Nato ska bli betydligt mindre politiskt korrekt än tidigare – åtminstone vad gäller språkbruket.
Formuleringar gällande klimat, genus och mångfald har förändrats eller tagits bort i den USA-ledda militärpaktens regelverk – och enligt uppgifter är syftet att försöka blidka Trump-administrationen.
På hemmaplan i USA har president Donald Trump och hans närmaste krets svurit att bekämpa vad man beskrivit som vänsterextrem infiltration av amerikanska myndigheter genom diverse mångfalds-, jämlikhets- och inkluderingsprogram (DEI).
Trumps försvarsminister, Pete Hegseth, har exempelvis deklarerat att allt fokus på ”mångfald” är destruktivt och skadligt, och lovat att eliminera försvarsdepartementets mångfaldssatsningar.
USA:s president har också uttryckt kritik mot hur Nato fungerar idag – och att militärpakten nu reviderar sitt språkbruk, och gör detta betydligt mindre politiskt korrekt, betraktas av bedömare som ett sätt att desperat försöka göra Trump och hans stab mer positivt inställda till organisationens verksamhet.
Enligt en tjänsteman som Politico pratat med ska bland annat formuleringen ”grön teknik” ha ersatts av ”innovativ teknik” och ”klimat” med ”operativ miljö”.
”Fler som spetsar öronen”
Dessutom undviks formuleringar som handlar om genus – och samma sak uppges gälla termer som ”kvinna”, ”fred” eller ”säkerhet”. Åtminstone om man vill att förslagen ska godkännas med stöd av amerikanerna.
– Alla ser på nyheterna var Trump-administrationen står någonstans; du vill inte göra något som skjuter dig själv i foten, uppger Natotjänstemannen.
– Alla vet att det värsta man kan göra är att presentera något som en mångfaldsfråga … Nu är det fler som spetsar öronen för att se till att det talas i rent militära termer.
Nato har också flera ”klimatrådgivare” knutna till organisationen med uppgift att ge råd till militärledningen om hur miljö och klimatförändringar kan påverka militäralliansens stridsförmåga. Dessa tycks dock få vara kvar tills vidare.
Vid flera tillfällen har Trump uppgett att han överväger att lämna Natosamarbetet – och har då främst pekat på att USA står för en allt för stor del av militärpaktens kostnader. Han vill att Sverige och andra länder ökar sina försvarsbudgetar till 5 procent av BNP – en fördubbling jämfört med idag.