Egyptiska säkerhetsstyrkor gick till attack mot två protestläger i Kairo vilket har lett till att hundratals människor omkommit. Nu inför regeringen ett månadslångt undantagstillstånd i landet.
Minst 500 människor dödades vid säkerhetsstyrkornas röjningsaktion mot protestläger i Kairo, enligt CNN. De som protesterade var anhängare till Egyptens avsatte president Muhammed Mursi.
– Situationen är väldigt orolig. Undantagstillståndet belyser hur extremt prekärt läget är just nu, sade Al Jazeeras reporter Sherine Tadros, på plats i Egyptens huvudstad Kairo.
ElBaradei avgår Samtidigt rapporterar CNN att Egyptens vicepresident Mohamed ElBaradei lämnat in en avskedsansökan. Anledningen är att han inte vill hållas ansvarig för de politiska striderna som uppstått i landet.
Enligt vittnesuppgifter har militären beordrat krypskyttar, som stationerat sig på hustak, att skjuta ner demonstranterna, skriver Russia Today.
Presidenten Adli Mansur ”har bett de väpnade styrkorna att tillsammans med polisen vidta alla nödvändiga åtgärder för att bibehålla säkerheten, skydda privat och allmän egendom samt människors liv”, hette det i ett uttalande från presidentkansliet som TT citerat.
Gehad el-Haddad, som är talesperson för Muslimska brödraskapet, uppgav på Twitter att så många som 2 000 människor dödats i sammandrabbningarna och drygt 10 000 skadats.
Brandbomber mot kyrkor
Kyrkor har satts i brand i centrala Egypten, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Mena. Bland annat ska religiösa extremister ha kastat brandbomber mot en kyrka i Sohag.
Enligt Reuters har vittnen sett militären skjuta Mursianhängare i benen när de var på väg till protestlägren i Rabaa. Flera Mursi-anhängare ska även ha kastat stenar och brandbomber mot säkerhetsstyrkorna.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
316 röster krävdes och allting talade för att CDU-ledaren och förre BlackRock-toppen Friedrich Merz enkelt skulle bli Tysklands nye förbundskansler.
Så blev det inte. På förhand hade Merz koalition med allierade mer än tillräcklig majoritet – men ett flertal av hans egna allierade valde till slut att nobba riskkapitalisten.
Merz behövde 316 av 630 röster för att bli Tysklands nye förbundskansler. Hans egen koalition CDU/CSU och samarbetspartnern SPD har tillsammans 328 platser – ändå valde i slutändan bara 310 ledamöter att säga ja till 69-åringen.
Eftersom omröstningen var sluten vet man inte vilka som valde att trotsa partilinjen eller varför – men klart är att det var Merz egna bundsförvanter som fällde honom.
Händelsen beskrivs som historisk – det har nämligen aldrig tidigare i den tyska historien hänt att en nominerad kansler misslyckas med att bli vald i den första valomgången efter att denne först lyckats bilda en koalition med tillräcklig majoritet.
I Tyskland befinner sig det massmediala och politiska etablissemanget i chock, eftersom nästan alla var säkra på att Merz skulle röstas igenom, och det hela mest betraktades som en formalitet.
”Herr Merz bör avgå omedelbart”
Några som däremot är mycket nöjda är landets näst största parti – det av säkerhetstjänsten nyligen extremiststämplade nationalistiska partiet Alternativ för Tyskland.
”Als AfD sind wir angetreten, dieses Land vom Kopf auf die Füße zu stellen. Wir sind bereit für die Regierungsverantwortung. Und fordern dazu auf, Vernunft walten zu lassen. Herr #Merz sollte sofort abtreten. Es sollte der Weg geöffnet werden für Neuwahlen in unserem Land!” pic.twitter.com/gzZochF5p5
AfD beskriver det hela som ”en bra dag för Tyskland” och partiledaren Alice Weidel går betydligt längre än så:
– Vi i AfD har satt oss för att vända upp och ner på detta land. Vi är redo att ta regeringsansvar, och vi uppmanar till sunt förnuft. Herr Merz bör avgå omedelbart. Vägen bör banas för nyval i vårt land!
Nu har parlamentet 14 dagar på sig att välja en ny kandidat som har absolut majoritet – och om även detta misslyckas kan valet till förbundskansler komma att genomföras med relativ majoritet istället – alltså att den som får flest röster vinner. Om detta av oklar anledning inte kan ske ska ett nytt val utlysas.
SPD:s vänsterfalang pekas ut
I slutändan tror de flesta bedömare ändå att det blir just Merz som tar över kanslerposten, och CDU-ledaren Carsen Linnemann hoppas att det hela blir klart redan under tisdagskvällen.
– Jag hoppas att vi går in i andra omgången av valet i dag. Jag hoppas att vi får en kansler ikväll.
