Tyska regeringen ska stoppa AfD med “åtgärdsplan mot högerextremism”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 23 februari 2024
- av Jan Sundstedt
Tysklands inrikesminister Nancy Faeser är ingen vän av AfD.

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser presenterade på tisdagen en omfattande åtgärdsplan som syftar till att bekämpa förment “högerextrema” organisationer.

Agerandet kopplas samman med Alternativ för Tysklands framgångar och makthavarnas allt starkare oro för att AfD ska få verkligt inflytande över flera tyska delstatsregeringar efter höstens val.

Nancy Faeser betonar behovet av att strypa finansieringsnätverken för förment högerextrema organisationer samt stärka landets högsta domstol för att förhindra eventuell påverkan utifrån.

En central del av åtgärdsplanen innebär att den inhemska underrättelsetjänsten kommer att dela mer information om misstänkta högerextrema organisationer med lokala myndigheter för att förhindra möten och sammankomster.

Samtidigt strävar man efter att förstärka landets högsta domstol genom att integrera dess regler i konstitutionen. Målet är att motverka eventuell påverkan från det påstådda hotet, något som tidigare skett i andra europeiska länder.

Vi vill använda alla rättsstatsmedel för att skydda vår demokrati, förklarade hon, och tillade att huvudmålet är att bryta upp nätverken för påstådd extremhöger samt frånta dem deras inkomstkällor och vapen.

Åtgärdspaketet presenterades i samarbete med ledarna för den tyska inhemska underrättelsetjänsten (BfV) och den federala kriminalpolisen (BKA). Bland de föreslagna åtgärderna återfinns:

  • En ny lag som gör det möjligt att övervaka finansiella flöden till extremistgrupper
  • Förbud för dem som betecknas som högerextremister att äga vapen
  • Förbud mot halvautomatiska vapen
  • Lättare att avskeda offentliganställda med “högerextrema” sympatier
  • Ett system för tidig upptäckt av botnät med utländsk uppbackning som “försöker manipulera den fria åsiktsbildningen”

AfD starkt i mätningar

Häromveckan sågs omfattande protester mot AfD i en del tyska städer. Detta efter uppgifter om kopplingar till påstådda “nynazistiska grupper”. Diskussioner om att hitta vägar att återmigrera miljoner invandrare, inklusive personer födda i landet, har skapat politisk turbulens i Tyskland, inklusive inom regeringen Scholz.

Faeser uttrycker att de omfattande demonstrationerna har gett regeringen “en uppmuntran och ett mandat” att agera. Inrikesministern klassificerade förra året tillväxten av den “radikala högerextremismen som det största extremisthotet i Tyskland”.

Nancy Faeser
Tysklands inrikesminister Nancy Faeser. Foto: Belgian Presidency of the Council of the EU/CC BY 2.0

Utöver AfD:s framsteg har det även förekommit flera incidenter med påstådda “högerextrema hot”, inklusive avslöjanden om nätverk inom polisen och försvarsmakten. Särskilt uppmärksammad är händelsen häromåret med den så kallade “Reichsbürger”-rörelsens påstådda planer att störta den tyska regeringen.

I dagsläget är det inte helt klarlagt hur en liten cell på omkring 25 personer hade tänkt lyckas störta den tyska regeringen och gripa makten i landet, vilket den tyska underrättelsetjänsten hävdar var fallet.

Medan AfD:s popularitet verkar ha minskat något, till strax under 20 procent sedan protesterna startade, visar undersökningar att många anhängare inte låter sig påverkas av protesterna. Enligt färska opinionsundersökningar har AfD goda chanser att vinna flest röster i de regionala valen i tre östtyska delstater i höst, och kan få uppemot en tredjedel av väljarstödet där. Enligt mätningar är AfD sammantaget samtidigt det näst mest populära partiet i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!