte omgivna av något rättsskydd i Polen, deklarerade han vidare.

Enligt Braun är flaggbränningen en symbol för motståndet mot EU:s miljöpolitik, som han menar hotar den polska industrin.

– Det här är Polen, inte Bryssel! Vi kommer inte att tolerera symboler från fientliga strukturer, ropade politikern under protesten.

Under en presskonferens argumenterade Braun för att EU tvingar på polackerna politiska åtgärder som dödar landets traditionella näringar och som försöker sudda ut Polens nationella identitet. Wujek-kolgruvan, en symbol för polskt arbete och energi, valdes medvetet som scen för att markera en historisk kontrast mot EU:s klimatagenda.

En kontroversernas man

Brauns aktion är en del av hans euroskeptiska valkampanj inför det polska presidentvalet, där han fortsätter att beskriva EU som en ”ockupationsmakt” och lägger särskilt sort fokus på att attackera vad han betraktar som överstatliga ingrepp i nationella beslut. I opinionsundersökningar har Braun dock endast mellan 1 och 3 procent av väljarstödet, vilket gör hans chanser att bli president högst osannolika.

Händelsen inträffade efter EU-parlamentets beslut att upphäva hans parlamentariska immunitet, vilket gör det möjligt att åtala honom för en incident i december 2023. Då använde Braun en brandsläckare för att släcka judiska hanukkialjus i den polska riksdagen – en handling som väckte stor uppmärksamhet.

– De människor som deltar i denna sataniska kult borde skämmas, deklarerade han i samband med denna händelse.

Nya Dagbladet uppmärksammade också Braun i början av året när han under EU-parlamentets årliga minnesstund för förintelsens offer istället valde att rikta fokus mot det pågående folkmordet i Gaza, men blev kort därefter utsläpad ur lokalen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Nato expanderar militär närvaro i Europa

Det nya kalla kriget

publicerad Igår 6:53
– av Jan Sundstedt
Nato-övning Sverige 2024
Natoledd övning i Sverige, 2024 (arkivbild).

Den amerikanska militärpakten Nato bygger just nu ut en rad nya baser och förstärker sin militära närvaro längs Europas östra flank – från Baltikum till Svarta havet. I Rumänien växer en hel militärstad fram med plats för tiotusentals soldater och deras familjer. Som svar på Natos expansion bygger även Ryssland ytterligare ut sin militära infrastruktur längs landets västliga gräns.

Samtidigt som utbyggnaden av militära baser fortgår fortsätter antalet så kallade multinationella stridsgrupper att öka, liksom kraven på högre försvarsutgifter bland Natos medlemsländer. Utvecklingen beskrivs av vissa som en ny järnridå – denna gång i form av militär infrastruktur.

En av de mest omfattande satsningarna sker i Cincu i centrala Rumänien, där ett helt nytt militärt samhälle nu växer fram. Enligt uppgifter från statskanalen SVT bygger Nato där ut en bas med utrymme för upp till 10 000 soldater och deras familjer.

Området omfattar nya landningsbanor, vägar, skolor, bostäder och butiker – med syftet att kunna stödja en långsiktig närvaro i regionen. Bygget, som inleddes strax efter krigsutbrottet i Ukraina 2022, är en del i vad som varit ett större mönster där Nato stegvis förstärkt sin närvaro österut.

Mark Rutte: ”Det finns inga alternativ”

Kritiker menar dock att den snabba militariseringen i Europa riskerar att driva på en redan spänd situation. Istället för diplomatiska lösningar och avspänning väljer västländer att svara med fler soldater, fler vapen och fler baser.

Samtidigt har Natos tillträdande generalsekreterare, Mark Rutte, föreslagit att medlemsländerna bör satsa upp till 5 procent av sin bruttonationalprodukt på försvaret. Det ska omfatta inte bara ökade anslag till vapen och trupper, utan även omfattande investeringar i ny infrastruktur, digital säkerhet och logistik.

Det finns inga alternativ. Vi måste rusta oss för ett mer oförutsägbart säkerhetsläge, menade Rutte nyligen i ett uttalande.

Mark Rutte Nato
Mark Rutte, t.h., vill att Natos medlemsländer kraftigt ökar sina försvarsutgifter. Foto: Nato/CC BY-NC-ND 2.0

Ryssland förstärker

På andra sidan gränsen rapporteras Ryssland samtidigt öka sin militära aktivitet nära Finland, där ryska baser i bland annat Kamenka och Petrozavodsk enligt uppgift rustas upp. Kreml har även svarat med egna militärövningar och förstärkt närvaro i områden nära Nato-länder.

Både öst och väst verkar alltså vara inne i en period av kraftigt ökad militär uppbyggnad, som från officiella håll beskrivs som försvarsåtgärder, men kritiska röster varnar för att detta snarare är en ömsesidig upprustningsspiral – med Europa som huvudarena.

Företrädare för fredsorganisationer menar att militära murar aldrig varit ett recept för stabilitet och långsiktig fred. Istället menar man att diplomati och säkerhetsgarantier borde stå i fokus – inte permanenta truppstyrkor och militärstäder.

FAKTA: Nato:s baser i östra Europa

  • Stridsgrupper sedan 2017 – Nato har haft fyra permanenta multinationella stridsgrupper i Estland, Lettland, Litauen och Polen sedan 2017.
  • Utökning efter 2022 – Efter krigsutbrottet i Ukraina har ytterligare fyra grupper upprättats i Bulgarien, Ungern, Rumänien och Slovakien.
  • Cincu-basen i Rumänien – En av de största nya anläggningarna byggs i Cincu, med plats för 10 000 soldater och anhöriga. Området får bostäder, skolor, butiker och landningsbanor.
  • Roterande styrkor – Trupper från bland annat Frankrike, Belgien och Nederländerna roterar regelbundet genom baserna, med stöd från USA.
  • Natos medlemsländer förväntas framöver öka sina försvarsutgifter, enligt ett förslag från tillträdande generalsekreterare Mark Rutte, till totalt 5 procent av BNP (3,5 procent till militärt försvar och 1,5 procent till relaterad infrastruktur och cybersäkerhet). Detta är dock ännu inte beslutat.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.