Till TT gör Ann-Kristin Kölln, professor vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, bedömningen att det är SPD:s vänsterfalang som röstat nej till Merz som en markering – men att den inställningen inte nödvändigtvis är huggen i sten.
– Kanske vill man ge en signal om att man är missnöjd och sedan släppa fram honom i andra eller tredje valomgången, spekulerar hon.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
President Donald Trumps administration meddelade på måndagen att de kommer att erbjuda 1 000 dollar i ersättning till den som befinner sig olagligt i USA och som frivilligt återvänder till sitt hemland. Åtgärden är en del av den massutvisningskampanj som varit central i Trumps politik ända sedan han kandiderade i valet.
Enligt ett pressmeddelande från USA:s inrikessäkerhetsdepartement (Department of Homeland Security) kommer staten även att stå för resehjälp. Migranter som använder appen CBP Home för att meddela myndigheterna att de planerar att återvända kommer dessutom att prioriteras ned i myndighetens arbete med gripanden och fysiska avlägsnanden.
– Om du är här olagligt är självdeportation det bästa, säkraste och mest kostnadseffektiva sättet att lämna USA och undvika att bli arresterad, sade inrikessäkerhetsminister Kristi Noem och fortsatte:
– DHS erbjuder nu illegala immigranter både ekonomisk resehjälp och ett bidrag för att återvända hem genom CBP Home-appen.
Departementet uppger själva att man redan betalat flygbiljetten för en migrant som återvänt till Honduras från Chicago, och att fler biljetter är bokade för denna och nästa vecka.
NOW – Kristi Noem breaks down self-deportation: “These illegal aliens that are in our country have the opportunity to go on the CBP Home app and we will facilitate them finding their way back to their countries—They will be paid $1000 as an incentive.” pic.twitter.com/9Rw5mmWxrX
Redan under sin presidentvalskampanj gjorde Trump invandringskontroll och massutvisningar till en helt central fråga, och administrationen har fortsatt på den vägen under sina första månader vid makten. Samtidigt har genomförandet beskrivits som både dyrt, långsamt och resurskrävande.
Samtidigt som den republikanska regeringen begär kraftigt ökade anslag till Immigration and Customs Enforcement (ICE), myndigheten som ansvarar för att avvisa oönskade invandrare från landet, försöker den också få personer utan uppehållstillstånd att självmant lämna USA.
Initiativet har kombinerats med tv-reklam som varnar för åtgärder mot olagliga immigranter samt bilder i sociala medier som visar gripanden och hur migranter förs till ett jättefängelse i El Salvador.
El Salvadors president Nayib Bukele inspekterar jättefängelset ”Cetot” – dit kriminella migranter också skickats. Foto: Casa Presidencial , El Salvador/CC0 1.0
Trumpadministrationen har återkommande beskrivit självdeportation som ett sätt för migranter att bevara möjligheten att i framtiden lagligt återvända till USA och presidenten själv upprepade detta budskap på måndagen vid ett uttalande till journalister i Vita huset.
Han sade att immigranter som självmant lämnar landet kan ha en chans att få återvända lagligt i framtiden, ”om de är goda människor” och ”älskar vårt land”.
– Om de inte är det, så kommer de inte att göra det, tillade Trump.
Aktivister uppmanar migranter att nobba buden
Det kan nämnas att appen som Trumpadministrationen tagit fram är en omarbetad version av den app som lanserades under Joe Bidens presidentskap i syfte att låta närmare en miljon invandrare boka tider för att komma in i landet.
Eftersom syftet med appen nu är att invandrarna istället ska återvända hem har denna dock bytt namn från CBP One till CBP Home, och har enligt inrikessäkerhetsdepartementet hittills använts av ”tusentals” migranter för att självdeportering.
Trumps motståndare ser dock inte med blida ögon på förslaget. Aaron Reichlin-Melnick, invandringsaktivist och seniorforskare vid American Immigration Council, uppmanar migranter att vara mycket försiktiga och överväga att stanna kvar i USA för att så länge om möjligt driva sina fall i immigrationsdomstol.
Han påpekar att det ofta är en nackdel för migranterna själva att lämna landet frivilligt, särskilt för dem som redan står inför utvisning – eftersom ett uteblivet deltagande i domstolsförhandlingar kan leda till automatiska utvisningsbeslut och att en hemresa ofta räknas som att man överger viktiga ansökningar – exempelvis om asyl.
Andra argumenterar för att summan sannolikt är alldeles för låg och att endast ett fåtal illegala invandrare i verkligheten kan tänka sig att lämna USA permanent i utbyte mot 1000 dollar.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
Israels högerextreme finansminister Bezalel Smotrich meddelade under måndagen att landet ämnar ockupera hela Gazaremsan. Samtidigt försvarade premiärminister Benjamin Netanyahu den planerade utvidgningen av offensiven mot området.
– Vi ska sluta vara rädda för ordet ’ockupation’, deklarerade Smothrich.
