Nationalistiska Alternativ för Tyskland är på frammarsch inför delstatsvalen i Sachsen, Brandeburg och Thüringen och är där det överlägset starkaste partiet.
Framgångarna får Socialdemokraternas talman i Förbundsdagen, Bärbel Bas, att rasa. Hon hävdar att hela ”demokratin” hotas när väljarna överger de gamla etablissemangspartierna till förmån för AfD och andra uppstickare.
– När jag tittar på de aktuella opinionsundersökningarna är jag särskilt oroad över delstatsvalen i september 2024 i tre östtyska stater … Det kan faktiskt bli svårt att bilda stabila regeringar där, sa hon och ignorerade det faktum att hennes parti bara har ensiffrigt stöd i Sachsen och Thüringen.
Enligt Bas (SPD) är det en verklig ”fara för demokratin” att väljarna överger de gamla etablerade partierna och att en tredjedel av östtyskarna numera sympatiserar med AfD. Dessutom är det osäkert om etablissemangspartierna kan gå ihop för att ”stoppa” nationalisterna.
– En minoritetsregering är redan utmanande när det bara finns konstruktiva fraktioner i parlamentet. Det blir ännu svårare när det finns krafter som alltid aktivt arbetar mot det – då finns det ett verkligt hot mot demokratin.
– Populisterna är på frammarsch i många länder, vilket oroar mig – för vår demokrati som helhet. Det finns också krafter som helt vill avskaffa vår demokrati. Det borde stå klart för alla, hävdade hon vidare.
Vädjar till allierade
Enligt talmannen måste alla ”demokratiska krafter” nu göra allt de kan för att arbeta tillsammans och bilda regering – allt för att AfD inte ska få något inflytande. Flera av dessa partier har sedan tidigare krävt att nationalistpartiet helt förbjuds.
Precis som i Sverige, med SD, har vissa borgerliga tyska partier närmat sig AfD den senaste tiden. I Thüringen lyckades CDU och FDP få igenom skattesänkningar med stöd från nationalisterna.
Enligt bedömare förväntas, precis som i Sverige, även de borgerliga partierna inta en hårdare hållning i migrationsfrågan för att förhindra att deras väljare lämnar dem och röstar på AfD istället.
Tyskland och Sverige har länge varit de två europeiska länder som drivit den mest extrema och gränslösa migrationspolitiken – även under borgerliga regeringar, vilket medfört en mängd stora problem i form av kriminalitet, otrygghet, fattigdom och ett stort folkligt missnöje.