Under måndagen godkände Israels säkerhetskabinett enhälligt en plan för att utöka den militära operationen i Gaza, vilket enligt regeringsföreträdare innebär en faktisk ockupation av hela Gazaremsan. Tiotusentals reservister har kallats in inför insatsen.
– Vi kommer äntligen att ockupera Gazaremsan. Vi ska sluta vara rädda för ordet ’ockupation’, sade finansministern tillika Religiösa sionistpartiets ledare under en konferens arrangerad av tidningen B’Sheva.
Premiärminister Netanyahu beskrev operationen som ”intensiv” och underströk att Israel inte kommer att dra sig tillbaka från områden som tas under kontroll.
– När den nya offensiven har inletts kommer Israel inte att retirera från erövrade territorier. Avsikten är den motsatta, sa Netanyahu i ett videoklipp på X.
Oppositionen: Handlar om att rädda Netanyahu
Netanyahu tillade att Gazas civilbefolkning kommer att flyttas söderut ”för sin egen säkerhet” som en del av planen.
Beslutet har väckt skarp kritik från oppositionen och anhöriga till israeliska gisslan som fortfarande hålls fångna i Gaza. Många anklagar regeringen för att prioritera territoriella vinster framför mänskliga liv.
– Kabinettet beslutade i går kväll att utöka den militära operationen inne i Gazaremsan – inte för att upprätthålla Israels säkerhet, utan för att rädda Netanyahu och extremistregeringen, skrev oppositionsledaren Yair Golan på X.
Kan utgöra folkmord
Planerna på att tvångsförflytta civilbefolkningen i Gaza väcker frågor om folkrätt. Enligt FN:s folkmordskonvention kan tvångsförflyttning av en skyddad grupp, om det sker med avsikt att förstöra gruppen helt eller delvis, utgöra folkmord.
Även enligt Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen (ICC) kan sådan förflyttning räknas som ett brott mot mänskligheten.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttryckte i samband med Europeiska folkpartiets (EPP) kongress i Valencia frustration över att endast 20 procent migranter som beordras lämna EU faktiskt utvisas.
Bryssel säger sig nu trappa upp ansträngningarna för att öka utvisningarna av migranter som saknar rätt att stanna i Europa, rapporterar tyska Welt.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lyfte under EPP-kongressen i Valencia fram en alarmerande statistik: endast en femtedel av de som åläggs att lämna unionen reser faktiskt tillbaka.
Hon konstaterade att den låga utvisningsgraden skadar förtroendet för EU:s migrationspolitik, men kan inte säga vad det beror på.
– Vi kan inte förklara för våra medborgare varför endast en femtedel av människorna som inte har rätt att stanna i Europa faktiskt lämnar, poängterade von der Leyen.
Hon varnar för att bristen på resultat gynnar invandringskritiska stämningar över kontinenten, och att unionen måste agera kraftfullt för att återställa medborgarnas tillit till EU-projektet.
Arkivbild. Foto: European Parlament/CC BY 2.0
Markant ökning av migranter
Migrationen till Europa ökade markant under 2023 med över en miljon asylsökande enligt Frontex, EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå. Medlemsländerna kämpar med att hantera inflödet men utvisningsprocessen kompliceras av flera faktorer.
Många migranter förstör bland annat sina identitetshandlingar för att undvika identifiering, vilket försvårar fastställandet av deras ursprung.
Vissa länder vägrar också att ta emot sina medborgare, medan andra saknar diplomatiska relationer eller administrativ kapacitet för att hantera återvandring. EU förhandlar om återtagandeavtal med tredjeländer, men processen avancerar ytterst långsamt.
Von der Leyen efterlyser ökat samarbete med ursprungsländerna för att lösa knutarna.
– Vi måste visa att vi kan skydda våra gränser och respektera rättsstaten samtidigt, tillägger hon.
Hon deklarerar att illegala gränsöverträdelser till EU minskat med 30 procent under 2025, främst tack vare samarbete med grannländer.
Frågan splittrar
Länder såsom Polen och Ungern motsätter sig EU:s försök att införa enhetliga asylregler. Samtidigt har frontlinjeländer som Italien och Grekland uttryckt att man upplever sig övergivna av mer nordliga medlemsstater inför migrationsproblematiken.
Den politiska laddningen kring migrationen har under lång tid försvårat samarbetet inom EU. Nationalkonservativa partier i parlamentet driver på för hårdare gränspolitik och omfattande utvisningar, samtidigt som vänsterliberala partier bromsar en sådan utveckling.
Ursula Von der Leyen betonar att framsteg behöver ske snabbt, som till exempel snabbare rättsliga processer för asylansökningar och effektivare gränskontroller. Hon medger dock att lösningarna inte är enkla och menar att medlemsländerna måste ta större ansvar för att genomföra gemensamma beslut.
– Utan konkreta framsteg riskerar EU att förlora ytterligare trovärdighet i medborgarnas ögon, varnar hon.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.